Σημαντικά μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά

Τι μαθαίνουμε από τα παιδιά. 

Σημαντικά μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να μας διδάξουν τα παιδιά.

Bigstock

Από τη στιγμή που τα παιδιά έρχονται στη ζωή μας, ξέρουμε ότι είναι δική μας ευθύνη να τα καθοδηγήσουμε και να τα διδάξουμε.

Έχουν τόσα πολλά να μάθουν. Και ως γονείς τους, είμαστε οι ξεναγοί που θα τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν αυτόν τον κόσμο.

Σε καθημερινή βάση, μεταδίδουμε λοιπόν γνώση, προσφέρουμε πληροφορίες και δίνουμε απαντήσεις στις συνεχείς απορίες τους.

Και προς μεγάλη μας έκπληξη, απορροφούν τα πάντα στο λεπτό.

Παράλληλα, είμαστε τόσο απασχολημένοι με την ανατροφή, την εκπαίδευση και την καθημερινότητά τους, που συχνά δεν συνειδητοποιούμε όλα όσα μας διδάσκουν, όλα όσα μαθαίνουμε από αυτά.

oikogeneia.jpg

Τα παιδιά εκτιμούν τις απλές , μικρές απολαύσεις.

Bigstock

Τι μας διδάσκουν;

Να αγαπάμε χωρίς μέτρο και να είμαστε γενναιόδωροι. Αλλά και ...

Να είμαστε περίεργοι

Τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις, κρυφοκοιτάζουν στα ντουλάπια, ψαχουλεύουν τα πάντα. Είναι σημαντικό ως ενήλικες να θυμόμαστε ότι το να είμαστε περίεργοι είναι ο τρόπος για να μαθαίνουμε συνεχώς καινούρια πράγματα.

Να εκτιμάμε τα απλά πράγματα

Τα παιδιά εκτιμούν τις μικρές, απλές απολαύσεις κι έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Καταλαβαίνουν ότι η χαρά μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε. Κι αυτό είναι κάτι που ως ενήλικες το ξεχνάμε αλλά πρέπει να το θυμόμαστε καθημερινά.

Να μην κρίνουμε

Τα παιδιά δεν κρίνουν. Δεν βλέπουν χρώμα ή ελαττώματα μόνο την ευκαιρία να κάνουν ακόμα έναν καινούργιο φίλο. Η ανεκτικότητα είναι ένα μάθημα που κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά.

Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας χωρίς φόβο ( αλλά με πάθος)

Τα παιδιά φωνάζουν όταν είναι θυμωμένα. Τσιρίζουν όταν είναι χαρούμενα. Κλαίνε όταν είναι λυπημένα… Καλό είναι να θυμόμαστε κι εμείς από την πλευρά μας πόσο ανακουφιστικό είναι να μην καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας αλλά να τα εκδηλώνουμε πιο τακτικά.

Να ζούμε την κάθε στιγμή

Τα παιδιά δεν σταματούν ποτέ να παίζουν παρά μόνο όταν το ζητήσουμε προκειμένου να κάνουν κάτι άλλο. Τι να μάθουμε να ζούμε το "τώρα" και την κάθε στιγμή, θα κάνει τη ζωή μας πολύ πιο όμορφη.

Να έχουμε πάθος

Όταν ένα παιδί ανακαλύπτει μια νέα δραστηριότητα, δείχνει όλο τον ενθουσιασμό του. Αυτό τον ενθουσιασμό και το πάθος του θα πρέπει να αναζητούμε στην καθημερινότητά μας για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη ρουτίνα μας.

Με πληροφορίες από το herviewfromhome.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved