Το λέει και η επιστήμη: Όταν όλη η οικογένεια τρώει μαζί, τα οφέλη για τα παιδιά είναι πολλά

Η επιστήμη έχει δείξει πώς το να τρώνε μαζί όλα τα μέλη της οικογένειας, τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Το λέει και η επιστήμη: Όταν όλη η οικογένεια τρώει μαζί, τα οφέλη για τα παιδιά είναι πολλά

Γιατί είναι σημαντικό να τρώει όλη η οικογένεια μαζί.

Bigstock

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επηρεάσει σημαντικά πολλές από τις οικογενειακές συνήθειες.

Παλιότερα, δεν νοούνταν να μη τρώνε μαζί (μεσημεριανό και βραδινό) όλα τα μέλη της οικογένειας ενώ το κυριακάτικο τραπέζι ήταν ιερό.

Στις μέρες μας, δύσκολα θα μαζευτεί η οικογένεια να φάει μαζί - έστω και το βραδινό - καθώς οι υποχρεώσεις παιδιών αλλά και γονιών είναι πολλές. Οι περισσότεροι τρώνε μόνοι τους, στο πόδι ή μπροστά στην τηλεόραση ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων βρίσκουν την ευκαιρία να πουν τα νέα της ημέρας μέχρι να τελειώσουν το φαγητό τους.

Όμως, το να τρώει μαζί η οικογένεια είναι πολύ σημαντικό για κάθε μέλος της ξεχωριστά και αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά.

Μετά από έρευνα δύο δεκαετιών το Harvard Graduate School εξηγεί ότι αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να απενεργοποιήσετε τις οθόνες και να επικοινωνήσετε μεταξύ σας την ώρα του φαγητού, μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της οικογένειας.

Θέλετε κι άλλες αποδείξεις; Εδώ είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες έρευνες που δείχνουν τα οφέλη του να τρώτε μαζί ως οικογένεια.

sintages-me-tria-ulika-gia-oli-tin-oikogeneia.jpg

Οικογένεια μαγειρεύει παρέα.

Bigstock

Το να τρώτε μαζί ενθαρρύνει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Μια μελέτη του 2018 στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι το φαγητό με μέλη της οικογένειας σχετίζεται με καλύτερη διατροφή συνολικά,. Ειδικά οι έφηβοι που έτρωγαν με την οικογένειά τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά και λιγότερο fast food αλλά και αναψυκτικά.

Το να τρώτε μαζί βοηθά στην πρόληψη των διαταραχών ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015 από ομάδα Καναδών ερευνητών, τα συχνά οικογενειακά δείπνα μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα με διατροφικές διαταραχές, χρήση αλκοόλ και ουσιών, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις στους εφήβους. Επίσης, έρευνα του 2022 από την Αμερικανική Ένωση Υγείας διαπίστωσε ότι το 91% των γονέων ανέφερε ότι οι οικογένειές τους ήταν σημαντικά λιγότερο αγχωμένες όταν έτρωγαν μαζί τακτικά.

Το να τρώτε μαζί μπορεί να αποτρέψει προβλήματα παχυσαρκίας

Μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics βρήκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των κοινών οικογενειακών γευμάτων στην εφηβεία και των μειωμένων πιθανοτήτων παχυσαρκίας ή προβλημάτων βάρους 10 χρόνια αργότερα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθούν να συγκεντρώνονται για τουλάχιστον ένα ή δύο γεύματα κάθε εβδομάδα προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά με το βάρος τους.

Παρόμοια ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και σε άλλη μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , στην οποία διαπιστώθηκε ότι υπήρχε χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, μόνο εάν τα οικογενειακά γεύματα που καταναλώνονταν ήταν μαγειρεμένα στο σπίτι.

Το να τρώτε μαζί βελτιώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους, σύμφωνα με ειδικούς στο Stanford Medicine Children's Health.

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να μιλήσουν για την ημέρα τους (και ακούγοντας ειλικρινά τις απαντήσεις τους), δείχνετε όχι μόνο ότι τα εκτιμάτε αλλά και τα σέβεστε.

smoothies.jpg

Οικογένεια απολαμβάνει υγιεινά smoothies.

Bigstock

Το να τρώτε μαζί βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας

Καναδική μελέτη του 2017 που παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών από τη βρεφική μέχρι την παιδική ηλικία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων οι οικογένειες είχαν θετικές εμπειρίες γευμάτων στην ηλικία των 6 ετών έδειξαν μια σειρά από θετικά οφέλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Εκτός από τη γενική υγεία και τη φυσική κατάσταση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι συζητήσεις για τρέχοντα θέματα στο τραπέζι μπορούν να κάνουν τα παιδιά καλύτερα επικοινωνιακά, σημείωσε η επιβλέπουσα της μελέτης, καθηγήτρια ψυχοεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Linda Pagani, σε συνέντευξη της στο Science Daily .

Το να τρώτε μαζί βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics το 2014 βασισμένη σε έρευνα σε σχεδόν 19.000 μαθητές βρήκε σαφείς συσχετίσεις μεταξύ του διαδικτυακού εκφοβισμού και του άγχους, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών. Ωστόσο, οι έφηβοι που συνήθισαν να τρώνε με την οικογένειά τους (ιδανικά τέσσερις ή περισσότερες φορές κάθε εβδομάδα) ανέφεραν λιγότερα προβλήματα εκφοβισμού. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η τακτική οικογενειακή επαφή διευκολύνει τη γονική καθοδήγηση και την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των παιδιών με τους γονείς τους.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved