Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Καλός γονιός είναι...

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ του 2012 (A/RES/66/292), ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου.

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Καλός γονιός είναι...

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Bigstock

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο. Το να είσαι καλός γονιός είναι δύσκολο.

Τι κάνει έναν γονιό, καλό;

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που κάνουν επιλογές σκεπτόμενοι τι είναι καλύτερο για το παιδί τους.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη ζωή τους και κάνουν προταιρεότητα το παιδί τους.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που κάνουν μία, δύο, τρεις και τέσσερις δουλειές για να μην λείπει τίποτε από το παιδί τους.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που συνεργάζονται και ρυθμίζουν το πρόγραμμά τους ώστε το παιδί να έχει έστω τον έναν κοντά του όσο ο άλλος εργάζεται.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που φροντίζουν το παιδί τους.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που ξενυχτάνε στο προσκεφάλι τους όσο είναι άρρωστα.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που τρέχουν με την ψυχή στο στόμα στο σχολείο, όταν ο δάσκαλος τους τηλεφωνήσει.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που αφήνουν τα παιδιά τους στη γιαγιά και τον παππού για να πάνε για δουλειά.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που φροντίζουν να υπάρχει ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που γίνονται σωστό παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που διαβάζουν μαζί με τα παιδιά τους.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που τρέχουν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα και από φροντιστήριο σε φροντιστήριο.

Καλοί γονείς είναι όλοι εκείνοι οι γονείς που θα έδιναν τη ζωή τους για το παιδί τους.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που δεν χτυπούν τα παιδιά τους και τους συμφέρονται με σεβασμό.

Καλοί γονείς είναι εκείνοι που δεν σκέφτονται το «εγώ» τους αλλά το «εγώ» του παιδιού τους.

1684159462778-71870259-6686fcbb-oikogeneia-(2).jpg

Τι άλλο κάνει όμως έναν γονιό καλό; Ο καλός γονιός δεν θα έπρεπε να καθορίζεται μόνο από τις πράξεις του αλλά και από τις προθέσεις του.

Ένας καλός γονιός δεν χρειάζεται να είναι τέλειος. Κανείς δεν είναι τέλειος. Κανένα παιδί δεν είναι τέλειο, επίσης.

Ένας καλός γονιός έχει έναν δυνατό γάμο

Για τον John Gottman, Ph.D., Αντιπρόεδρο του Martal and Family Research Institute, στο Σιάτλ, ο καλός γάμος παίζει σημαντικό ρόλο στη γονεϊκότητα και τη φροντίδα των παιδιών. Για να είσαι καλός γονιός όπως λέει και εκείνος πρέπει να έχεις έναν «δυνατό» γάμο.

«Τα παιδιά επηρεάζονται από τη σχέση των γονιών τους με διάφορους τρόπους. Πρώτον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες που έχουν παντρευτεί από δυνατό έρωτα και αγάπη είναι πιο αποτελεσματικοί γονείς. Είναι πιο υπομονετικοί και πιο προσεκτικοί στις ανάγκες των παιδιών τους. Οι δυστυχισμένοι γονείς, αντίθετα, είναι περισσότερο ανίκανοι όσον αφορά την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των παιδιών τους. Είναι ασυνεπείς και μερικές φορές σκληροί στον τρόπο που πειθαρχούν. Αφού δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δικά τους προβλήματα, δεν μπορούν να φροντίσουν επαρκώς και τα παιδιά τους.

Αλλά πέρα ​​από όλα τα παραπάνω αυτό που είναι σημαντικό για τα παιδιά είναι το είδος του γάμου που έχει το ζευγάρι. Ο γάμος και η σχέση των γονιών επηρεάζουν βαθιά την ποιότητα των σχέσεων που θα αναπτύξουν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν.

Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με σεβασμό και αγάπη, παίρνουν τα πρώτα τους μαθήματα για το πώς να τα πηγαίνουν καλά με άλλους ανθρώπους. Όταν παρατηρούν πώς λειτουργούν οι γονείς τους μέσα από προβλήματα, μαθαίνουν πώς και εκείνα να επιλύουν τις συγκρούσεις. Όταν βλέπουν τους γονείς τους να φιλιούνται, νιώθουν άνετα και ασφαλή.

Με λίγα λόγια, τα πιο δυνατά μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά είναι από όσα συμβαίνουν στο σπίτι τους και τα μαθήματα ενός καλού γάμου θα τους μείνουν για τη ζωή!».

Tips για γονείς

oikogeneia.jpg

Οικογένεια

Bigstock

Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι γονείς, να μάθετε πώς να είστε καλοί γονείς και πώς να αποφύγετε την κακή γονεϊκότητα.

Να είστε ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά σας

Μην λέτε στα παιδιά σας απλά τι θέλετε να κάνουν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τους το δείξετε. Τα παιδιά υιοθετούν συνήθειες και αντιγράφουν όλα όσα κάνουν οι γονείς τους. Γίνετε οι άνθρωποι που τα παιδιά σας θέλετε να γίνουν. Να τα σέβεστε και να τους δείχνετε πώς να είναι θετικοί άνθρωποι γεμάτοι ενσυναίσθηση.

Αγαπήστε τα και δείξτε τους αυτή την αγάπη μέσα από τις πράξεις σας

Δείξτε την αγάπη σας. Δεν υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να αγαπάτε τα παιδιά σας. Η αγάπη δεν θα τα κακομάθει. Κάθε άλλο. Αγαπήστε τα, αγκαλιάστε τα, φιλήστε τα, περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί, γευματίστε όλοι μαζί και ακούστε τα κάθε φορά που έχουν -και θέλουν- να σας πουν κάτι.

Μεγαλώστε τα με ευγένεια και θετικότητα

Τραγουδήστε χαζά τραγούδια μαζί. Τρέξτε ο ένας δίπλα στον άλλο. Πηγαίνετε στο πάρκο. Γελάστε. Δείξτε κατανόηση στα ξεσπάσματα που έχουν.

Αυτές οι θετικές εμπειρίες θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τις αναμνήσεις που θα κουβαλούν για μια ζωή και θα τα βοηθήσει να μεγαλώσουν, να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν μέσα σε ένα χαρούμενο και θετικό οικογενειακό περιβάλλον.

Να είστε το ασφαλές καταφύγιό τους

Δείξτε στα παιδιά σας ότι θα είστε ΠΑΝΤΑ εκεί για εκείνα. Δείξτε τους ότι αναγνωρίζετε τις ανάγκες τους. Υποστηρίξτε τα και αποδεχτείτε τα. Να είστε το ζεστό και ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά σας θα μπορούν-όποτε το έχουν ανάγκη- να επιστρέφουν.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και δείχνουν ότι είναι η ασφάλειά τους, τείνουν να έχουν καλύτερη συναισθηματική ανάπτυξη, να είναι κοινωνικά και να έχουν καλύτερη ψυχική υγειά.

με πληροφορίες από το parentingforbrain.com / parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved