Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Γιατί η οικογένεια είναι σημαντική;

Λόγοι που η οικογένεια είναι σημαντική.

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Γιατί η οικογένεια είναι σημαντική;

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

Bigstock

Η οικογένεια είναι σημαντική. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθένας χρειάζεται μια οικογένεια στη ζωή του. Αλλά για ποιους λόγους είναι τόσο σημαντική η οικογένεια; Γιατί την έχουμε ανάγκη;

Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους κύριους λόγους για τους οποίους η οικογένεια είναι τόσο σημαντική και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας και να ζήσουμε μια όμορφη ζωή.

Δημιουργεί μια θετική οικογενειακή ταυτότητα

Όταν οι οικογένειες περνούν χρόνο μαζί και μοιράζονται κοινές εμπειρίες, δημιουργούν μια δυνατή οικογενειακή ταυτότητα. Αυτό είναι σημαντικό για τα παιδιά καθώς η δεμένη και δυνατή οικογένεια θα τα βοηθήσει να νιώσουν ασφάλεια και αγάπη. Θα νιώσουν ότι ανήκουν κάπου, θα έχουν αυτοπεποίθηση και θα πετύχουν στο σχολείο και τις μελλοντικές τους σχέσεις.

Μια θετική οικογενειακή ταυτότητα επίσης, παρέχει προστασία έναντι αρνητικών επιρροών έξω από το σπίτι. Εν ολίγοις, μια υγιής οικογένεια είναι απαραίτητη για την ευημερία των μελών της και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Οικογένεια

Μας διδάσκει τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειαζόμαστε

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, η οικογένειά μας είναι εκείνη που μας μαθαίνει πώς να επικοινωνούμε με τους άλλους, να μοιραζόμαστε συναισθήματα και να χτίζουμε ισχυρές σχέσεις.

Καθώς μεγαλώνουμε, αυτές οι δεξιότητες γίνονται πιο περίπλοκες, αλλά δημιουργούν μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε μόνιμες φιλίες και στενές συνεργασίες. Ακόμη και ως ενήλικες, συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από τις οικογένειές μας. Μπορεί να μην υπάρχει πάντα στη ζωή μας, αλλά η επιρροή της παραμένει.

Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε μέσα στην οικογένεια, μαθαίνουμε πώς να επιλύουμε συγκρούσεις, να εκφράζουμε τις ανάγκες μας και να βάζουμε όρια. Εν ολίγοις, η οικογένεια είναι ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους κοινωνικών δεξιοτήτων. Αν αφιερώσουμε χρόνο για να καλλιεργήσουμε αυτές τις σχέσεις, μπορούμε να αποκομίσουμε αμέτρητα οφέλη σε όλη μας τη ζωή.

Μας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας

Η οικογένεια είναι πάντα δίπλα μας και στις καλές και στις κακές στιγμές. Το να ανήκεις σε μια οικογένεια – να βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους που σε αγαπούν άνευ όρων και σου προσφέρουν άνεση και ζεστές αναμνήσεις – είναι μια από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε περιτριγυριζόμαστε από την οικογένειά μας.

Αυτή η αίσθηση ασφάλειας έρχεται όταν ξέρεις ότι κάποιοι άνθρωποι νοιάζονται για σένα και θέλουν να σε προστατέψουν από το κακό. Όταν έχετε αυτό το είδος υποστήριξης, μπορεί να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής επειδή ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.

Ακόμη και όταν ζούμε μόνοι ως ενήλικες, η οικογένεια είναι πάντα δίπλα μας, δίνοντάς μας μια αίσθηση σταθερότητας στη ζωή μας.

Παρέχει συναισθηματική υποστήριξη όταν τη χρειαζόμαστε περισσότερο

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιον να στηριχτούμε κάποια στιγμή. Η ζωή μπορεί να γίνει δύσκολη και είναι χρήσιμο να έχεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου που δεν θα σε κρίνει και θα σου προσφέρει έναν ώμο για να κλάψεις, ένα αυτί για να σε ακούσει και ένα χέρι για να σε σηκώσει αν πέσεις.

Στις δύσκολες στιγμές, η οικογένειά μας είναι συχνά το πρώτο μέρος που αναζητούμε. Μας ξέρει καλύτερα από τον καθένα και είναι πάντα εκεί για εμάς.

oikogeneia-anosoopoiitiko.jpg

Οικογένεια

Bigstock

Σε βοηθά να δημιουργήσεις την προσωπικότητά σου

Όλοι διαμορφώνονται από τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω τους, αλλά κανένας δεν μπορεί να σε επηρεάσει τόσο όσο η οικογένειά σου. Καλώς ή κακώς, οι γονείς, τα αδέρφια και άλλοι συγγενείς έχουν μεγάλη επιρροή στη ζωή μας.

Είναι οι πρώτοι άνθρωποι από τους οποίους μαθαίνουμε και είναι αυτοί που ακολουθούμε. Καθώς μεγαλώνουμε, μπορεί να απομακρυνόμαστε από την οικογένειά μας, αλλά η επιρροή της παραμένει.

Ένας από τους πιο προφανείς τρόπους με τους οποίους μας διαμορφώνει η οικογένεια είναι μέσω της γενετικής. Κληρονομούμε τα φυσικά μας χαρακτηριστικά από τους γονείς μας, όπως το χρώμα των μαλλιών και το χρώμα των ματιών. Εκτός όμως από αυτό, κληρονομούμε και άλλα πράγματα από τους γονείς μας όμως, κλίσεις προς τη μουσική, τη ζωγραφική ή μια προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να επιλέξουμε τα γονίδιά μας, μπορούμε να μάθουμε να αγκαλιάζουμε τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν μοναδικούς.

Μας διδάσκει τη συγχώρεση και τη συμπόνια

Η συγχώρεση είναι κάτι πολύ σημαντικό που θα μάθουμε όλοι μεγαλώνοντας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Μπορεί να χρειαστεί πολλή εξάσκηση και πολλά χρόνια αντιμετώπισης διαφορετικών καταστάσεων προτού κατακτήσουμε πλήρως αυτή τη δεξιότητα, αλλά αξίζει τον κόπο που καταβάλαμε για να την μάθουμε γιατί η συγχώρεση έχει τόσα πολλά οφέλη.

Το να συγχωρείς τους άλλους μπορεί να δείξει στα παιδιά τι συμβαίνει όταν κάποιος κάνει κάτι λάθος. Δείχνοντας συμπόνια για εκείνους που έχουν κάνει λάθος, τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο πώς λειτουργεί η συγχώρεση, αλλά και γιατί πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο για να συγχωρήσουμε τους άλλους που μας πλήγωσαν.

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο την ενσυναίσθηση και την κατανόηση αλλά και αξίες όπως η ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις ή τις απραξίες τους.

με πληροφορίες από το enlightio.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved