Είναι OK τα παιδιά να σε δουν γυμνό; Οι ειδικοί απαντούν

Γυμνοί στο σπίτι: Μπορούν οι γονείς και τα παιδιά να κυκλοφορούν γυμνοί στο σπίτι;

Είναι OK τα παιδιά να σε δουν γυμνό; Οι ειδικοί απαντούν
Bigstock

Κάποια στιγμή θα χρειάστηκε να βγείτε από τη μπανιέρα γυμνοί μπροστά στο παιδί σας - ή να ντυθείτε ή να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα και είτε αποφασίσατε να καλύψετε τα γυμνά σημεία του σώματός σας ή να καλυφθείτε.

Ήταν η σωστή απόφαση; Είναι ακόμη η σωστή απόφαση;

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη ερώτηση που συχνά οι γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι είναι καν αμφιλεγόμενη μέχρι να μιλήσουν με άλλους γονείς που έχουν διαφορετικούς κανόνες στο σπίτι τους. Και οι δύο πλευρές το έχουν σκεφτεί γενικά πολύ, κάνοντας θεωρίες για το τι είναι ψυχολογικά σωστό και τι όχι.

Οπότε, είναι OK να είστε γυμνοί μπροστά στα παιδιά σας ή όχι;

Όταν τα παιδιά είναι σε αρκετά μικρή ηλικία, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαίνεται να είναι ναι, καθώς τα μωρά και τα νήπια γενικά αγνοούν το γυμνό.

Καθώς μεγαλώνουν και ειδικά όταν έχετε να κάνετε με παιδιά αντίθετου φύλου, η απάντηση δεν είναι είναι και τόσο εύκολη.

«Το γυμνό μεταξύ γονέων και παιδιών είναι καλό, εφόσον και οι δύο είναι πλήρως άνετοι», λέει η life coach γονέων Dawn Huebner, PhD και συγγραφέας του βιβλίου «What to Do When You Worry Too Much - Τι να κάνεις όταν ανησυχείς πάρα πολύ».

Προσθέτει επίσης ότι οι γονείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με την άνεση αυτή. «Στόχος είναι τα παιδιά να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη και αποδοχή για το σώμα τους, ενώ σταδιακά διδάσκονται για τα διάφορα πρότυπα που υπάρχουν εκεί έξω, για την ιδιωτικότητα και τη συναίνεση».

Εάν προσπαθείτε να αποφασίσετε τι είναι κατάλληλο για την οικογένειά σας, βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Εδώ είναι η γυμνή αλήθεια για το γυμνό - τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και μερικές ανεκτίμητες συμβουλές για το πότε μπορεί να είναι ώρα να κρυφτείτε.

Τι λένε οι έρευνες;

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο site, Parents, το να κυκλοφορούν οι γονείς γυμνοί μπροστά στα παιδιά τους, ηλικιών 3-6 ετών δεν έχει βλαβερές συνέπειες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), Paul Abramson, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι «Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να εμφανίζεσαι γυμνός μπροστά στα μέλη της οικογένειάς σου».

Τα υπέρ και τα κατά

Υπάρχουν αναρίθμητοι λόγοι που μπορεί να θέλετε να είστε γυμνοί μπροστά στα παιδιά σας και άλλοι τόσοι λόγοι που θέλετε να κυκλοφορείτε με ρούχα, μπροστά τους.

Ορίστε μερικοί από αυτούς.

Γιατί να είναι ένας γονιός γυμνός μπροστά στο παιδί του:

  • Είναι βολικό

Όταν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, κάποιες φορές το να βρεθείτε γυμνοί μπροστά τους δεν έχει σημασία. Το μωρό δεν δίνει σημασία στο γυμνό κορμί που βλέπει μπροστά του.

  • Ενθαρρύνετε το body positivity και την αποδοχή

Πολλές μαμάδες λένε ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος που κυκλοφορούν γυμνές μπροστά στα παιδιά τους. «Δύο παιδιά αργότερα, το σώμα μου δεν είναι αυτό που βλέπει η κόρη μου στα περιοδικά και στα βίντεο κλιπ», αναφέρει η Halley, μαμά δύο παιδιών από τη Νέα Υόρκη.

«Πιστεύω είναι σημαντικό που μεγαλώνει και βλέπει πώς ακριβώς είναι τα φυσιολογικά σώματα!».

Οι μαμάδες των αγοριών μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια νέα γενιά ανδρών που θα βλέπουν τις γυναίκες ως ανθρώπους και όχι ως όμορφα και καλλίγραμμα σώματα.

Η Jill μαμά δύο παιδιών από τη Βόρεια Καρολίνα, λέει: «Προσπαθώ να διδάξω στα αγόρια μου για το ανθρώπινο σώμα και πώς όλοι είναι διαφορετικοί. Επίσης προσπαθώ να τους διδάξω ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουν κανέναν για τα κιλά του!».

Και η Huebner αναφέρει ότι η γύμνια των γονιών σίγουρα μπορεί να καταφέρει αυτόν τον στόχο: « Η περιστασιακή εμφάνιση των γυμνών γονιών μπροστά στα μικρά παιδιά, τα βοηθά να μάθουν και να αποδεχτούν το σώμα τους - να δουν ότι τα σώματα είναι διαφορετικά, δυνατά, αδύναμα και φυσιολογικά, παρά το μέγεθος ή το σχήμα. Όσο το γυμνό είναι διαχωρισμένο από τη σεξουαλικοτητα δεν υπάρχει κάτι κακό στο να δουν τα παιδιά κάποια φορά τους γονείς τους γυμνούς. Αυτό πάντα σε αρκετά μικρή ηλικία».

  • Τα μέρη το σώματος δεν είναι ταμπού

Ακόμη και τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος εξυπηρετούν μια βιολογική λειτουργία και δεν πρέπει να συνοδεύονται και να περιγράφονται με κάποιο αίσθημα ντροπής. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα καθώς τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία.

«Ήμουν πολύ ανοιχτή με την κόρη μου και αυτό τη βοήθησε να μου μιλήσει πιο ανοιχτά και άνετα για πράγματα που την προβλημάτιζαν», λέει η Sue από τη Μασαχουσέτη. «Αυτό οδήγησε σε μερικές ενδιαφέρουσες συζητήσεις, αλλά επίσης δεν την τρόμαξε όταν άρχισε να έχει έντονη τριχοφυΐα επειδή ήξερε ότι ήταν φυσιολογικό».

Γιατί να μην είναι ένας γονιός γυμνός μπροστά στο παιδί του

  • Θα λάβετε μερικές άβολες ερωτήσεις και σχόλια

Μπορεί να ακούσετε διάφορους χαρακτηρισμούς για τα σημεία του σώματός σας. Ενώ κάποιοι επιλέγουν να μην απαντήσουν, ειδικά αν η ερώτηση του παιδιού σχετίζεται με το σεξ, κάποιοι άλλοι μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να μιλήσουν για την ανατομία του σώματος και για άλλα πολλά.

  • Μπορεί να νιώθετε άβολα

Κάποιοι γονείς ντρέπονται να είναι γυμνοί μπροστά στα παιδιά τους. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα από το πώς μεγάλωσαν και ποια είναι η προσωπικότητά τους. Άλλοι γονείς πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά τη σεμνότητα από μικρή ηλικία.

  • Πότε να μην κυκλοφορείτε γυμνοί μπροστά στα παιδιά σας

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τη γονεϊκότητα, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα και οι πεποιθήσεις σας, αλλάζουν.

Μπορεί να νιώθετε άνετα να κυκλοφορείτε γυμνοί μπροστά στα παιδιά σας όταν είναι μικρά σε ηλικία, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στην άνεσή τους και φυσικά τη δική σας.

«Όταν οι γονείς αρχίζουν να νιώθουν άβολα και όταν αρχίζουν να αναρωτιούνται συχνά αν είναι εντάξει να κυκλοφορούν μπροστά στα παιδιά τους γυμνοί, αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν αισθάνονται πλέον άνετα και γι' αυτό θα πρέπει σταδιακά να το κόψουν», λέει η Huebner.

«Ομοίως, κάπου μεταξύ 4 και 8 ετών, τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια αίσθηση σεμνότητας για το σώμα τους και μια αντίστοιχη δυσφορία βλέποντας τα γυμνά σώματα των γονιών τους».

Ορίστε μερικά σημάδια που θα σας μαρτυρήσουν ότι ήρθε η ώρα να κρύψετε το γυμνό σας σώμα από τα παιδιά:

  1. συνεχείς ερωτήσεις για τα επίμαχα μέρη του σώματος
  2. γέλια και προσβολές για τα μέρη του σώματος
  3. προσπαθούν να αγγίξουν τα επίμαχα σημεία του σώματός σας
  4. γυρίζουν βλέμμα όταν σας βλέπουν γυμνή ή γυμνό
  5. σας κοιτάζουν επίμονα όταν είστε γυμνοί
  6. σας λένε να ντυθείτε

Η Huebner λέει ότι το θέμα αφορά κυρίως τα παιδιά που αρχίζουν να βλέπουν τα γεννητικά όργανα ως σεξουαλικά όργανα.

Αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης — απλά πρέπει να έχετε επίγνωση και σεβασμό για το τι προσπαθεί να εκφράσει το παιδί σας.

«Σεβαστείτε τις ανάγκες και τις ευαισθησίες του παιδιού σας», συμβουλεύει η Huebner. «Θέλετε να μάθουν ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τι είναι εντάξει και τι όχι όταν πρόκειται για το σώμα τους».

Πρέπει λοιπόν, ως γονείς, να αρχίσετε να δίνετε προσοχή σε αυτό το ζήτημα ήδη από την ηλικία των 5 ετών και να θέσετε κάποια όρια έως την ηλικία των 10, το αργότερο.

πηγές: healthline.com / parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved