Καλέστε την οικογένειά σας και φάτε μαζί τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα που μπήκαν στο χρονοντούλαπο.

Καλέστε την οικογένειά σας και φάτε μαζί τα Χριστούγεννα
Bigstock

Το ρητό ότι η οικογένεια που τρώει μαζί, μένει μαζί, είναι μια έκφραση που έχει γίνει βάρος για τις οικογένειες. Το βάρος αυτό είναι μεγαλύτερο για τις οικογένειες που δεν τρώνε μαζί -σχεδόν καθόλου- λόγω της καθημερινότητας και της διαφορετικής ρουτίνας που μπορεί να έχουν.

Για τις οικογένειες που ζουν σε χωριά ή κωμοπόλεις τα οικογενειακά γεύματα κάθε βράδυ ή κάθε Κυριακή είναι πιο εύκολο να συμβούν επειδή δεν έχουν μια γρήγορη καθημερινότητα, όπως οι οικογένειες που ζουν στις πόλεις.

Τα ευρήματα μιας έρευνας που μπορείτε να βρείτε και εσείς στους Homemakers δείχνουν ότι: πάνω από το 50% των οικογενειών που έλαβαν μέρος ομολόγησαν ότι δεν κάθισαν ποτέ να φάνε όλοι μαζί ενώ το 40% έζησε αυτή την εμπειρία όταν παντρεύτηκε. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μετά από μερικούς μήνες το οικογενειακό γεύμα το έβλεπε ως «βάρος». Το υπόλοιπο 10% της έρευνας, ισχυρίστηκε ότι έτρωγε με την οικογένειά του, μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Οι πατέρες και τα έφηβα παιδιά πλήττονται περισσότερο. Πολλοί άντρες επιστρέφουν αργά στο σπίτι και οι έφηβοι συνηθίζουν να επιλέγουν γρήγορα φαγητά από ό,τι να φάνε με τους γονείς τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές απουσιάζουν από το οικογενειακό τραπέζι.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι οικογένειες εξακολουθούν να θέλουν να τρώνε όλοι μαζί πιο συχνά επειδή τα πλεονεκτήματα είναι ανεκτίμητα.

Πολλές όμως είναι οι οικογένειες που εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για να συναντηθούν έστω και σε ειδικές περιστάσεις όπως τα Χριστούγεννα και τα γενέθλια.

Αυτά τα Χριστούγεννα είναι μια τεράστια ευκαιρία για τις οικογένειες να προγραμματίσουν συνειδητά ένα μεγάλο τραπέζι, να μαγειρέψουν μαζί και να καθίσουν να απολαύσουν όλα όσα θα φτιάξουν παρέα.

Τα Χριστούγεννα αλλιώς...

Θυμηθείτε πώς ήταν τα προηγούμενα χρόνια όταν οι οικογένειες κανόνιζαν σε ποιο από τα σπίτια θα πάνε για γιορτές. Τότε που τα παιδιά διάλεγαν πολλές μέρες πριν τα ρούχα που θα φορέσουν. Που η γιαγιά άνοιγε φύλλο και έψηνε πίτες. Που στον φούρνο έμπαιναν πατάτες να ψηθούν μαζί με τη γαλοπούλα. Που στην σχάρα ψήνονταν λουκάνικα και χοιρινές μπριζόλες. Που η θεία αναλάμβανε να φτιάξει το τζατζίκι. Που το σπίτι μύριζε λάχανο και καρότο και το ζυμωτό ψωμί κοβόταν σε φέτες και μοιράζονταν στο τραπέζι.

Αναμνήσεις που έχουμε όλες και όλοι από τα παιδικά μας χρόνια. Αναμνήσεις που ξεπηδούν κάθε φορά που αναπολούμε τα δικά μας Χριστούγεννα. Χριστούγεννα που μπήκαν στο χρονοντούλαπο.

Αυτά τα Χριστούγεννα, μην μείνετε μόνοι στο σπίτι, μην κλείσετε τραπέζι σε κάποιο εστιατόριο και μην αφήσετε τους παππούδες να φάνε μόνοι τους. Καλέστε τους σπίτι σας, μαγειρέψτε όλοι μαζί, κουβεντιάστε και αφήστε τα παιδιά να τα πάρει ο ύπνος στο πάτωμα του σαλονιού.

με πληροφορίες από το vanguardngr.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved