Διδάξτε τα παιδιά πώς να μάθουν από τα λάθη τους

 Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναγνωρίσουν ότι τα λάθη δεν σημαίνουν απαραίτητα αποτυχία.

Διδάξτε τα παιδιά πώς να μάθουν από τα λάθη τους
Bigstock

Τα λάθη είναι αναπόφευκτα στη ζωή όλων μας. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να μάθουμε από αυτά, να μη επαναλάβουμε και να μην τα προσπεράσουμε.

Εξαίρεση δεν αποτελούν τα παιδιά. Δυστυχώς, δεν μαθαίνουν από τους γονείς τους πώς να διαχειριστούν τα λάθη και να αποτελέσουν ευκαιρία μάθησης.

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη τους

Δεν είναι κακό να κάνουν λάθη

Το πρώτο βήμα είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι τα λάθη δεν είναι το τέλος του κόσμου. Βοηθώντας τα να αναγνωρίσουν ότι τα λάθη μπορεί να είναι θετικές μαθησιακές εμπειρίες, ανοίγετε ένα παράθυρο να προσπαθήσουν καλύτερα και περισσότερο την επόμενη φορά. Πρέπει να ξέρουν ότι ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν λάθη.

lathi-pou-kanoun-oi-goneis1.jpg

Παραδεχτείτε τα δικά σας λάθη

Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, τα παιδιά σας σας βλέπουν ως παντογνώστες και παντοδύναμους. Προφανώς, και οι μεγάλοι κάνουν λάθη, αλλά πολύ συχνά τα κρύβουμε από τους δικούς μας ανθρώπους. Παραδεχτείτε τα λάθη σας στα παιδιά σας. Τα βοηθάει να αναγνωρίσουν ότι όλοι, ακόμα και ο μπαμπάς υπερήρωας ή η μαμά Wonder Woman, μπερδεύονται μερικές φορές. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι σας παρακολουθούν για να δουν πώς χειρίζεστε την αποτυχία.

lathi-pou-kanoun-oi-goneis2.jpg

Πείτε στα παιδιά σας πώς αντιμετωπίσατε τα λάθη

Όταν κάνετε ένα λάθος, πείτε το στο παιδί σας αλλά και τι μάθατε από αυτό. Δεν αρκεί μόνο η παραδοχή αλλά και όσα κάνετε για το διορθώσετε αλλά και να μην το επαναλάβετε.

Φροντίστε να ξέρουν τα παιδιά ότι τα λάθη είναι αποδεκτά στο σπίτι σας. Τονίστε ότι όλοι - ενήλικες και παιδιά - κάνουν λάθη και ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Δώστε έμφαση ξανά και ξανά στο εξής: «Μην ανησυχείτε για τα λάθη σας. Αντίθετα, σκεφτείτε τι θα κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά».

Αν βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν από τα λάθη, τότε μπορεί να είναι πολύτιμα μαθήματα. Μόλις τα παιδιά σας συνειδητοποιήσουν ότι οι αποτυχίες δεν είναι το τέλος του κόσμου, θα είναι πιο πιθανό να μη τα παρατήσουν.

Πηγή: alliance4girls.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved