Γιατί οι γονείς επιλέγουν πρωτότυπα ή περίεργα ονόματα για το παιδιά τους

  • Ατομικότητα και «προσωπική επωνυμία»
  • Τι δείχνουν τα στοιχεία
Γιατί οι γονείς επιλέγουν πρωτότυπα ή περίεργα ονόματα για το παιδιά τους
Instagram @ huntersmama_

Τα τελευταία χρόνια οι γονείς επιλέγουν πρωτότυπα και πιο ευφάνταστα ονόματα για τα παιδιά τους.

Αναζητούν έμπνευση από καθετί που θα τους βοηθήσει να βρουν ένα ξεχωριστό όνομα για το παιδί τους.

«Η τρέχουσα μόδα στην επιλογή ονομάτων είναι αυτή που επιτρέπει λίγη περισσότερη δημιουργικότητα», εξηγεί ο Dan Woodman, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Αυτή η τάση επιλογής χαρακτηριστικών ονομάτων παιδιών, καθοδηγείται εν μέρει από την εστίαση της σημερινής κοινωνίας στην ατομικότητα και την αυτοέκφραση, λένε οι ειδικοί, και επηρεάζεται από την έκθεση των γονιών σε ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών.

Σε διαδικτυακές ομάδες συζήτησης για μέλλουσες μητέρες, πολλές γυναίκες λένε ότι θέλουν να επιλέξουν ένα μοναδικό όνομα: «Το διαφορετικό είναι καλό», επισημαίνουν ή επιθυμούν απλάνα ξεχωρίζει.

Άλλες πάλι απορρίπτουν ονόματα που είναι πολύ δημοφιλή. «Δεν θέλω να είναι το παιδί μου ένα από τα τρία παιδιά με το ίδιο όνομα στην τάξη του», γράφουν χαρακτηριστικά.

prototipa onomata paidion1

Ατομικότητα και «προσωπική επωνυμία»

Γιατί λοιπόν οι γονείς απομακρύνονται από τη χρήση των πιο δημοφιλών ονομάτων;

Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να αντικατοπτρίζει την ατομικότητα της σύγχρονης κοινωνίας και την εστίαση στο personal branding.Παράλληλα, οι γονείς έχουν περισσότερες επιλογές. Τα βιβλία ονομάτων μωρών άρχισαν να εμφανίζονται μόλις τη δεκαετία του 1980 και ήταν οι πρώτες γνωστές λίστες ονομάτων μωρών που συντάχθηκαν.

Τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξε μια έκρηξη ιστολογίων με ονόματα μωρών, καταγράφοντας παράλληλα τη δημοτικότητά τους. Σημαντικό ρόλο στη επιλογή ασυνήθιστων ονομάτων έπαιξαν και οι διάσημοι ανά τον κόσμο που είτε από άποψη είτε για να προκαλέσουν, επέλεξαν ( και επιλέγουν) περίεργα ονόματα για τα παιδιά τους.

prototipa onomata paidion

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σε μια εργασία του 2010 , διαπιστώθηκε ότι η χρήση "κοινών" ονομάτων είχε μειωθεί κατακόρυφα από τη δεκαετία του 1950 έως το 2007, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης των ΗΠΑ. Στη δεκαετία του 1950, για παράδειγμα, το 25% των νεογέννητων αγοριών είχε λάβει ένα από τα 10 πιο δημοφιλή ονόματα όμως μέχρι το 2007, αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 10%.

Στη συνέχεια όμως χτύπησε η Μεγάλη Ύφεση (2008-2010). Οι άνθρωποι άρχισαν να μιλάνε για μια «πολιτιστική επαναφορά».

Και τι έγινε με τα ονόματα των παιδιών; Η τάση των πρωτότυπων ονομάτων συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ειδικά για τα αγόρια. Τα ασυνήθιστα ονόματα είναι πιο κοινά τώρα από ό,τι πριν από 10 χρόνια. Μεταξύ 2004 και 2006, το 34% των αγοριών έλαβε ένα όνομα ανάμεσα στα 50 πιο δημοφιλή, σε σύγκριση με το 30 % κατά τα έτη ύφεσης 2008-2010 και το 28% τα έτη μετά την ύφεση 2011-15.

Οι Millennials μεγάλωσαν με το πολιτιστικό μήνυμα ότι το να ξεχωρίζουν είναι καλύτερο από το να ταιριάζουν. Συνήθισαν να ακούν ότι ήταν ξεχωριστοί και τους συμβούλευαν να μην τους νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς. Παρά τη συνολική κοινοτική μετατόπιση της ύφεσης, οι Millennials εξακολουθούν να ενδιαφέρονται να κάνουν τα παιδιά τους να ξεχωρίζουν. Έτσι, τους δίνουν λιγότερα κοινά ονόματα, μειώνοντας τις πιθανότητες οι γιοι και οι κόρες τους να «μοιράζονται» τα ίδιο όνομα με έναν συμμαθητή τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Αμερικανοί γονείς αποφάσισαν συλλογικά να μην επιλέγουν κοινά ονόματα για τα παιδιά τους. Το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι μια μυστηριώδης διαδικασία. Κι ενώ γνωρίζουμε ότι συνέβη, το πώς ακριβώς και το γιατί, παραμένει ένα μυστήριο.

Πηγή: abc.net.au, psychologytoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved