Χαρτζιλίκι στο παιδί: Σε ποια ηλικία μπορείτε να του δίνετε χρήματα και πόσα

  • Πρέπει να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί;
  • Σε ποια ηλικία μπορείτε να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί;
  • Πόσα χρήματα;
Χαρτζιλίκι στο παιδί: Σε ποια ηλικία μπορείτε να του δίνετε χρήματα και πόσα

Το να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί σας είναι ένας καλό τρόπος για να το μυήσετε στη σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Πρέπει να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί;

Κάθε γονιός χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους για να δώσει στο παιδί του χαρτζιλίκι, αλλά ανεξάρτητα από αυτό είναι ένας καλός τρόπος να αρχίσει μαθαίνει και να εκτιμά την αξία των χρημάτων.

Πώς το χαρτζιλίκι βοηθά το παιδί σας

Οικονομικός σχεδιασμός

Το χαρτζιλίκι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει πώς να προγραμματίζει τα οικονομικά του από μικρή ηλικία. Θα είναι σε θέση να μάθει τα οφέλη της διαχείρισης χρημάτων, εξοικονομώντας και ξοδεύοντας τα χρήματα με σύνεση.

Θέτει στόχους

Όταν διδάσκετε στο παιδί σας πώς να εξοικονομεί χρήματα για έναν καθορισμένο στόχο, ας πούμε την αγορά ενός παιχνιδιού, θα αισθανθεί περήφανο όταν το αγοράσει από τις δικές του οικονομίες. Επιπλέον, θα νιώσει ικανοποίηση που κατάφερε να πετύχει το στόχο που έθεσε.

xartziliki paidiou1

Μαθαίνει την αξία του χρήματος

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα να πληρώσουν το παιδί τους για τις δουλειές του σπιτιού. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να συνεισφέρει στο νοικοκυριό ως μέρος των οικογενειακών του καθηκόντων κι όχι γιατί θα ανταμειφθεί. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει κάποια πρόσθετη δουλειά για την οποία μπορείτε να το πληρώσετε. Έτσι, θα καταλάβει ότι τα χρήματα κερδίζονται και ότι δεν χαρίζονται.

Σε ποια ηλικία μπορείτε να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που να θεωρείται κατάλληλη ώστε να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλικία κατά την οποία το παιδί αρχίζει να κατανοεί τα χρήματα και τη χρήση τους είναι μεταξύ 5- 6 ετών.

Πόσο χαρτζιλίκι πρέπει να δώσετε στο παιδί σας;

Αυτό εξαρτάται από τις οικονομικές σας δυνατότητες και την αντίληψη του παιδιού. Ξεκινήστε με ένα μικρό ποσό με βάση την ηλικία του και το λόγο. Πρόκειται για χαρτζιλίκι ημέρας, εβδομάδας ή μήνα; Αφορά στην αγορά κολατσιού από το κυλικείο του σχολείου καθημερινά, μία φορά την εβδομάδα; Ανάλογα με τις απαντήσεις, θα καθορίσετε και το ποσό των χρημάτων που θα δίνετε στο παιδί.

xartziliki paidiou2

Συμβουλές πριν δώσετε χαρτζιλίκι στους γονείς

  • Εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να αποφασίσετε εκ των προτέρων τους κανόνες για το παιδί σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε ότι το χαρτζιλίκι είναι για διασκέδαση ή για να αγοράσει κάτι που του αρέσει, αλλά φροντίστε να του εξηγήσετε τι μετράει ως ψυχαγωγία και τι πράγματα μπορεί να αγοράσει, ώστε να μην τα ξοδέψει σε κάτι άχρηστο.
  • Συζητήστε πόσα από τα χρήματά του θα πρέπει να διατεθούν σε αποταμιεύσεις, πόσα μπορεί να ξοδέψει και πόσα πρέπει να αφήσει στην άκρη για να δώσει σε αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί.
  • Αποφασίστε το χαρτζιλίκι του ανάλογα με την οικονομική σας κατάσταση.
  • Εάν το παιδί σας θέλει επιπλέον χρήματα, ενθαρρύνετέ το να προσπαθήσει να τα κερδίσει.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να έχει διαφορετικά βάζα για το χαρτζιλίκι του – ένα για ξόδεμα, ένα για αποταμίευση και ένα για φιλανθρωπικό σκοπό.
  • Μη δίνετε χρήματα στο παιδί σας εκ των προτέρων και μην δίνετε επιπλέον χρήματα. Έτσι θα μάθει πώς να τα διαχειρίζεται σωστά.

Το να διδάξετε στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται τα χρήματα είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα που θα το ωφελήσει σε όλη του τη ζωή.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved