Έξι λάθη που δεν πρέπει να κάνετε με το δεύτερο παιδί σας

  • Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε με το δεύτερο παιδί
  • Πιστεύετε ότι όλα θα είναι πιο εύκολα
  • Σκέφτεστε ότι το δεύτερο παιδί θα είναι ίδιο με το πρώτο
  • Δεν αφιερώνετε χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί σας
  • Κάνετε συγκρίσεις
  • Πιστεύετε ότι το πρωτότοκο παιδί σας είναι μεγαλύτερο από ό,τι πραγματικά είναι
  • Πιστεύετε ότι δεν θα αγαπήσετε το δεύτερο παιδί σας όσο το πρώτο
Έξι λάθη που δεν πρέπει να κάνετε με το δεύτερο παιδί σας

Όταν γίνεστε γονείς για δεύτερη φορά νιώθετε πιο σίγουροι και γνωρίζετε ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε.

Αν και είναι αλήθεια ότι έχετε ήδη εμπειρία, πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια . Αυτό σημαίνει ότι θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε νέες προκλήσεις όσον αφορά την ανατροφή του δεύτερου παιδιού και να αποφύγετε ορισμένα λάθη.

Ας δούμε μερικά από αυτά:

Πιστεύετε ότι όλα θα είναι πιο εύκολα

Η απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού μπορεί να μας κάνει να πιστέψετε ότι έχετε τα πάντα υπό έλεγχο και ότι πλέον η εμπειρία του πρώτου θα σας βοηθήσει σημαντικά. Μην ξεχνάτε όμως ότι όταν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται, όχι όμως και ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας. Μόλις η οικογένειά σας μεγαλώσει, θα πρέπει να φροντίσετε δύο παιδιά με διαφορετικές ανάγκες και αυτό θα αυξήσει το άγχος σας. Σίγουρα, στο τέλος, θα τα καταφέρετε, αλλά είναι λάθος αν νομίζετε ότι θα είναι εύκολο.

lathi pou kanete otan perimenete deftero paidi

Σκέφτεστε ότι το δεύτερο παιδί θα είναι ίδιο με το πρώτο

Μπορεί να πιστεύετε ότι το δεύτερο παιδί θα είναι το ίδιο με τον μεγαλύτερο αδερφό ή αδερφή. Ακόμα κι αν αποδειχτεί πολύ πιο εύκολο στον ύπνο ή το φαγητό – προς μεγάλη ανακούφισή σας – θα διαπιστώσετε στην πορεία ότι θα κάνει κι ορισμένα πράγματα που δεν έκανε το πρώτο. Κι αυτό γιατί κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

Δεν αφιερώνετε χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί σας

Όταν ένα δεύτερο μωρό έρχεται στη ζωή σας, αφιερώνετε πολύ από τον χρόνο σας στη φροντίδα του. Συχνά ξεχνάτε ότι και το μεγαλύτερο παιδί σας έχει ανάγκη την προσοχή σας. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς και το συνειδητοποιούν όταν παρατηρούν αλλαγή στη συμπεριφορά του. Είναι σημαντικό λοιπόν να αφιερώνετε λίγο από τον χρόνο σας στο μεγαλύτερο παιδί σας για να παίξετε, να διαβάσετε, να κάνετε μια βόλτα, οι δυο σας.

Κάνετε συγκρίσεις

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ότι κανένας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος, πιο έξυπνος ή λιγότερο έξυπνος. Κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες και τους δικούς του ρυθμούς μάθησης, επομένως δεν πρέπει να τα συγκρίνετε μεταξύ τους ή να τα χαρακτηρίζετε με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Οι ταμπέλες είναι πολύ επιβλαβείς, καθώς τα παιδιά καταλήγουν να πιστεύουν τους χαρακτηρισμούς που τους αποδίδονται και να συμπεριφέρονται όπως περιμένουν οι άλλοι.

lathi pou kanete otan perimenete deftero paidi1

Πιστεύετε ότι το πρωτότοκο παιδί σας είναι μεγαλύτερο από ό,τι πραγματικά είναι

Με τη γέννηση ενός νέου μωρού, στο μυαλό σας το πρώτο παιδί φαντάζει πιο μεγάλο. Πρόκειται όμως για μια λανθασμένη εντύπωση καθώς το παιδί σας είναι ακριβώς το ίδιο με πριν. Δεν πρέπει να κάνετε το λάθος να του ζητήσετε να μην κλάψει «γιατί είναι μεγαλύτερο» ή να επικρίνετε τη συμπεριφορά του που είναι φυσιολογική για την ηλικία του.

Πιστεύετε ότι δεν θα αγαπήσετε το δεύτερο παιδί σας όσο το πρώτο

Όταν έχετε ήδη ένα παιδί που αγαπάτε τρελά και ανακαλύπτετε ότι ένα άλλο είναι καθ' οδόν, μπορεί να νομίζετε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να το αγαπήσετε όσο το πρωτότοκο.
Όμως αυτή η αμφιβολία διαλύεται τη στιγμή που βλέπετε το προσωπάκι του για πρώτη φορά και συνειδητοποιείτε ότι η αγάπη σας πολλαπλασιάζεται . Υπάρχει πολλή αγάπη μέσα σας να δώσετε σε όλα σας τα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved