Το παιδί σας σέβεται ή σας φοβάται; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά

  • Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγετε για να μην σας φοβάται το παιδί
  • Δείξτε στα παιδιά σας ότι τα σέβεστε και διδάξτε τους να σέβονται και τους άλλους
Το παιδί σας σέβεται ή σας φοβάται; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά

Συχνά τα παιδιά προκειμένου να γλιτώσουν τις φωνές των γονιών τους, υποκρίνονται ότι συμφωνούν μαζί τους αποφεύγοντας να εκφράσουν την γνώμη τους.

Σε αυτή την περίπτωση ο φόβος λειτουργεί ως τρόπος πειθαρχίας με αρκετούς γονείς να τον λαμβάνουν ως σεβασμό. Το να είναι αυταρχικός ο γονιός μπορεί να λειτουργήσει αρκετές φορές, ανάλογα με το παιδί. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα φανούν οι αρνητικές συνέπειες.

Εάν επιβάλλεστε στο παιδί χωρίς να το ακούτε, μπορεί ν’ αρχίσει να σας φοβάται και να σας απαντά με συγκεκριμένο τρόπο, αυτόν που θέλετε να ακούτε.
Επομένως, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η σχέση μεταξύ ενός γονέα που εμπνέει φόβο και ενός γονέα που εμπνέει εμπιστοσύνη είναι παρόμοια με αυτή ενός αφεντικού και ενός αληθινού ηγέτη.

Το να εμπνέετε φόβο ώστε το παιδί να ενεργεί με τον τρόπο που επιθυμείτε, είναι μια τακτική που μπορεί να έχει όπως είπαμε παραπάνω, παροδικό αποτέλεσμα. Επειδή έχετε τη γνώση και την εμπειρία, θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να μεταδίδετε στα παιδιά τον τρόπο, αναφέρει το youaremom.com

fobitsiariko paidi 1

Δείξτε στα παιδιά σας ότι τα σέβεστε και διδάξτε τους να σέβονται και τους άλλους

Με ποιον τρόπο; Δίνοντας το παράδειγμα. Να θυμάστε να ζητάτε πάντα πράγματα με ένα παρακαλώ και ευχαριστώ. Αυτό θα βοηθήσει να υιοθετήσουν τις ίδιες συνήθειες.

Να είσαι στοργικοί

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξετε ένα παιδί από το να δείχνετε υπομονή και στοργή.

Ακούστε όλα όσα έχουν να σας πουν

Μην υποτιμάτε τα σχόλια ή τις απόψεις τους. Δείξτε ότι αυτό που σκέφτονται και αισθάνονται είναι σημαντικό για εσάς . Έτσι, θα καταλάβουν ότι τους εκτιμάτε και θα μάθουν επίσης να σας εκτιμούν.

Ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγετε για να μην σας φοβάται το παιδί

  • Τις απειλές
  • Τις φωνές
  • Τις προσβολές
  • Την επιθετική συμπεριφορά
  • Την εριστική συμπεριφορά
  • Τις ειρωνείες
  • Τις συνεχείς τιμωρίες
  • Την αρνητική κριτική

Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα παιδιά είναι ευαίσθητα και απορροφούν ό,τι συμβαίνει γύρω τους σαν σφουγγάρι . Εάν το περιβάλλον είναι βίαιο , θα υιοθετήσει πολύ πιθανόν ανάλογες συμπεριφορές. Εάν του δείξετε αγάπη και κατανόηση είναι βέβαιο ότι μόνο θετικές θα είναι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία του.

paidi fovatai h sevetai1

Πώς θα ξέρετε αν σας φοβάται το παιδί

Πρέπει να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας με το παιδί σας για να γνωρίζετε τι βλέπει από αυτό που του δείχνετε. Εάν η στάση σας απέναντί του είναι αυταρχική, επιθετική ακόμα και προσβλητική είναι πιθανό τα παιδιά σας να μην σας σέβονται. Αντίθετα, υπακούουν επειδή σας φοβούνται.

Για να κερδίσετε τον σεβασμό τους, πρέπει να διατηρήσετε μια υγιή συνύπαρξη στο σπίτι σας, να μιλάτε μαζί τους, να δείχνετε κατανόηση και να είστε στοργικοί. Να θυμάστε ότι αν τους δείχνετε σεβασμό, θα σας σεβαστούν.

Μπορεί να μην σας σέβεται αν σταματήσετε να είστε αυταρχικοί;

Πρέπει να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι είστε αυτοί που έχουν την εμπειρία και τη γνώση. Όταν είναι μικρά δεν ξέρουν ακόμα πολλά πράγματα και πρέπει να είστε εκεί για να τα βοηθήσουμε, να τα καθοδηγήσουμε και να δώσετε συμβουλές.

Το να μην είστε αυταρχικοί δεν σημαίνει ότι δεν βάζετε όρια . Και το να θέτετε όρια δεν σημαίνει ότι αφαιρείτε τα δικαιώματα ή την ελευθερία του παιδιού σου. Τα όρια πρέπει να είναι συνεπή και να έχουν νόημα.

Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε και αν πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved