Back to school: Τα λάθη που κάνουν οι γονείς τις πρώτες ημέρες του σχολείου

Ποια είναι τα ποια συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν ξεκινούν τα σχολεία και πώς μπορούν να τα αποφύγουν.

Back to school: Τα λάθη που κάνουν οι γονείς τις πρώτες ημέρες του σχολείου

Οι πρώτες ημέρες του σχολείου είναι μια μεταβατική περίοδος για όλη την οικογένεια. Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα, καθιέρωση νέου προγράμματος, εξωσχολικές δραστηριότητες, διάβασμα και πολλά πολλά ακόμα.

Λογικό οι γονείς με το που ξεκινά η σχολική χρονιά να αναρωτιούνται , ειδικά αν έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις Δημοτικού, πώς νιώθουν, αν θα κάνουν φίλους, αν θα προσαρμοστούν γρήγορα.

Ωστόσο, αρκετά συχνά κάνουν ορισμένα λάθη και τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα :

Δεν ελέγχουν τα συναισθήματα μπροστά στο παιδί τους

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς εκφράζουν τα συναισθήματά τους μπροστά στα παιδιά τους. Δηλαδή ξεσπούν σε κλάματα καθώς τα αποχωρίζονται ή είναι αρκετά αγχωμένοι μεταδίδοντας άθελά τους το άγχος και την αγωνία τους στα ίδια τα παιδιά.

Αποφεύγουν να προετοιμάσουν σωστά το παιδί για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Οι γονείς σίγουρα δεν μπορούν να μαντέψουν όλα όσα θα βιώσει το παιδί τους στο σχολείο. Ωστόσο, μπορούν να το βοηθήσουν να κατανοήσει τα πράγματα που ίσως συμβούν κατά τις πρώτες σας ημέρες , δίνοντάς του μια γενική ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί δεν θα αισθάνεται μόνο του κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής μετάβασης.

lathi gonion tis protes imeres sto sxoleio1

Επιστρέφουν για να το αποχαιρετήσουν ( ξανά)

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν ένα παιδί κλαίει ή είναι αγχωμένο, οι γονείς επιστρέφουν για να το αποχαιρετήσουν άλλη μια φορά. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί απλώς ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά. Λάθος όμως είναι και η αποφυγή του αποχαιρετισμού.Το παιδί μπορεί να πιστέψει ότι οι γονείς τους το έχουν εγκαταλείψει. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να το αποχαιρετούν με ένα ένα φιλί και μια αγκαλιά, ενημερώνοντάς το ότι θα επιστρέψουν σε λίγες ώρες, για να επιστρέψουν μαζί στο σπίτι.

Δεν δίνουν χρονικό περιθώριο στο παιδί τους να προσαρμοστεί

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά σημειώνουν μεγάλη πρόοδο την πρώτη μέρα του σχολείου. Ωστόσο, ορισμένα δυσκολεύονται αρκετά και θέλουν περισσότερο χρόνο να συνηθίσουν το νέο περιβάλλον. Η υποστήριξη και κατανόηση των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική.

lathi gonion tis protes imeres sto sxoleio

Συμπέρασμα

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες μέχρι να καταφέρει το παιδί τους να προσαρμοστεί. Απαιτείται λοιπόν υπομονή, κατανόηση και σωστός χειρισμός από πλευράς τους, προκειμένου, η νέα σχολική χρονιά να εξελιχθεί ομαλά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved