Οικογένεια: Αυτά που κάνετε είναι πιο σημαντικά από αυτά που λέτε

Είναι σημαντικό να είστε για τα παιδιά το σωστό πρότυπο. 

Οικογένεια: Αυτά που κάνετε είναι πιο σημαντικά από αυτά που λέτε

Τα παιδιά και οι έφηβοι παρακολουθούν τι κάνουν οι γονείς τους. Βλέπουν πώς χειρίζονται το άγχος, πώς συμπεριφέρονται στους άλλους ανθρώπους, πώς αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά σας. Απορροφούν όλες αυτές τις πληροφορίες σαν σφουγγάρια.

Ακόμα και όταν νομίζετε ότι τα παιδιά σας δεν δίνουν προσοχή, είναι απαραίτητο να είστε ένα θετικό πρότυπο.

Μοντελοποίηση κακής συμπεριφοράς

Μερικές φορές, ενδέχεται εν αγνοία σας να διαμορφώσετε μερικές «κακές» συμπεριφορές για τα παιδιά σας. Όπως:

  • Μια μητέρα λέει σε ένα εστιατόριο ότι ο 12χρονος γιος της είναι μόλις 11 ετών, ώστε να μπορεί να έχει έκπτωση στο μπουφέ. Ο γιος της μαθαίνει ότι δεν πειράζει να λέει ψέματα μερικές φορές για να πάρει αυτό που θέλει.
  • Ένας πατέρας περνά τα βράδια του βλέποντας τηλεόραση, αλλά λέει στην 14χρονη κόρη του ότι πρέπει να διαβάζει περισσότερο.
  • Οι γονείς λένε στα παιδιά τους να συμπεριφέρονται σε όλους με σεβασμό. Ωστόσο, κάνουν συχνά επικριτικά σχόλια για άλλους ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους.
  • Μια μητέρα λέει στην κόρη της να είναι ευγενική με τους άλλους, αλλά φωνάζει στον υπάλληλο του καταστήματος όταν το κατάστημα αρνείται να πάρει πίσω ένα αντικείμενο που θέλει να επιστρέψει.
  • Οι γονείς λένε στα παιδιά τους να μοιράζονται και να είναι γενναιόδωρα με ό, τι έχουν, ωστόσο δεν κάνουν ποτέ δωρεές ή δεν συμμετέχουν σε κάθε είδους φιλανθρωπική ή εθελοντική δραστηριότητα.
  • Οι γονείς λένε στα παιδιά τους να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους. Ωστόσο, όταν ξεχνούν το ραντεβού του παιδιού τους με τον οδοντίατρο, διαμαρτύρονται στην γραμματέα λέγοντας ότι έκανε σαφώς λάθος προγραμματισμού.
oikogeneia1

Ακολουθήστε τους δικούς σας κανόνες

Είναι πραγματικά δύσκολο να μοντελοποιήσετε την κατάλληλη συμπεριφορά για τα παιδιά σας και κανείς δεν περιμένει από εσάς να είστε τέλειοι. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διαμορφώσετε τους κανόνες που θέλετε να ακολουθούν.Δείξτε στα παιδιά σας πώς να ακολουθούν τους κανόνες του σπιτιού και εξηγήστε πώς αυτοί οι κανόνες θα τους βοηθήσουν αργότερα στη ζωή τους.

Πρότυπα Δεξιότητες Ζωής

Σκεφτείτε τι θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας από εσάς . Φυσικά, θα υπάρξουν στιγμές που κάνετε λάθη ή δεν κάνετε πράγματα ακριβώς όπως τα είχατε προγραμματίσει. Αλλά, δεν είναι αυτή η ουσία των πραγμάτων. Τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικά μαθήματα από εσάς ακόμη και όταν κάνετε λάθη.

oikogeneia2

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Όταν τρώτε υγιεινά και ασκείστε σε τακτική βάση, δίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας. Επιπλέον, εάν τρώτε υγιεινά γεύματα και περιορίζετε το γρήγορο φαγητό, βοηθάτε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν ανάλογο τρόπο ζωής. Προσπαθήστε να μην είστε υπερβολικοί ή περιοριστικοί στις προσπάθειές σας να δώσετε ένα καλό παράδειγμα. Ο έλεγχος για το φαγητό ή η εμμονή με το πώς φαίνεται το σώμα σας (ή το σώμα του παιδιού σας), θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα και ίσως σε διατροφικές διαταραχές.

Δείξτε σεβασμό και διδάξτε ενσυναίσθηση

Κάθε γονιός θέλει να μεγαλώσει παιδιά που να είναι ευγενικά με τους άλλους. Αυτός ο στόχος γίνεται πραγματικότητα όταν υπάρχει σεβασμός και ενσυναίσθηση στη ζωή σας. Να σέβεστε όλους όσους συναναστρέφεστε και σύντομα τα παιδιά σας θα κάνουν το ίδιο.Επιτρέψτε στα παιδιά σας να σας δουν να είστε συμπονετικοί με τους άλλους.

Ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων

Δώστε προσοχή στις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες . Διδάξτε τους πώς να γνωρίσουν νέους φίλους, πώς να διαχειρίζονται συναισθήματα, όπως η απογοήτευση ή η θλίψη. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας όταν είστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή λυπημένοι και ενθαρρύνετέ τα να κάνουν το ίδιο.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved