Τα μυστικά μιας ευτυχισμένης οικογένειας

Πώς θα καταφέρετε να έχετε μια δεμένη κι ευτυχισμένη οικογένεια.

Τα μυστικά μιας ευτυχισμένης οικογένειας

Η οικογένεια αποτελεί το βασικό πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά. Ένα ευτυχισμένο και ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την μετέπειτα πορεία του, έως ενήλικας.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό, παρά τις υποχρεώσεις και τα καθημερινά προβλήματα, να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας μεγαλώνει σε μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Τα μυστικά της ευτυχισμένης οικογένειας

Όχι, τα χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης οικογένειας δεν παραπέμπουν κατ΄ανάγκη στις οικογένειες των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Αρκούν μερικά από τα παρακάτω για να είστε ευτυχισμένοι γονείς με χαρούμενα παιδιά.

oikogeneia

Συζήτηση και επικοινωνία

Η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των μελών της οικογένειας αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και παράλληλα γεννά ασφάλεια σε όλους.
Ρωτήστε με ενδιαφέρον τα παιδιά πώς πέρασαν στο σχολείο ή τη βόλτα τους και μιλήστε κι εσείς για τη δική σας. Το ζητούμενο είναι όταν επιστρέψετε στο σπίτι, τα παιδιά σας πρέπει να έρθουν πρώτα. Αφήστε τη δουλειά που κάνετε και μιλήστε μαζί τους. Το μεγάλο πλήγμα της οικογενειακής ζωής είναι η πλήξη και η αδιαφορία με αποτέλεσμα πολλές φορές τα παιδιά να θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους παρά με την οικογένειά τους.

Οικογενειακό τραπέζι

Μπορεί να είναι δύσκολο στις μέρες μας η οικογένεια να τρώει μαζί, όμως τουλάχιστον ένα γεύμα της ημέρας θα πρέπει να το απολαμβάνει παρέα. “Οι οικογένειες που τρώνε μαζί , μένουν μαζί” λέει ο Rabbi Shmuley Boteach, οικογενειακός σύμβουλος, τονίζοντας ότι τα οικογενειακά δείπνα είναι απαραίτητα.

Ηρεμία και σταθερότητα στο σπίτι

Στα παιδιά αρέσει η σταθερότητα και η ηρεμία. "Μιλήστε με τα παιδιά σας, θέστε τους όρια, επιβάλλετε κανόνες, αλλά μη χάνετε τον έλεγχο και φωνάζετε. Αυτό δείχνει τα παιδιά ότι είστε εκτός ελέγχου και δημιουργείτε μια ένταση στο σπίτιι” , επισημαίνει ο Rabbi Shmuley Boteach.

oikogeneia

Οχι καβγάδες μπροστά στα παιδιά

Ενώ ορισμένοι καυγάδες ή τσακωμοί μπορεί να είναι αναπόφευκτοι, προσπαθήστε να τους κρατήσετε μακριά από τα παιδιά. Αν ωστόσο συμβεί μπροστά τους, μην ξεχάσετε να ζητήσετε συγγνώμη λέγοντας :" Λυπούμαστε που έπρεπε να το δείτε. Ο μπαμπάς και εγώ είχαμε μια διαφωνία, αλλά όλα είναι εντάξει τώρα ".

Βρείτε χρόνο

Εάν λείπετε συνεχώς από το σπίτι και δεν δίνετε προτεραιότητα στα παιδιά σας, εκείνα θα εσωτερικεύσουν συναισθήματα ανασφάλειας και θα πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά σημαντικά για εσάς.

Επικοινωνήστε

Η Rose J. Perkins, EdD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Stonehill College στο Easton, λέει ότι τα μέλη μιας ευτυχισμένης οικογένειας επικοινωνούν μεταξύ τους. "Σε πολλές οικογένειες παρατηρείται το εξής: τα παιδιά λένε κάτι στη μαμά κι αυτή στη συνέχεια αναλαμβάνει να το μεταφέρει ή να το ανακοινώσει στους υπόλοιπους. Αλλά σε μια ευτυχισμένη οικογένεια, όλα τα μέλη της είναι σε θέση να επικοινωνούν ανοιχτά" , τονίζει η Rose J. Perkins.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved