Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Ο ρόλος του γονέα στη ζωή ενός παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου.

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: Ο ρόλος του γονέα στη ζωή ενός παιδιού

Θεσπίστηκε το 2012 από τον ΟΗΕ ως φόρος τιμής στους γονείς όλου του κόσμου και στο σχετικό ψήφισμα αναγνωρίζεται ο ρόλος των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και επισημαίνεται ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για την ανατροφή και την προστασία των παιδιών.

Οι γονείς παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στην συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Ο ρόλος τους είναι ρόλος ευθύνης, συνεχής και διαδραστικός. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Γνωστική ανάπτυξη

Η συμπεριφορά του γονιού και η παρουσία του στην καθημερινότητα των παιδιών επηρεάζει τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού. Τα πρώτα χρόνια ζωής του, μέσα από παιχνίδια, δραστηριότητες και την καθημερινή επαφή, το παιδί μαθαίνει να αλληλεπιδρά, να αναγνωρίζει συμπεριφορές, προβλήματα, αλλά και τρόπους επίλυσής τους.

Κοινωνική ανάπτυξη

Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν. Οι γονείς μαθαίνουν στο παιδί ένα σύστημα αξιών και έχοντας ως παράδειγμα τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην οικογένεια, το παιδί μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται και με τρίτους αργότερα (συμμαθητές, φίλους κτλ)

Σωματική ανάπτυξη

Η υγιεινή διατροφή, η συχνή άσκηση και η φροντίδα της σωματικής υγείας είναι τρόπος ζωής και η σωστή καθοδήγηση από τους γονείς είναι αυτή που θα κάνει τα παιδιά να τον ακολουθήσουν.

Ψυχική και πνευματική ανάπτυξη

Ο γονιός είναι πρότυπο και η σχέση με το παιδί είναι διαδραστική. Μέσα από τα καθημερινά του βιώματα λοιπόν και τη σχέση με τη μητέρα και το πατέρα, το παιδί θα μάθει να είναι δίκαιο, να κατανοήσει την πειθαρχεία και να μάθει το σεβασμό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved