Τέσσερις κακές συνήθειες των παιδιών και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι συνήθειες.

Τέσσερις κακές συνήθειες των παιδιών και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Πολλά παιδιά αποκτούν ορισμένες συνήθειες που τις εμφανίζουν ξαφνικά και φαινομενικά χωρίς ουσιαστικό λόγο. Ενίοτε μπορεί να είναι κι ενοχλητικές.

Τέσσερις από τις πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

Αν κι αυτές οι συνήθειες μπορεί να σας ενοχλούν ή ακόμα και να σας ανησυχούν, χαλαρώστε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αποτελούν μόνο μια φάση της ανάπτυξής του και δεν προκαλούν ανησυχία.

Μια συνήθεια δεν μπορεί να είναι μια απλή συνήθεια εάν επηρεάζει αρνητικά τις κοινωνικές σχέσεις ενός παιδιού ή παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργία του.Τα μεγαλύτερα παιδιά που πιπιλίζουν συνεχώς τον αντίχειρά τους μπορεί να αντιμετωπίζουν άγχος, να πιέζονται ψυχολογικά ή να αντιμετωπίζουν bullying στο σχολείο.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να σταματήσει αυτές τις συνήθειες

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις συνήθειες ξεπερνιούνται χωρίς να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση. Μπορείτε όμως από την πλευρά σας να τα βοηθήσετε με τους εξής τρόπους:

Χαλαρώστε την κριτική

Όσο κι αν σας ενοχλεί βλέποντας το παιδί σας να τρώει τα χέρια του ή να σκαλίζει τη μύτη του δεν θα πρέπει να το επιπλήττετε ή να το φωνάζετε. Η τιμωρία, η γελοιοποίηση ή η κριτική θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδείνωση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.

Προτείνετε εναλλακτικές συμπεριφορές

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας τρώει τα νύχια του, αντί να πείτε «Μη δαγκώνεις τα νύχια σου», δοκιμάστε να του αποσπάσετε την προσοχή ζητώντας να σας βοηθήσει σε κάτι που κάνετε.

Επιβραβεύστε και επαινέστε τον αυτοέλεγχο

Κάθε φορά που το παιδί σας αποφεύγει να πιπιλίζει τον αντίχειρά του, μπορείτε να το επιβραβεύεται δίνοντάς του ένα αυτοκόλλητο ή ένα άλλο μικρό βραβείο.

Να είστε συνεπείς στην ανταμοιβή της καλής συμπεριφοράς

Η νέα, θετική συνήθεια πρέπει να καθιερωθεί σταθερά πριν εξαφανιστεί η παλιά.Για την καλύτερη επιτυχία, είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν κίνητρα να σταματήσουν τη συνήθεια. Και επειδή οι συνήθειες χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν, θα χρειαστούν επίσης χρόνο για να αντικατασταθούν οπότε να είστε υπομονετικοί.

Πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved