Πώς θα κάνετε την ώρα του φαγητού σημαντική για όλη την οικογένεια;

Τρώγοντας όλοι μαζί επωφελούνται παιδιά και γονείς.

Πώς θα κάνετε την ώρα του φαγητού σημαντική για όλη την οικογένεια;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα οικογενειακά γεύματα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά ακαδημαϊκά, συναισθηματικά, κοινωνικά, αλλά και σωματικά. Μάλιστα, όσο πιο συχνά είναι αυτά τόσο το καλύτερο. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που τρώνε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πέντε έως επτά φορές την εβδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες για καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο σε σχέση με μαθητές της ίδιας ηλικίας που τρώνε μαζί με την οικογένειά τους λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Ποια είναι τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων για τα παιδιά

Έχουν καλύτερη σωματική υγεία

Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που απολαμβάνουν οικογενειακά γεύματα στην ηλικία των έξι ετών φαίνεται να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση στην ηλικία των δέκα ετών. Επίσης, τα παιδιά που τρώνε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πίνουν πολύ λιγότερα αναψυκτικά.

Εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που τρώνε με τους γονείς τους στην ηλικία των έξι ετών, εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς μεγαλώνοντας.

Αποκτούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Τα οικογενειακά γεύματα έχουν συσχετιστεί με την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε σωστά από την μικρή τους ακόμα ηλικία, κάτι που επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες και μεγαλώνοντας.

Έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή επικοινωνία στο τραπέζι του φαγητού, προάγει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών συνολικά. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, οι έφηβοι που τρώνε μαζί με τους γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, πιστεύουν ότι έχουν καλύτερη επικοινωνία με την οικογένειά τους.

Έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Το φαγητό με όλη την οικογένεια συμβάλλει θετικά και στις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, σύμφωνα με έρευνες.

Πώς θα κάνετε την ώρα του φαγητού σημαντική για όλη την οικογένεια;

Μετατρέψτε την ώρα του φαγητού σε οικογενειακή δραστηριότητα

Ζητήστε από τα παιδιά να επιλέξουν το μενού συγκεκριμένων ημερών της εβδομάδας. Μπορούν να βοηθήσουν στην αγορά των υλικών και στην προετοιμασία του φαγητού. Μπορείτε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο σας μενού πιάτα από ξένες κουζίνες και να συνδυάστε την ώρα του φαγητού με το άκουσμα αντίστοιχης μουσικής.

Μοιράστε τις εργασίες

Η ώρα του φαγητού περιλαμβάνει την προετοιμασία του φαγητού, το στρώσιμο του τραπεζιού και το μάζεμα. Μοιραστείτε τα καθήκοντα κι κάντε το παιδί να αισθανθεί ότι το εμπιστεύεστε και ότι το υπολογίζετε και σε αυτήν την δραστηριότητας της ημέρας σας.

Καθιερώστε κανόνες

Καθιερώστε μερικούς απλούς αλλά βασικούς κανόνες που θα κάνουν την ώρα του φαγητού ακόμα πιο σημαντική. Τέτοιοι κανόνες είναι να σηκώνεστε από το τραπέζι μόνο όταν έχουν φάει όλα τα μέλη ή να μην χρησιμοποιείτε κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Συζητήστε

Η ώρα του φαγητού είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσετε για την ημέρα σας.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved