O ρόλος της οικογένειας στη ζωή των εφήβων

Η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών και κατά την εφηβική τους ηλικία

O ρόλος της οικογένειας στη ζωή των εφήβων

Η εφηβεία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος που χαρακτηρίζεται από τις έντονες σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές, απαραίτητες ωστόσο για τη φυσιολογική εξέλιξη της προσωπικότητας του εφήβου.

Ο έφηβος καλείται να διαχειριστεί τις αλλαγές αυτές, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, για αυτό και ο ρόλος της οικογένειας είναι σπουδαίος και σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης του παιδιού.

Πώς λοιπόν το περιβάλλον της οικογένειας θα βοηθήσει το παιδί να διαμορφώσει την προσωπικότητά του και να διαχειριστεί τις προκλήσεις της εφηβικής ηλικίας;

Η ελευθερία είναι σημαντική

Τα παιδιά στην εφηβεία νιώθουν πιο ανεξάρτητα. Θέλουν το χώρο και τον χρόνο τους και διεκδικούν την ελευθερία τους την οποία δεν πρέπει να στερούνται. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι να μάθουν ότι η ελευθερία πρέπει να συνοδεύεται με την αντίστοιχη υπευθυνότητα.

Βάλτε όρια

Ελευθερία δεν σημαίνει έλλειψη ορίων. Σε αυτήν την ηλικία, η σχέση γονιών και παιδιών είναι πιο διαδραστική από ποτέ και είναι ανάγκη να υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα όρια τα οποία καλό είναι να προκύπτουν μετά από διάλογο. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί είναι πιο εύκολο να τα αποδεχτεί καθώς θα έχει συμμετάσχει στην όλη διαδικασία.

Δείξτε εμπιστοσύνη

Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν γονιό να το συνειδητοποιήσει, τα παιδιά όμως μεγαλώνουν. Στην εφηβεία έχουν ζήσει αρκετές εμπειρίες και μέχρι έναν βαθμό έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους. Το έφηβο παιδί είναι ακόμα παιδί, είναι όμως σημαντικό για αυτό να καταλάβει ότι οι γονείς του αντιλαμβάνονται ότι έχει μεγαλώσει και ότι μπορούν να το εμπιστευθούν, να το υπολογίζουν και να ζητήσουν τη γνώμη του.

oikogeneia efivou

Επιδιώξτε τον διάλογο

Τα παιδιά στην εφηβεία συχνά κλείνονται στον εαυτό τους και ακόμα πιο "κλειστά" είναι απέναντι στους γονείς τους. Οι καθημερινές συζητήσεις ακόμα και για τα πιο απλά ζητήματα, όπως το πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο, ή τα ενδιαφέροντά του, θα κάνουν το παιδί να σας αισθάνεται δίπλα του και νιώθει ότι το καταλαβαίνετε.

Τονώστε την αυτοπεποίθηση του

Τα παιδιά στην εφηβεία πολλές φορές χάνουν την αυτοπεποίθησή τους λόγω των όλων αλλαγών που βιώνουν. Τονίστε τα προτερήματά του και βοηθήστε το να πιστέψει στον εαυτό και τις δυνάμεις τους. Μιλήστε για όλα όσα είναι λογικό να νιώθει την ιδιαίτερη αυτή περίοδο και βοηθήστε το να τα αξιοποιήσει υπέρ του.

Οικογένεια πάνω από όλα

Η οικογένεια είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας. Μία δεμένη οικογένεια κάνει ένα παιδί κάθε ηλικίας να αισθάνεται ασφάλεια. Επενδύστε χρόνο σε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όλοι μαζι, δώστε προτεραιότητα στις οικογενειακές στιγμές και το έφηβο παιδί θα ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved