Ο ρόλος της οικογένειας στη σωστή διατροφή των παιδιών

Πώς το περιβάλλον της οικογένειας καθορίζει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών;

Ο ρόλος της οικογένειας στη σωστή διατροφή των παιδιών

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Η υιοθέτηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών ξεκινάει ήδη από την παιδική ηλικία και το περιβάλλον της οικογένειας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση που αφορά το κομμάτι αυτό. Πώς;

Δίνοντας το καλό παράδειγμα

Μεγαλώνοντας, τα παιδιά επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο από το περιβάλλον τους. Οι γονείς είναι τα πρώτα και πιο σημαντικά πρότυπα και οι συνήθειες ή η συμπεριφορές τους καθορίζουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές αντίστοιχα που θα έχει και το ίδιο το παιδί.

Εάν οι γονείς ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, το ίδιο θα κάνει και το παιδί. Φροντίστε ώστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων και λαχανικά. Επίσης, εκτός από τα κύρια γεύματα της ημέρας, εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή και μικρότερα ενδιάμεσα.

oikogeneia

Τρώγοντας όλοι μαζί

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το JAMA Network Open, τα παιδιά που τρώνε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αποκτούν καλύτερες διατροφικές συνήθειες μεγαλώνοντας. Αυτό ασφαλώς λειτουργεί συνδυαστικά με το παραπάνω, δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση είναι και οι γονείς να τρέφονται σωστά και να έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Προσφέροντας επιλογές

Εκτός από τον έμφυτο μηχανισμό μίμησης που αναπτύσσουν τα παιδιά προς τους γονείς τους, εξίσου σημαντικό είναι να παρέχονται και οι κατάλληλες επιλογές. Βασικό κριτήριο των παιδιών για την επιλογή τροφής είναι η εύκολη πρόσβαση σε αυτήν, καθώς συνήθως επιλέγουν τρόφιμα στα οποία εκτίθενται πιο συχνά. Προτιμήστε να γεμίσετε το ψυγείο και να ντουλάπια σας με υγιεινές τροφές, αντί ροφών με πολλά συντηρητικά και πρόσθετη ζάχαρη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved