Ποια πράγματα δεν πρέπει να απαγορεύουν οι γονείς στα παιδιά τους

Απεναντίας, θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν κι όχι να τα αποθαρρύνουν.

Ποια πράγματα δεν πρέπει να απαγορεύουν οι γονείς στα παιδιά τους

Το παιδί είναι σημαντικό να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που είναι ασφαλές και υπάρχουν όρια.

Αρκεί τα όρια αυτά να είναι λογικά και να συμβαδίζουν με την ανάπτυξή του. Οι συνεχείς περιορισμοί άλλωστε δεν βοηθούν το παιδί να εξελιχθεί, ακόμα κι αν αυτό τίθενται με στόχο την προστασία του.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητές τους να κάνουν πράγματα. Για την ακρίβεια δεν θα πρέπει να απαγορεύουν τα εξής :

Να λένε «όχι»

Το να λένε « όχι» τα παιδιά δεν σημαίνει ότι σας αμφισβητούν ή παραβιάζουν κάποια όρια που έχετε θέσει. Εκφράζουν με τον δικό τους τρόπο την άποψή τους και είναι στο χέρι σας να τους εξηγήσετε αν έχουν δίκιο ή όχι.

Να φοβούνται

Τα μικρά παιδιά μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι , τα ζώα , τον θόρυβο , ακόμα και τον παιδίατρο που επισκέπτεστε τακτικά. Μην τα ντροπιάζετε επειδή φοβούνται αλλά βοηθήστε να καταλάβουν αν ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος.

Να έχουν μυστικά

Μεγαλώνοντας τα παιδιά χρειάζονται όλο και περισσότερο την ιδιωτικότητά τους. Προφανώς και πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει στη ζωή τους αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν την παραβιάζετε. Η εμπιστοσύνη των παιδιών σας είναι ανεκτίμητη και είναι καλύτερο να μην διακινδυνεύσετε διαβάζοντας τα μηνύματα στα κινητά τους ή πιέζοντάς τα να σας αποκαλύψουν κάτι που δεν θέλουν.

Να κάνουν λάθη

Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει λάθη. Φανταστείτε λοιπόν πώς νιώθει ένα παιδί ακούγοντας τους γονείς του να του κουνούν το δάχτυλο, κριτικάροντας συνεχώς τις λάθος επιλογές τους. Το πιο πιθανό είναι να μη θέλει να κάνει τίποτα από μόνο του ή να κλειστεί στον εαυτό του.

Δείτε τι άλλο θα πρέπει να μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο βίντεο που ακολουθεί:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved