Μεγαλώνοντας αγαπημένα αδέρφια - Συμβουλές για γονείς

Πώς οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν στην καλή σχέση μεταξύ των παιδιών;

Μεγαλώνοντας αγαπημένα αδέρφια - Συμβουλές για γονείς

Κάποια αδέρφια είναι αγαπημένα, άλλα λιγότερο αγαπημένα και άλλα πιο πολύ τσακώνονται, παρά απολαμβάνουν το ένα την παρέα του άλλου.

Οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη σχέση που αναπτύσσουν τα δύο αδέρφια μεγαλώνοντας. Με τη συμπεριφορά τους, μπορούν να ενισχύσουν το μεταξύ τους δέσιμο και να μειώσουν τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις.

Όσο διαφορετικά και αν είναι τα παιδιά, η αδερφική σχέση είναι χωρίς αμφιβολία μοναδική. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να την ενισχύσετε.

Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, με τις δικές του ιδιαιτερότητες και θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Η σύγκριση μεταξύ των παιδιών σας αναπόφευκτα θα βάλει και τα ίδια σε μία διαδικασία ανταγωνισμού και αντιπαλότητας.

Βρείτε την αιτία του τσακωμού

Εάν τα παιδιά σας τσακώνονται συχνά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι κρύβεται πίσω από τους τσακωμούς. Μπορεί για παράδειγμα να τσακώνονται περισσότερο όταν είναι κουρασμένα ή βαριούνται.

Μάθετε στα παιδιά σας να εκτιμήσουν τη διαφορετικότητά τους

Όταν τα παιδιά έχουν διαφορετικό ταπεραμέντο και ενδιαφέροντα, οι αντιπαραθέσεις είναι φυσικό να προκύψουν. Το σημαντικό είναι να μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τη διαφορετικότητα και να δίνουν σημασία σε αυτό που πραγματικά μετράει: την αγάπη που νιώθει το ένα για το άλλο. Φροντίστε ώστε στην καθημερινότητά σας κάνετε δραστηριότητες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα και των δύο.

Κάντε όλοι μαζί δουλειές του σπιτιού

Κάνοντας δουλειές που αφορούν το χώρο που ζει όλη η οικογένεια, πετυχαίνετε αφενός να μάθετε στα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα και αφετέρου την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Μάθετέ τους να ακούνε

Με αυτόν τον τρόπο, το παιδιά σας θα μάθουν να νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους, να βλέπουν τα πράγματα όχι μόνο από τη δική τους σκοπιά και να σέβονται τις προτιμήσεις και τη μοναδικότητα του κάθε ενός.

Δείξτε τους ότι μπορούν να διαφωνήσουν με σεβασμό

Ακόμα και οι άνθρωποι που αγαπιούνται πολύ, μπορεί να διαφωνούν κάποιες φορές, πόσο μάλλον όταν είναι πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το πώς διαφωνούμε. Ακόμα και αν το έν παιδί σας δεν συμφωνεί με αυτό που λέει, κάνει ή θέλει το αδερφάκι του, εξηγήστε ο ότι μπορεί να το πει με ήρεμο τρόπο, χωρίς φωνές και καυγάδες και να σεβαστεί τη γνώμη του άλλου.

Μιλήστε τους για τη σπουδαιότητα της οικογένειας

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αναγνωρίζουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα της οικογένειας. Παρά τους τσακωμούς και τις διαφωνίες, το δέσιμο μεταξύ αδερφών, γονιών, γονιών και παιδιών, είναι το πιο σημαντικό. Οικογένεια είναι οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας ό,τι και αν συμβεί και όσα χρόνια και αν περάσουν και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περνάτε καθημερινά στα παιδιά.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved