Ποιες δουλειές του σπιτιού μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανά ηλικία

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού.

Ποιες δουλειές του σπιτιού μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανά ηλικία

Τα παιδιά που βοηθούν με τον τρόπο τους στις δουλειές του σπιτιού, γίνονται πιο υπεύθυνοι ενήλικες, σύμφωνα με μελέτες. Αυτές οι μικροδουλειές μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία καθώς αισθάνονται σημαντικά. Ωστόσο, κάθε δουλειά πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία και τις ικανότητες των παιδιών.

Αυτές οι απλές δουλειές είναι κι ένας τρόπος να διδάξετε στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα ζωής.

Παιδιά 2- 5 ετών

Οι δουλειές που αναθέτετε στα νήπια πρέπει να έχουν ως στόχο να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Δώστε τους να καθαρίσουν τα παιχνίδια τους, να στρώσουν όπως μπορούν το κρεβάτι τους ή να σας βοηθήσουν να μαζέψετε το τραπέζι.

Παιδιά 6-7 ετών

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα πράγματα στο σπίτι. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενσταλάξετε τη σημασία της ομαδικής εργασίας: τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν με το μαγείρεμα, το στρώσιμο του τραπεζιού, τη δημιουργία λίστας για το σούπερ μάρκετ. Επίσης αν έχετε κατοικίδιο αναθέστε ένα μέρος της φροντίδας του. Γενικά, το παιδί θα αισθανθεί ότι συμμετέχει με αυτό τον τρόπο ενεργά στην οικογενειακή ζωή.

Παιδιά 8-9 ετών

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες. Πρέπει να μάθουν να οργανώνουν τον χώρο τους έτσι ώστε τα ρούχα, τα βιβλία τους και τα παιχνίδια τους να είναι όλα τακτοποιημένα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί μαθαίνει να είναι συνεπές και να διατηρεί τον χώρο του καθαρό.

Παιδιά 10-11 ετών

Πλέον τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να ετοιμάζουν το πρωινό τους και να συμμετέχουν ενεργά σε πιο περίπλοκες δουλειές. Αυτό βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες που αφορούν τόσο στη διαχείριση του χρόνου τους όσο και στην επίλυση προβλημάτων.

Εφηβεία

Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία, είναι ήδη αρκετά ικανά και αυτάρκη. Μπορούν να κάνουν όσα ένας ενήλικας. Είναι σε θέση πλέον να διαχειρίζονται πιο ορθά τα χρήματά τους αλλά και έκτακτες καταστάσεις.

Πηγή: brightside.me

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved