Ναι, ανησυχώ πολύ για εσένα παιδί μου

«Μαμάαα, είσαι υπερβολική»!

Μαργαρίτα Νικολάου
Ναι, ανησυχώ πολύ για εσένα παιδί μου
Bigstock

Παιδί μου ανησυχώ για εσένα, ΠΟΛΥ. Μη μου θυμώνεις και μη με λες υπερβολική, έχω λόγο που το κάνω.

«Μαμάαα, θα είμαι μια χαρά», «ΝΑΙ, μαμά θα προσέχω», «Έλα, σταμάτα, ανησυχείς υπερβολικά πολύ, χαλάρωσε λίγο».

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ κάθε φορά που η κόρη μου ετοιμάζεται να βγει έξω από το σπίτι, είτε για να πάει βόλτα, είτε για να πάει στο σχολείο, είτε για να πάει μια εκδρομή, πάντα, ΜΑ ΠΑΝΤΑ, θα της κάνω ενός λεπτού (μπορεί και δύο λεπτών) κήρυγμα.

«Είμαι περήφανη για εσένα ακόμα και όταν είσαι στα χειρότερά σου»

«Να προσέχεις, πάντα να περνάς από τις διαβάσεις, τα πεζοφάναρα ή από τον σχολικό τροχονόμο».

«Μην περπατάς και κοιτάζεις το κινητό σου!».

«Δεν με νοιάζει τι κάνουν οι φίλοι σου - Δεν χρειάζεται να κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι».

«Πάρε με όταν φτάσεις σε παρακαλώ, μην το ξεχάσεις όπως την άλλη φορά».

Σίγουρα μπορεί να γίνομαι λίγο (έως πολύ κάποιες φορές) ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ αλλά έχω λόγο που ανησυχώ βρε παιδί μου. Δύσκολο να κάτσει μια μαμά, ενώ το παιδί της βρίσκεται έξω και να μην κάνει γελοία σενάρια στο μυαλό της.

Κάποια φορά η φίλη και ψυχολόγος, Μαρίνα Μόσχα (διαβάζετε σίγουρα άρθρα της στο Mothersblog.gr μου είπε: «Η ανησυχία είναι μία από τις πολλές γλώσσες αγάπης των μαμάδων». Αν ισχύει αυτό, τότε οι μαμάδες των έφηβων παιδιών (και οι μπαμπάδες, βέβαια έτσι; Μην τους ξεχνάμε και αυτούς) έχουν αυτή την γλώσσα αγάπης.

Όχι αυτό δεν συμβαίνει γιατί δεν εμπιστεύομαι το παιδί μου, επειδή αναζητώ την τελειότητα ή επειδή θέλω να την ελέγξω. Για την ακρίβεια το κάνω για άλλους αντίθετους, από τους παραπάνω λόγους. Όταν αφήνουμε τα παιδιά μας να βγουν στο απέραντο αυτό κόσμο μόνα τους, χωρίς εμάς(!) το μυαλό μας τρελαίνεται.

Και, δεν είναι ότι όλοι επιλέγουμε την ανησυχία συνειδητά - όλοι θα θέλαμε να «απενεργοποιήσουμε» το μυαλό μας και να κοιμηθούμε ήσυχα, έτσι δεν είναι;

Αγαπάμε τα παιδιά μας τόσο, που και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι, ο,τιδήποτε, μιας πιάνει ανησυχία.

gramma-stin-efivi-kori-mou.jpg

Οπότε παιδί μου αν τυχόν και διαβάσεις αυτό το άρθρο και δεν το θεωρήσεις κριντζ θέλω να ξέρεις ότι:

Ανησυχώ για την ευτυχία σου και την υγεία σου

Είσαι καλά; Νιώθεις καλά; Στενοχωριέσαι για κάτι; Αγχώνεσαι; Υπάρχει κάτι που φοβάσαι να μου πεις;

Περισσότερο από όλα θέλω να είσαι ευτυχισμένη και υγιής. Θέλω να είσαι περιτριγυρισμένη από ανθρώπους και φίλους που σε αγαπούν και σε αποδέχονται για αυτό που είσαι. Τίποτε δεν μπορεί να κλονήσει την αγάπη μου για εσένα.

Ανησυχώ που κρατάς το κινητό στα χέρια

Άραγε με άκουσες; Το έβαλες στην τσέπη (ή την τσάντα) ή το κρατάς στα χέρια και προσπαθείς να στείλεις μήνυμα, να τραβήξεις βίντεο ή να στείλεις φωτογραφία; Βλέπεις μπροστά σου; Βλέπεις που περπατάς ή όχι;

Μακάρι να είχες ζήσει στην εποχή που έζησα εγώ. Τότε που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και απολάμβανα τη διαδρομή μέχρι να φτάσω στο φροντιστήριο και πάλι πίσω. Έκανα 5 χιλιόμετρα με τα πόδια με ανηφόρες και κατηφόρες μαζί. Ούτε μια στιγμή δεν σκόνταψα. Ούτε μια φορά δεν έπεσα. Και πάντα έβλεπα τι γινόταν γύρω μου.

Ανησυχώ που περνάς τον δρόμο

Θα πας από το πεζοφάναρο; Άραγε να δουλεύει ή όχι; Θα θυμηθείς να περπατήσεις μερικά μέτρα παραπάνω για να φτάσεις στον σχολικό τροχονόμο ή προτίμησες να περάσεις τον δρόμο, απλά και μόνο κοιτάζοντας αν έρχεται κάποιο αυτοκίνητο;

Κάθε απόφαση που παίρνεις να θυμάσαι ότι έχει και κάποιες συνέπειες. Κάποιες θα έχουν μηδέν αντίκτυπο στη ζωή σου ενώ κάποιες άλλες μπορεί να σου καταστρέψουν τη ζωή για πάντα. Υπάρχουν αυτοκίνητα που δεν θα τα δεις, αυτοκίνητα που δεν θα σταματήσουν, αυτοκίνητα που τρέχουν, αυτοκίνητα που δεν λογαριάζουν αν στην άκρη του δρόμου στέκεται ένα παιδί. Μην το «παίζεις μάγκας». Μαγκιά δεν είναι να περάσεις τον δρόμο χωρίς ασφάλεια.

Ανησυχώ που αγχώνεσαι για την επιτυχία στο σχολείο

Μακάρι να ζούσες όπως έζησα εγώ στο Καρπενήσι. Η ζωή τότε ήταν πιο εύκολη. Πιο όμορφη. Ευχάριστη. Ποτέ δεν αγχώθηκα για το μέλλον μου, δεν ξέρω γιατί. Ίσως γιατί κανείς δεν μου το είχε αναφέρει μέχρι την Α' λυκείου. Ξέρω ότι είσαι απόλυτη, ότι θες να είσαι καλή, δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη, αλλά δεν θα χαθεί και ο κόσμος αν κάποια στιγμή πάρεις σε ένα τεστ 17, 16 ή 15. Άτυχες μέρες θα υπάρξουν, γι' αυτό απλά απόλαυσε και έναν βαθμό που δεν θα σε ικανοποιεί. Να σου εκμυστηρευτώ και κάτι; Σε ένα τεστ Φυσικής πήρα 8 με άριστα το 20.

Ανησυχώ που τα social media έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου

Ξέρω ότι σου αρέσει να σκρολάρεις στο Instagram και το TikTok. Ξέρω ότι σου αρέσει να μιλάς με τους φίλους σου. Σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι μέσα σε όλα. Αλλά τα social media μπορεί να σε απομονώσουν. Να «ρουφήξουν» το ενδιαφέρον που έχεις για άλλα πράγματα. Τώρα μπορεί να μην το βλέπεις, αλλά με τα χρόνια θα το δεις.

Ό,τι υπάρχει στα social media δεν είναι αληθινό. Να το θυμάσαι. Σε έναν κόσμο με ψέματα και φίλτρα, εσύ να είσαι αληθινή.

Δεν μπορώ να σταματήσω να ανησυχώ για το ο,τιδήποτε

Συμβαίνουν πολλά στον κόσμο. Πάρα πολλά που με τρομάζουν. Καθημερινά ακούω στις ειδήσεις για εγκλήματα, για απαγωγές. Όλα αυτά με κάνουν να αγωνιώ καθώς μεγαλώνεις. Προσπαθώ σκληρά να μην επιτρέψω στην ανησυχία ή στον φόβο μου να καταπνίξουν τον αυθορμητισμό σου, τις επιλογές σου και όλα όσα σκέφτεσαι και κάνεις, αλλά αγάπη μου, παιδί μου, ο κόσμος δεν είναι τόσο ασφαλής όσο ήταν παλιά.

Οπότε συγχώρεσέ με για όλες τις υπερβολές μου. Απλά προσπαθώ να σε προστατέψω.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved