Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή αγόρια

Η Ammy, καθηγήτρια πανεπιστημίου και μαμά δύο μικρών αγοριών, μοιράζεται τις σκέψεις της γύρω από τα στερεότυπα που θέλουν τα αγόρια «κενά» από συναισθηματικές ευαισθησίες 

Μία Μαμά
Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή αγόρια
Bigstock

Πριν κάνω γιο, άκουγα πολλές στερεοτυπικές απόψεις. Τα αγόρια είναι «θόρυβος και βρωμιά», αγαπούν μόνο τα αθλήματα , κ.λπ. Όπως συμβαίνει με όλα τα στερεότυπα, αυτές οι ιδέες κρύβουν μια υποκείμενη αλήθεια— τα αγόρια είναι πολύπλοκα ανθρώπινα όντα που βιώνουν όλοκληρο το φάσμα των συναισθημάτων.

Σε προηγούμενες γενιές, οι κοινωνικές πιέσεις «τοποθετούσαν» τα αγόρια σε ένα «κουτί σκληρότητας» στο οποίο τα μάλωναν επειδή βίωναν θλίψη, πόνο ή οποιαδήποτε μορφή ευαλωτότητας. Παρόλο που δεν πίστευα ότι είχα συμβάλλει στην διαιώνιση αυτών των στερεοτύπων, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν το είχα αντιληφθεί μέχρι που απέκτησα αγοράκια.

Έχοντας βιώσει τεράστια γλυκύτητα, ευαισθησία και συμπόνια από τα αγόρια μου, καταλαβαίνω τώρα γιατί αυτά τα στερεότυπα είναι τόσο επικίνδυνα. Οποιαδήποτε νοοτροπία που περιορίζει τη συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι λανθασμένη.

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να μεγαλώσουμε αγόρια με μια πιο πλήρως ανεπτυγμένη συναισθηματική «εργαλειοθήκη». Ωστόσο, εξακολουθούμε να ακούμε και να βλέπουμε εκείνες τις φωνές του παρελθόντος που μας λένε να κάνουμε αυτά τα αγόρια σκληρά και να «τα κάνουμε να σταματήσουν να κλαίνε».

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τα μικρά μας αγοράκια να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και να δείχνουν ισορροπημένη κατανόηση στον εαυτό τους;

Η γλώσσα έχει σημασία

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές της ανατροφής των παιδιών, η γλώσσα έχει μεγάλη δύναμη. Το πώς μιλάμε στα παιδιά μας γίνεται ο εσωτερικός τους διάλογος. Αυτό ισχύει και για το πώς αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα.

Γονείς που περιγράφουν στα παιδιά τους πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι, βοηθούν στην καλλιέργεια συναισθηματικών δεξιοτήτων όπως είναι η ενσυναίσθηση. Μπορεί να φαίνεται ανόητο να περιγράψουμε πώς αυτό το παιδί αισθάνεται λυπημένο όταν πέφτει από την κούνια της παιδικής χαράς, αλλά για τα μικρά παιδιά τα συναισθήματα των άλλων δεν είναι ακόμη εμφανή όπως είναι για εμάς.

Βάλτε όρια στην συμπεριφορά όχι στα συναισθήματα

Αν χρειάζεται να θέσουμε όρια στη συμπεριφορά, δεν είναι ο ρόλος μας να περιορίζουμε τα συναισθήματά τους.

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε πραγματικές καταστάσεις. Η θέσπιση ορίων στη συμπεριφορά περιλαμβάνει καθορισμό προσδοκιών και την τήρησή τους.

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πραγματικά τα συναισθήματα των παιδιών μας ούτως ή άλλως. Με λίγα λόγια, είναι αυτή η ισορροπία μεταξύ του να θέτεις όρια στη συμπεριφορά, αλλά να το κάνεις με συναισθηματικά υποστηρικτικό τρόπο. Κάτι τέτοιο θα τους επιτρέψει να νιώθουν αρκετή ανεξαρτησία για να αναπτύξουν καλές δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης.

Αφήστε τα να παίξουν

Μερικά αγόρια είναι γνωστά ότι έχουν απεριόριστη ποσότητα ενέργειας. Δυστυχώς, πολλά από τα σημερινά σχολικά συστήματα δεν επιτρέπουν αρκετή κίνηση και άσκηση στα δραστήρια αυτά παιδιά. Τα υπερβολικά πολλά όρια στην κίνηση δεν επηρεάζουν μόνο την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται στο σχολείο, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Μάλιστα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σε παιδιά στα οποία δόθηκε περισσότερος χρόνος διαλείμματος είχαν περισσότερη ενσυναίσθηση με τους συνομηλίκους τους από εκείνα που έλαβαν λιγότερο (ή καθόλου) διάλειμμα.

Η βασική πτυχή του διαλείμματος είναι ότι είναι δωρεάν παιχνίδι —δηλαδή τα παιδιά δεν είναι οργανωμένα σε ομάδα ή δεν ακολουθούν προκαθορισμένες δραστηριότητες που έχουν δημιουργηθεί από ενήλικες. Το ελεύθερο παιχνίδι, στο οποίο τα παιδιά πρέπει να διαπραγματεύονται τους δικούς τους κανόνες μεταξύ τους, είναι το έδαφος για την πραγματική συναισθηματική ανάπτυξη . Χωρίς ενήλικες να ελέγχουν κάθε πτυχή του παιχνιδιού τους, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να θέτουν τα δικά τους όρια και να τηρούν τους κανόνες της ομάδας.

Η γενιά των γονιών μας γνωρίζει ότι η ανατροφή των παιδιών πρέπει να περιλαμβάνει πολλή συναισθηματική δουλειά . Κορίτσια και αγόρια αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved