Έρπης ζωστήρας: Πώς θα διαχειριστείς τον πόνο και τη μητρότητα μαζί

Ο έρπης ζωστήρας δεν είναι ένας απλός επιχείλιος έρπης είναι πολύ πιο σοβαρός και αρκετά επώδυνος. 

Μαργαρίτα Νικολάου
Έρπης ζωστήρας: Πώς θα διαχειριστείς τον πόνο και τη μητρότητα μαζί

Γυναίκα με έρπη ζωστήρα πονάει.

Bigstock

Διαβάστε την προσωπική μου εμπειρία με τον ιό αυτό.

Μόλις χθες, διαγνώστηκα με τον έρπη ζωστήρα. Πονάω και έχω έντονη φαγούρα.

Άκουγα για τον έρπη ζωστήρα χρόνια τώρα. Μάλιστα κάποια στιγμή στο παρελθόν έψαχνα ξανά για κάποιο εξάνθημα εξαιτίας μερικών ανεξήγητων πόνων που είχα. Τότε την είχα γλιτώσει με μία τενοντίτιδα και τίποτε άλλο. Αυτή τη φορά όμως δεν την γλίτωσα.

Δύο μέρες πριν εμφανίσω το εξάνθημα στο μέτωπό ψηλά, κοντά στις ρίζες των μαλλιών μου, είχα έντονο πονοκέφαλο. Πόναγα από την αριστερή πλευρά του κεφαλιού μου. Πήρα ένα ντεπόν και κάπως έτσι αντιμετώπισα τον πόνο μιας και οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι συχνοί μέσα στην απαιτητική μου καθημερινότητα.

Κυριακή απόγευμα, επισκέφθηκα τον μπαμπά μου με την κόρη μου και τον σύζυγό μου. Βλέπετε, είχα να τον δω περίπου 2 μήνες (η καθημερινότητα που λέγαμε δεν μου άφηνε ελεύθερο χρόνο) και κάποια στιγμή άρχισα να έχω φαγούρα. Έπιασα το σημείο, αισθάνθηκα ένα καρούμπαλο και ένα μικρό εξάνθημα. «Κάτι με περπάτησε, κάτι με τσίμπησε» σκέφτηκα και άρχισα να το ξύνω. Λίγα λεπτά αργότερα παρατήρησα ακόμη ένα μικρό εξάνθημα κάτω από το μάτι. Παράλληλα άρχισε να με πονά το μάτι μου και οι ρίζες των μαλλιών μου. Μέσα από την κουβέντα και τη δυσφορία που άρχισα να νιώθω ο μπαμπάς μου σηκώθηκε, φόρεσε τα γυαλιά του, παρατήρησε το εξάνθημα στο μέτωπό μου και μου είπε: «Φεύγεις όπως είσαι πας νοσοκομείο. Είναι έρπης ζωστήρας».

«Έλα μωρέ μπαμπά... την έβγαλες τη διάγνωση... Τίποτε δεν είναι» του είπα, όσο εκείνος επέμενε, μιας και είχε περάσει πριν έναν χρόνο περίπου αυτή την επώδυνη εμπειρία.

Έφυγα από το σπίτι του, γύρισα στο δικό μου, ο πόνος γινόταν εντονότερος, αλλά δεν πήγα στον δερματολόγο. «Πού να αφήσω το παιδί» σκέφτηκα, «Πού να τρέχω νυχτιάτικα», ξανασκέφτηκα και κάπως έτσι έπεσα για ύπνο.

Το βράδυ δεν κοιμήθηκα. Η αϋπνία από τον πόνο με έκανε να γυρίζω στο κρεβάτι. Τα μαλλιά μου ένιωθα σαν κάποιος να τα τραβά για να τα ξεριζώσει, το αυτί μου πονούσε σαν να έχω ωτίτιδα, το μάτι μου ένιωθα ότι είχε μικρά χαλικάκια, το εξάνθημα είχε φουσκώσει και είχε εμφανίσει μικροσκοπικές φουσκαλίτσες γεμάτες υγρό.

Το πρωί αφού έφυγε η μικρή για το σχολείο πήρα το αυτοκίνητο και πήγα στο Συγγρός. Με κάθε νέα φουσκάλα που εμφανιζόταν στο μέτωπό μου ένας απίστευτος νευρικός πόνος με έκανε να θέλω να ουρλιάξω και να μην μπορώ να κάνω τίποτα για να το σταματήσω. Πίστευα ότι δεν θα έφτανα ποτέ στο νοσοκομείο.

Τα κατάφερα όμως. «Ευτυχώς το προλάβατε νωρίς», μου είπε ο γιατρός που με εξέτασε. Μου συνταγογράφησε αντιβίωση, αλοιφές, ειδικά σαπούνια και μου πρότεινε να πάρω παυσίπονα κάθε φορά που ο πόνος γινόταν ανυπόφορος.

Τι με γλίτωσε από τα χειρότερα; Η επίσκεψη στον μπαμπά μου και η «γνωμάτευσή» του. Αν δεν τον είχα επισκεφθεί δεν θα έδινα σημασία σε τίποτε, ούτε στο εξάνθημα, ούτε στον πόνο. Η έγκαιρή αντιμετώπιση μέσα σε 72 ώρες από την εμφάνιση του φυσαλιδώδους εξανθήματος είναι πολύ σημαντική, όπως μου ανέφερε και ο γιατρός που επισκέφθηκα, καθώς περιορίζει τον πόνο, λειτουργεί προληπτικά ως προς τις ενδεχόμενες επιπλοκές και επιταχύνει την επούλωση των βλαβών.

Ο Γολγοθάς μου όμως δεν τελείωσε εκεί. Μπορεί να γλίτωσα τα χειρότερα, όμως το εξάνθημα είναι εκεί, κόκκινο, γεμάτο φουσκάλες και η φαγούρα είναι απερίγραπτη. Το ίδιο και ο πόνος. Είναι αρκετά επώδυνη όλη αυτή η κατάσταση.

Πρόκειται για μια αδιάκοπη δοκιμή των ορίων μου στον πόνο. Πόσο να αντέξω; Ανά 8 ώρες λαμβάνω την αντιβίωση, ανά τρεις ώρες αναβράζοντα ντεπόν, το κεφάλι μου κοντέυει να εκραγεί.

Οι φίλοι και οι συγγενείς μου δίνουν άχρηστες συμβουλές όπως «σταμάτα να αγχώνεσαι», κάτι που με κάνει να στρεσάρομαι περισσότερο. Όσο περισσότερο ανησυχώ για το άγχος μου τόσο περισσότερο στρεσάρομαι και επιδεινώνω τον πόνο.

Κάποιοι έμειναν μακριά μου «για παν ενδεχόμενο», ενώ αποφάσισα να εργαστώ από το σπίτι για το καλό των συναδέλφων μου. Τα άσχημα νέα για όσους από εσάς έχετε περάσει ανεμοβλογιά είναι ότι έχετε ήδη τον ιό της ανεμοβλογιάς κάπου καλά κρυμμένο μέσα σας. Κοιμάται σε μια σκοτεινή γωνιά και απλά περιμένει να αγχωθείτε (δείτε την άχρηστη συμβουλή παραπάνω: «σταμάτα να αγχώνεσαι»). Περιμένει κυριολεκτικά να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ώστε να εμφανιστεί και να σας οδηγήσει σε μέρες πόνου και δυστυχίας.

Έρπης ζωστήρας και μητρότητα

Το θετικό της κατάστασης είναι ότι ο έρπης ζωστήρας μου έδωσε για μερικές μέρες μια δικαιολογία για να ξεφύγω από τυχόν ανεπιθύμητες μαμαδίστικες υποχρεώσεις, όπως τα πήγαινε-έλα της κόρης μου στις δραστηριότητες, τη μαγειρική, το πλύσιμο και το μάζεμα των ρούχων, το καθάρισμα της κουζίνας και το συμμάζεμα του σαλονιού.

Μπήκα σε «καραντίνα» ώστε να αποφύγω να κολλήσει ο σύζυγος και η κόρη μου και αυτό που μου λείπει περισσότερο από όλα είναι οι αγκαλιές της.

Σε τι κατάσταση βρίσκομαι τώρα; Πονάω πολύ. Έχω φαγούρα. Πονάει το αυτί μου και το μάτι μου. Έχω πονοκέφαλο και περιμένω να αναρρώσω.

Συμβουλή μου; Αν δείτε ένα ανεπιθύμητο εξάνθημα, με φυσαλίδες, που πονά αρκετά, μην μείνετε στο «κάτι με περπάτησε» ή στο «κάτι με τσίμπησε». Επισκεφθείτε δερματολόγο για παν ενδεχόμενο.

Μερικές επιπλέον συμβουλές για τον έρπη ζωστήρα

Όπως αναφέρει και ο ΕΟΔΥ, η ανεμοβλογιά είναι μια οξεία ιογενής νόσος, με χαρακτηριστικό εξάνθημα, που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς- έρπητα ζωστήρα (VZV), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών. Ο έρπης ζωστήρας είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τοπικές εκδηλώσεις και οφείλεται σε αναζωπύρωση του ιού VZV που μετά την πρωτοπαθή λοίμωξη παραμένει στα παρασπονδυλικά γάγγλια.

Έρπης ζωστήρας

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση εξανθήματος το οποίο είναι φυσαλιδώδες, σε ερυθηματώδη βάση, με ταινιοειδή κατανομή κατά μήκος 1-3 δερμοτομίων. Συχνά οι βλάβες συνοδεύονται από έντονο άλγος και παραισθησίες τοπικά. Περίπου 15% των ασθενών με έρπητα ζωστήρα παρουσιάζουν άλγος και παραισθησία στα προσβληθέντα δερμοτόμια για τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες και μερικές φορές μόνιμα (μεθερπητική νευραλγία). Η επίπτωση του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας αυξάνει με την ηλικία. Ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με HIV λοίμωξη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση έρπητα ζωστήρα. Λοίμωξη από VZV κατά την ενδομήτρια ζωή , βρέφη και παιδιά που νόσησαν από ανεμευλογιά στα πρώτα χρόνια της ζωής καθώς και ανοσοκατεσταλμένα παιδιά έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάχουν έρπητα ζωστήρα στο απώτερο μέλλον.

Ο ιός της ανεμευλογιάς- έρπης ζωστήρ (VZV), είναι DNA ιός, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ερπητοιών. Ο VZV έχει την δυνατότητα, όπως και οι υπόλοιποι ερπητοϊοί , να παραμένει στον οργανισμό, μετά από την αρχική λοίμωξη, σε λανθάνουσα κατάσταση.

Παθογένεια

Ο VZV εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος και του επιπεφυκότα. Ο ιός πιστεύεται πως πολλαπλασιάζεται στο σημείο εισόδου, στην περιοχή του ρινοφάρυγγα και τους επιχώριους λεμφαδένες. Άρχικα προκαλείται ιαιμία 4-6 ημέρες μετά την μόλυνση. Ο ιός μετέπειτα μεταφέρεται και σε άλλα όργανα, όπως το συκώτι, ο σπλήνας και τα αισθητήρια γάγγλια, όπου πολλαπλασιάζεται σε δεύτερη φάση και προκαλείται δευτερογενής ιαιμία με εμφανή λοίμωξη του δέρματος. Ο ιός είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί στα μονοπύρηνα κύτταρα ενός προσβεβλημένου ατόμου από 5 ημέρες πριν εώς 1-2 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.

Τρόπος μετάδοσης

Από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή, αερογενώς ή με σταγονίδια και εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος ασθενών ή εκκρίσεις από τις δερματικές βλάβες ατόμων με ανεμευλογιά ή έρπητα ζωστήρα. Με έμμεση επαφή μέσω αντικειμένων μολυσμένων από εκκρίσεις των βλεννογόνων ή των δερματικών βλαβών προσβεβλημένων ατόμων.

Περίοδος μεταδοτικότητας

Η περίοδος μεταδοτικότητας εκτείνεται από 1-2 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4-5 ημέρες μετά, ή μέχρι οι βλάβες να σχηματίσουν εφελκίδες. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα με ανεμευλογιά είναι πιθανώς μεταδοτικά καθ’ όλη την διάρκεια που εμφανίζονται νέες βλάβες. Ο έρπης ζωστήρας χαρακτηρίζεται ως νόσος μειωμένης μεταδοτιτκότητας. Μόνο το 20% των οροαρνητικών ατόμων στην ανεμευλογιά εμφανίζουν την νόσο όταν εκτεθούν σε άτομα με έρπητα ζωστήρα.

Χρόνος επώασης

2- 3 εβδομάδες, συνήθως 14-16 ημέρες. Ο χρόνος επώασης μπορεί να είναι παρατεταμένος μετά από παθητική ανοσοποίηση στον VZV και κατά την ανοσοανεπάρκεια.

Έρπης ζωστήρας

Μεθερπητική νευραλγία ή επίμονος πόνος στο σημείο προσβολής, ακόμη και μετά την υποχώριση των βλαβών, μπορεί να παρουσιαστούν και να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Η μεθερπητική νευραλγία είναι δυνατόν να διαρκέσει ακόμη και για ένα χρόνο μετά την προσβολή. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νευρολογική βλάβη, όπως παράλυση των κρανιακών νεύρων και ημιπληγία ή οφθαλμικές διαταραχές σε περίπτωση οφθαλμικού ζωστήρα ενώ συμμετοχή και άλλων οργάνων είναι πιθανή, συνήθως με σοβαρές επιπτώσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved