Αγαπημένο δεύτερο μωρό μου: Σε βλέπω, σε ακούω και σε αγαπώ επίσης

Δεύτερο παιδί στο σπίτι και η ψυχολογία του πρώτου παιδιού και της μαμάς. Αυτό το γράμμα τα λέει όλα!

Αγαπημένο δεύτερο μωρό μου: Σε βλέπω, σε ακούω και σε αγαπώ επίσης
Bigstock

Αγαπημένο μου, δεύτερο παιδί

Μόλις ανοιγόκλεισα τα μάτια μου και τρεις εβδομάδες πέρασαν από τη μέρα που σε έφερα στον κόσμο.

Ως ο δευτερότοκος έχεις το προνόμιο να είσαι το παιδί που ξέρω πώς να πιάσω και πώς να το φροντίσω. Τα λάθη που έκανα στην αρχή αυτού του ταξιδιού της ζωής μου με ένα νεογέννητο (πιθανώς) να μην τα κάνω μαζί σου μιας και είμαι πια μαμά δύο παιδιών. Ό,τι λάθη ήταν να κάνω τα έκανα την πρώτη φορά.

Αυτή τη φορά, ξέρω ότι αν έχεις λόξυγγα πάνω από 10 φορές την ημέρα δεν χρειάζεται να καλέσω τον γιατρό για να τον ρωτήσω αν είσαι καλά.

Αν βγάζεις γουλιές μετά από κάθε γεύμα δεν χρειάζεται να ανησυχώ αν τρως αρκετά.

Αν δεν κοιμήθηκες περισσότερο από δύο ώρες σε αυτές τις λίγες εβδομάδες που υπάρχεις στη ζωή μου και αν ακόμη δεν μάθεις να κοιμάσαι ολόκληρη τη νύχτα μέσα στον πρώτο χρόνο δεν υπάρχει λόγος να ανησυχώ ότι έχεις καθυστέρηση στην ανάπτυξή σου.

Αλλά επίσης ως δεύτερο παιδί, που ήρθες πρόσφατα στην οικογένειά μας, σύντομα θα συνειδητοποίησες ότι η προσοχή μου είναι μοιρασμένη από τη στιγμή που έμαθα ότι ήμουν έγκυος και ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που γεννήθηκες.

Αυτή τη φορά δεν μπορώ να σε κρατάω όσο κρατούσα τον μεγαλύτερο αδερφό σου ή όσο συχνά θα ήθελα. Σε αφήνω κάτω όταν κλαις ή επειδή ο μεγαλύτερος αδερφός σου με χρειάζεται, όπως για παράδειγμα τις προάλλες που έχυσε επάνω στα ρούχα του το πρωινό του και χρειάστηκε βοήθεια για να τον αλλάξω.

Οι συνεδρίες θηλασμού μας συνήθως διακόπτονται επειδή στο δίπλα δωμάτιο υπάρχει πολύ φασαρία από τον αδερφό σου. Λοιπόν, πέρασε αρκετός καιρός που έκανε ησυχία... δεν νομίζεις;

Πηγαίνεις από αγκαλιά σε αγκαλιά, όχι επειδή δεν θέλω να είμαι η μόνη που θα σε κρατάει και θα σε παρηγορεί, αλλά επειδή αυτή η μετάβαση είναι πολύ πιο δύσκολη για τον μεγαλύτερο αδερφό σου και χρειάζεται τη μαμά σου επίσης.

Πριν γεννηθείς, αναρωτιόμουν αν θα ήταν ποτέ πιθανό να αγαπήσω δύο μικρά ανθρωπάκια τόσο πολύ όσο αγάπησα τον αδερφό σου. Αλλά βλέπεις, από τη στιγμή που γεννήθηκες η καρδιά μου διπλασιάστηκε απλά και μόνο για εσένα.

Έτσι, γλυκέ μου δευτερότοκε γιε, παρά το γεγονός ότι πάντα θα παλεύεις λίγο περισσότερο για την προσοχή μου και λίγο περισσότερο για να ακουστείς, θέλω να ξέρεις ότι σε αγαπώ επίσης πάρα πολύ.

Αγαπώ τη νεογέννητη μυρωδιά σου και τον τρόπο που ηρεμείς τη στιγμή που θα σε πάρω στα χέρια μου.

Αγαπώ το πώς τα χέρια σου ψάχνουν τρόπο να κουρνιάσουν επάνω μου και το μικρό λακάκι που εμφανίζεται στο πλάι του μικρού σου χαμόγελου όταν λαγοκοιμάσαι.

Αγαπώ τον τρόπο που το ζεστό μπανάκι σε ηρεμεί και μου αρέσει γιατί είναι η μόνη στιγμή μέσα στην ημέρα που κάνω κάτι εγώ και εσύ χωρίς να μας διακόψει κανείς. Είμαστε απλά εγώ και εσύ.

Σε αυτό το ταξίδι της μητρότητας, που ήδη έχω μάθει τόσα πολλά, καλά και κακά, κοιτάζω τον αδερφό σου, ένα πανέμορφο κινούμενο χάος και αναρωτιέμαι πώς πέρασαν δύο χρόνια τόσο γρήγορα. Τον κοιτάζω και συνειδητοποιώ ότι κάθε λεπτό -ειδικά κατά τις 3 τα ξημερώματα μεταξύ ταΐσματος και αϋπνίας, αυτό είναι που πραγματικά πρέπει να απολαμβάνω επειδή δεν θα κρατήσει για πολύ.

Οπότε σε ευχαριστώ γλυκό μου δεύτερο μωρό, για αυτή τη νέα προοπτική της μητρότητας. Μόλις έχουμε γνωριστεί αλλά γεμίζεις σπίτι μας και τις καρδιές μας με τρόπο που δεν μπορείς να φανταστείς. Πρόσθεσες περισσότερη χαρά και νόημα στις μέρες μας και έφερες περισσότερη αγάπη στην οικογένειά μας με τρόπο που μόνο εσύ, ο δευτερότοκος, θα μπορούσες.

Έτσι γλυκό μου δεύτερο μωρό, μπορεί να μην το ξέρεις ακόμη και μπορεί να μην το νιώθεις έτσι, αλλά θέλω να ξέρεις ότι σε βλέπω, σε ακούω και σε αγαπώ, επίσης.

Με αγάπη,
Η μαμά


* ελεύθερη απόδοση - πηγή:mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved