Τι να κάνετε όταν οι άλλοι λένε ότι ο γιος σας στο μέλλον θα «κάψει» καρδιές

Ως μαμά που μεγαλώνει γιο, του μαθαίνω να χρησιμοποιεί την καρδιά του μόνο για καλό.

Τι να κάνετε όταν οι άλλοι λένε ότι ο γιος σας στο μέλλον θα «κάψει» καρδιές
Bigstock

Θα αρχίσω λέγοντας τούτο: Είμαι αγορομαμά. Έτσι μπορώ να μιλήσω από προσωπική εμπειρία και μόνο. Αλλά ξέρω ότι κάθε γονιός -είτε έχει κόρες είτε έχει γιους- θα έχει ακούσει σίγουρα μια φορά τη φράση «Αχ, πρόκειται να κάψει καρδιές στο μέλλον», ή «Θα σας βάλει σε μπελάδες».

Εγώ σε αυτή τη φράση ειδικά με το «καρδιοκατακτητής» ένα μόνο έχω να πω - «κριντζάρω»

Γιατί; Γιατί για μένα, είναι ένας παράλογος τρόπος να χαρακτηρίζουμε τα μικρά παιδιά μας που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί και ωριμάσει πλήρως. Αυτά τα παιδιά εξακολουθούν να μαθαίνουν για τα συναισθήματά τους - πώς να τα επεξεργάζονται, πώς να τα διαχειρίζονται και πώς να τα δείχνουν.

Έτσι με το να τα βάζουμε σε κατηγορίες όπως «καρδιοκατακτητής» ή «μεγάλος μπελάς» απλά και μόνο με βάση το πόσο χαριτωμένα είναι σημαίνει ότι η εμφάνισή τους είναι αυτό που τα καθορίζει. Για να μην αναφέρω ότι στέκεται κάποιος μόνο στην εμφάνισή τους και αγνοεί εντελώς κάθε τι άλλο μπορεί να τα χαρακτηρίζει.

Και για όσους μπορεί να πιστεύουν ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση, το καταλαβαίνω. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα που θα θέλατε ίσως να ασχοληθείτε. Και ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε κάτι τέτοιο μόνο ως κομπλιμέντο, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή δεν συνειδητοποιούν το βαθύτερο νόημα που έχουν φράσεις όπως αυτές.

Γκούγκλαρα για να δω τι σημαίνει «καρδιοκατακτητής» και βρήκα αυτό: κάποιος που είναι αρκετά ελκηστικός αλλά ανεύθυνος στις συναισθηματικές του σχέσεις.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω αυτό για τον γιο μου και σε καμία περίπτωση δεν θα τον μεγαλώσω κάνοντάς τον να πιστεύει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του.

Θα συμφωνήσω ότι ο γιος μου έχει μεγάλα καστανά μάτια, σγουρά μαλλιά και ένα χαμόγελο με λακκάκια, που είναι αρκετά γοητευτικά, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τον κάνουν να φορέσει την ταμπέλα του καρδιοκατακτητή.

Η εμφάνισή του δεν καθορίζει τον χαρακτήρα του. Ούτε τώρα ούτε ποτέ. Με τη διαχυτικότητά του δεν σημαίνει ότι φλερτάρει - απλώς μαθαίνει κοινωνικές δεξιότητες και κάνει σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω του.

Δεν θέλω να μεγαλώνει με την ιδέα ότι το να είσαι αγόρι σημαίνει ότι πρέπει να ραγίζεις καρδιές — αλλά θέλω να μάθει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τις γεμίσει με αγάπη. Είτε μέσω τυχαίων πράξεων καλοσύνης, είτε απλώς με το να είναι ο λόγος που κάποιος θα χαμογελάσει.

Το θέμα με την ανατροφή ενός γιου είναι ότι κάνω ό,τι μπορώ για να τον μεγαλώσω με τρόπο που θα τον κάνει συναισθηματικά συνειδητοποιημένο. Θέλω να μπορεί να δείχνει απλότητα, ενσυναίσθηση, σεβασμό και πολλά άλλα.

Δεν θέλω να έχει άγνοια για το πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τα συναισθήματα κάποιου. Έτσι, όταν τον ακούω να τον αποκαλούν μελλοντικό «καρδιοκατακτητή», φροντίζω να υπενθυμίσω ότι η εμφάνισή του δεν είναι αυτή που τον καθορίζει.

Και το κάνω αυτό μέσα από καθημερινές επιδείξεις θετικής συμπεριφοράς. Μέσα από το πώς συμπεριφέρομαι εγώ η ίδια στον γιο μου. Μέσα από το πώς συμπεριφέρομαι στους άλλους γύρω μου. Μέσα από το πώς ο σύζυγός μου και εγώ αγαπάμε και σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.

Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από όλα τα παραπάνω ο γιος μου θα μάθει να μην είναι κάποιο αναίσθητο, εγωιστικό ον.

Έτσι τι μπορείτε να κάνετε αν οι άνθρωποι γύρω σας λένε ότι ο γιος σας στο μέλλον θα «κάψει καρδιές»;

Ευχαριστείστε τους για το κομπλιμέντο, αλλά υπενθυμίστε τους ότι δεν μεγαλώνετε ένα εγωιστικό, αναίσθητο και ασεβές αγόρι.

Υπενθυμίστε τους ότι μεγαλώνετε αγόρια που θα γίνουν δυνατοί άνδρες με συναισθηματική επίγνωση. Θυμίστε τους ότι μεγαλώνετε αγόρια που θα χρησιμοποιήσουν την καρδιά τους για να κάνουν καλό και όχι για να καταστρέψουν άλλες καρδιές.

Ως μητέρα που μεγαλώνει έναν γιο, του διδάσκω να χρησιμοποιεί την καρδιά του μόνο για καλό. Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να βοηθήσω στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Η εμφάνισή του είναι απλώς μια προσθήκη στις ιδιότητες που έχει τώρα και σε αυτές που θα υιοθετήσει καθώς μεγαλώνει.

Ο σύζυγός μου και εγώ μεγαλώνουμε τον γιο μας με καλοσύνη και ταπεινοφροσύνη.

Δεν θα τον μεγαλώσω με τη φράση «τα αγόρια είναι αγόρια», που σημαίνει ότι τα αγόρια έχουν διαφορετικά πρότυπα από τα κορίτσια. Δεν θα διδαχθεί να χρησιμοποιεί την καρδιά του ως όπλο. Δεν θα ενθαρρύνουμε την κακή του συμπεριφορά, αλλά τον ενθαρρύνουμε να συμπεριφέρεται σε όλους με αγάπη, καλοσύνη και σεβασμό.

Αν όλοι μπορούσαν να δουν τον γιο μου μέσα από τα μάτια μου, θα ήξεραν ότι έχει τη μεγαλύτερη, πιο στοργική καρδιά—και αυτό δεν είναι κάτι δεδομένο.

Δεν μεγαλώνω έναν καρδιοκατακτητή. Μεγαλώνω έναν γιο με μεγάλη καρδιά, ικανή να ταρακουνήσει τον κόσμο όλο. Οπότε, ναι! Προσέξτε. Έρχεται το γλυκό μου, μικρό, αγόρι - όχι για να «κάψει καρδιές» αλλά για να φέρει στον κόσμο αυτό πολλή αγάπη.

πηγή: Mariah Maddox mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved