Γιατί φοβάμαι να κάνω δεύτερο παιδί

Μια μαμά μιλάει για τους φόβους που νιώθει και δεν την "αφήνουν" να κάνει δεύτερο παιδί.

Γιατί φοβάμαι να κάνω δεύτερο παιδί
Bigstock

Πρόσφατα γιορτάσαμε τα 1α γενέθλια της κόρης μου.

Νιώθω απίστευτα συναισθήματα όταν συλλογίζομαι τον πρώτο χρόνο της ζωής της.

Θυμίζουν τρενάκι του λούνα παρκ που ανεβαίνει και κατεβαίνει ... Διαπίστωσα λοιπόν ότι η μητρότητα είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και καλύτερα πράγματα που μπορεί να ζήσει μια γυναίκα.

Πρόσφατα, όμως, παρατήρησα ότι κάθε φορά που η κόρη μου χαμογελά, κλαίει ή κάνει κάτι καινούριο, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ από μέσα μου ότι θέλω κι άλλο μωρό.

Μου αρέσει να είμαι μαμά και συγκινούμαι κάθε φορά που βλέπω φωτογραφίες και βίντεο στο τηλέφωνό μου από τους πρώτους μήνες της κόρης μου.

Τώρα, λοιπόν που δεν είναι βρέφος, νιώθω ότι θα μπορούσα να κάνω ένα δεύτερο παιδί.

Ωστόσο, μόλις αρχίζω να συνηθίζω στην ιδέα, ο φόβος και το άγχος με κατατρώνε και αμφιβάλλω για τις δυνατότητές μου ως μητέρα.

Θα μπορούσα πραγματικά να το ξανακάνω; Θα είχα την ψυχική δύναμη και τη σωματική αντοχή; Θα μπορούσα να αντέξω να είμαι ξύπνια το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και μετά να φροντίζω ένα νεογέννητο και ένα μικρό παιδί όλη μέρα;

Δεν το κρύβω ότι ανατριχιάζω όταν θυμάμαι τους μήνες που έμεινα ξάγρυπνη τις νύχτες για να την ταΐσω και να την ηρεμήσω όταν έκλαιγε.

Αλλά μπορεί να είναι πιο εύκολο τη δεύτερη φορά, σωστά;

Στα 32 μου, ομολογουμένως νιώθω την πίεση του βιολογικού μου ρολογιού.Μεγαλώνω και θα ήθελα τα παιδιά μου να είναι κοντά σε ηλικία.

Ωστόσο, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν είναι αυτά που μου προκαλούν άγχος.

Ο φόβος μου αφορά στην ευθύνη να φροντίσω έναν άλλο μικροσκοπικό άνθρωπο εκτός από αυτόν που μεγαλώνω αυτή τη στιγμή. Είναι αγχωτικό για μένα να φανταστώ πώς θα φέρω ένα άλλο παιδί σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Πώς θα είναι η συνύπαρξη των δύο παιδιών; Η κόρη μου θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο σχολείο; Πώς θα διαχειριστώ όλα τα μελλοντικά πιθανά εμπόδια με το πρώτο μου παιδί όταν θα έχω άλλο ένα μωρό να φροντίζω;

Αλλά όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα στη ζωή, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον και σίγουρα δεν υπάρχει κανένας οδηγός μητρότητας.

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο άγχος μου για την απόκτηση ενός δεύτερου παιδιού είναι αν και κατά πόσο θα επηρεάσει τη σχέση που έχω με την κόρη μου.

mama-agapi-toketox.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Instagram / theecomidwife

Καθώς περνάει ο καιρός, ο δεσμός μας γίνεται όλο και πιο δυνατός. Ως μαμά που μένει στο σπίτι, τις περισσότερες μέρες παίζουμε μόνο οι δυο μας, κάνουμε δουλειές, πηγαίνουμε βόλτες. Ξέρω ότι με ένα δεύτερο παιδί, η προσοχή μου θα μοιραστεί.

Δεν θα ήθελα ποτέ να χαλάσει ο δεσμός μας ούτε να νιώσει παραμελημένη.

Με όλους αυτούς τους φόβους και τα άγχη να στροβιλίζονται στο κεφάλι μου, οι ιστορίες που διαβάζω από μητέρες που έχουν πολλά παιδιά, με ενθαρρύνουν...

Πάντα θαύμαζα τη μητέρα μου για το πώς μεγάλωσε τόσο ανιδιοτελώς τα τέσσερα παιδιά της και μας έκανε όλους να νιώθουμε εξίσου σημαντικοί.

Ξέρω ότι μπορεί να γίνει. Το ερώτημα είναι: μπορώ να το κάνω;

Είμαι ευγνώμων που έχω έναν τόσο καταπληκτικό σύντροφο και είμαστε ευλογημένοι που έχουμε ένα τόσο καταπληκτικό, υγιές παιδί. Προς το παρόν, λοιπόν, θα συνεχίσω να απολαμβάνω αυτόν τον χρόνο με την κόρη μου.

Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα καλωσορίσουμε ένα δεύτερο παιδί στη μικρή μας οικογένεια.

Κι ενώ ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει, είμαι βέβαιη ότι όταν έρθει η ώρα, θα είμαι έτοιμη και σίγουρη, γνωρίζοντας ότι έχω τη δύναμη να τα κάνω όλα ξανά και για το δεύτερο παιδί μου.

Είμαι δυνατή. Είμαι μαμά.

Πηγή:theeverymom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved