Επτά πράγματα που θέλω να ξέρει η έφηβη κόρη μου όταν βγει στον πραγματικό κόσμο

Γράμμα στην κόρη μου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού.

Μαργαρίτα Νικολάου
Επτά πράγματα που θέλω να ξέρει η έφηβη κόρη μου όταν βγει στον πραγματικό κόσμο

Δεν πιστεύω ότι είμαι η μόνη που περιμένει το παιδί της να μεγαλώσει σε έναν κόσμο όπου θα νιώθει ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και ισότητα με τους άλλους γύρω του.

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, σκέφτηκα να γράψω ένα γράμμα στην κόρη μου. Σήμερα είναι ένα νέο και αθώο δωδεκάχρονο κορίτσι και ελπίζω να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που κρύβει μέσα του και να γιορτάσει τη μέρα αυτή. Οπότε ορίστε...

Στην κόρη μου,

https://www.instagram.com/p/Cals4SSIdvp

Αγάπη μου, θέλω να ξέρεις ότι σε αγαπώ πέρα από αυτό που μπορούν να εκφράσουν οι λέξεις. Σε αγαπώ για τη μοναδική σου προσωπικότητα και για τη χαρά που φέρνεις μέσα στο σπίτι μας. Είμαι τόσο ευγνώμων που μπόρεσα να σε παρακολουθήσω να μεγαλώνεις και να μεταμορφώνεσαι στον ευαίσθητο και περίεργο άνθρωπο που είσαι σήμερα και πραγματικά ανυπομονώ να δω τι σου επιφυλάσσει το μέλλον. Αν και ο δρόμος μπροστά από εδώ και πέρα μπορεί να μην είναι πάντα εύκολος, θέλω να έχεις μέσα στο μυαλό σου μερικά πράγματα.

Να προσπαθείς για να ξεπερνάς τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για εσένα αναδεικνύοντας τον καλύτερο εαυτό σου και δουλεύοντας σκληρά. Θα υπάρξουν στιγμές που αυτό μπορεί να μην αναγνωριστεί αλλά εσύ θα πρέπει να είσαι περήφανη για τα επιτεύγματά σου και να έχεις αυτοεκτίμηση. Να είσαι σίγουρη για τις αποφάσεις που παίρνεις. Αν θα κάνεις λάθη; Ναι. Αν θα μετανιώσεις για πράγματα; Σίγουρα. Όλοι κάνουμε λάθη και όλοι μαθαίνουμε μέσα από αυτά. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι επειδή η κοινωνία περιμένει κάποια συγκεκριμένα πράγματα από εσένα – κάνε αυτό που θα κάνει εσένα ευτυχισμένη.

Υποστήριξε αυτό που πιστεύεις ακόμα κι αν οι αξίες και οι ιδέες σου διαφέρουν από των γύρω σου. Θα ανακαλύψεις με τον καιρό ότι δεν βλέπουν όλοι τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο και αυτό είναι εντάξει. Θα πρέπει να κατανοήσεις ότι καθένας έχει μια δική του ιστορία, μια δική του προσωπικότητα, έχει άλλες απόψεις και αντιλήψεις και εσύ θα πρέπει να είσαι ανοιχτή στο να καλωσορίσεις αυτές τις απόψεις και τις επιλογές των άλλων. Δεν χρειάζεται όμως να τις ενστερνιστείς και δεν χρειάζεται να τις κρίνεις. Μια ζωή με καλοσύνη και ανταπόδοση μπορεί να είναι εξαιρετικά ικανοποιητική. Θα σε κάνει να νιώθεις πλήρης και γεμάτη. Αρκεί φυσικά αυτή η καλοσύνη να μην κάνει εσένα δυστυχισμένη. Πάντα να κρατάς τις ισορροπίες και να θυμάσαι, λέγοντας «ναι» στους άλλους -όταν δεν θες- είναι σαν να λες «όχι» στον ίδιο σου τον εαυτό.

Πάντα να είσαι περήφανη και σίγουρη για τον εσωτερικό και εξωτερικό σου εαυτό. Να είσαι περήφανη για το σώμα σου, για τα μαλλιά σου, για πρόσωπό σου. Να είσαι περήφανη για το μυαλό σου γιατί καθώς μεγαλώνεις θα συνεχίσει να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου.

Αναζήτησε φιλίες που θα είναι ενθαρρυντικές και όχι τοξικές. Μαζί, οι γυναίκες μπορούν να είναι μια ισχυρή δύναμη, και είναι σημαντικό να υποστηρίζει η μία την άλλη στα διάφορα στάδια της ζωής. Θα διαπιστώσεις ότι αυτές οι σχέσεις θα είναι από τις πιο πλούσιες που θα ζήσεις ποτέ. Όχι, ότι δεν θα μπορέσεις να βρεις έναν καλό φίλο και σε ένα αγόρι. Φυσικά και αυτός ο φίλος θα σε στηρίξει και θα σε υποστηρίξει σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής σου.

https://www.instagram.com/p/CcQPMn3oRTn

Μακάρι να αναζητήσεις την αγάπη σε ένα άλλο άτομο που θα σε γεμίζει και θα σου επιτρέπει να είσαι ο αυθεντικός σου εαυτός. Σίγουρα αυτό το είδος αγάπης μπορεί να αργήσεις να το βρεις, ωστόσο όσο θα το ψάχνεις θα μπορείς να βελτιώνεις τον εαυτό σου και να μάθεις ότι η αγάπη του άλλου δεν είναι απαραίτητη για να είσαι γεμάτη, πλήρης και ολοκληρωμένη.

Κλείνοντας, ενώ θα ήθελα να μπορούσα να σου πω ότι ο δρόμος μπροστά σου θα είναι απλός και εύκολος, χωρίς εμπόδια, στην πραγματικότητα θα είναι το αντίθετο. Ωστόσο, κάθε εμπειρία και ευκαιρία που παρουσιάζεται θα σε κάνει πιο δυνατή και θα σε οδηγήσει στο μονοπάτι που υποτίθεται ότι πρέπει να διανύσεις. Άλλωστε τη μοίρα μας δεν την ορίζουμε εμείς. Για άλλη μια φορά, θέλω να ξέρεις ότι πάντα θα βρίσκομαι στο πλευρό σου και θα σε υποστηρίζω σε ό,τι κάνεις. Θέλω να ξέρεις ότι είσαι σημαντική και αγαπητή.

Με αγάπη και θαυμασμό,

Η μαμά σου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved