Τα ταξίδια με τα παιδιά μπορεί να είναι κουραστικά αλλά αξίζουν τον κόπο

Μια μαμά γράφει για τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από τα ταξίδια.

Μία Μαμά
Τα ταξίδια με τα παιδιά μπορεί να είναι κουραστικά αλλά αξίζουν τον κόπο
Bigstock

Ο γιος μου δεν θα θυμάται πότε είδε τον ωκεανό για πρώτη φορά.

Ούτε πώς ένιωσε όταν το νερό άγγιξε τα πόδια του ή τον ενθουσιασμό παίζοντας με τα κύματα.

Αλλά το «αν θα θυμάται» δεν είναι το ζητούμενο. Για μένα, τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι: Τι μπορεί να διδάξει το κάθε ταξίδι στα παιδιά μου; Με ποιους θετικούς τρόπους θα παραμείνει η εμπειρία στις καρδιές, αν όχι στις αναμνήσεις τους;

Όπως και πολλά άλλα με την ανατροφή των παιδιών, αυτό με βοηθά να συνειδητοποιήσω ότι το να ταξιδεύω με τα παιδιά αξίζει τον κόπο—ακόμα και αν δεν είναι ακριβώς εύκολο.

Νομίζω ότι η φράση «Δεν κάνεις διακοπές με παιδιά, κάνεις ταξίδια», με αντιπροσωπεύει. Όταν ταξιδεύω με το νήπιο και το μωρό μου, οι στιγμές ξεκούρασης είναι συνήθως πιο σύντομες από ό,τι όταν είμαστε σπίτι.

Η προετοιμασία και ο προγραμματισμός απαιτούν αρκετό χρόνο ενώ τα προγράμματα ύπνου και οι ρουτίνες απλά δεν ισχύουν.

paidi-autokinitio.jpg

«Ναι» στις περιπέτειες

Ένα ουσιαστικό στοιχείο της σχέσης με τον σύζυγό μου είναι η κοινή μας αντίληψη για τα ταξίδια. Από την πεζοπορία στα βουνά μέχρι τον ύπνο κάτω από τα αστέρια έως τις αυθόρμητες οδικές εκδρομές, λέγαμε πάντα «ναι» στις περιπέτειες.

Όταν γίναμε γονείς, έπρεπε να θυσιάσουμε τα ταξίδια της στιγμής και τις εξερευνήσεις.

Συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να αποφασίσουμε τι άξιζε να κρατήσουμε και τι ήμασταν διατεθειμένοι να αφήσουμε πίσω μας καθώς μεταβαίναμε στους νέους μας ρόλους—και ακόμα κι αν δεν μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα που είχαμε συνηθίσει, είχαμε δεσμευτεί να προσπαθήσουμε να βγούμε εκεί έξω με τα παιδιά μας.

Τώρα οι αποδράσεις είναι διαφορετικές αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες. Η ώρα αφύπνισης για παράδειγμα στις 5 το πρωί γιατί τα παιδιά ανυπομονούν να εξερευνήσουν είναι μια….πρόκληση.

Παρόλο που ο τρόπος που ταξιδεύαμε είναι διαφορετικός από εκείνον όταν ήμασταν ζευγάρι, μας ιντριγκάρει εξίσου. Ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα του σπιτιού, εστιάζουμε ο ένας στον άλλον και στα παιδιά μας φυσικά, και αντιλαμβανόμαστε τι έχει πραγματικά σημασία για εμάς.

diakopes-oikonomikes.jpg

Δεν ξεκουραζόμαστε όμως ανανεωνόμαστε

Αν και σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι πάμε σπίτι ξεκούραστοι από αυτά τα ταξίδια, σίγουρα επιστρέφουμε ανανεωμένοι.

Ακόμα κι αν είναι πολύ μικρά για να θυμούνται τις λεπτομέρειες, πιστεύω ότι κάθε νέα εμπειρία τους δίνει ένα πλαίσιο αναφοράς που θα ζει στο υποσυνείδητό τους.

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved