Κανείς δε μιλάει για το πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη

H εγκυμοσύνη μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκη αλλά κανείς δεν μιλάει γι΄αυτό.

Μία Μαμά
Κανείς δε μιλάει για το πόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η εγκυμοσύνη
Bigstock

Ειλικρινά δεν θυμάμαι πολλά για τα συναισθήματά μου πριν από το παιδί σχετικά με την εγκυμοσύνη. Ξέρω ότι είχα φανταστεί ότι θα ένιωθα άβολα, θα πεινούσα όλη την ώρα και ότι θα «θρηνούσα» για πράγματα που έπρεπε να στερηθώ.

Μακάρι να είχα γράψει τις σκέψεις μου πριν μείνω έγκυος, γιατί σήμερα, ξέρω τη... γλώσσα τόσο καλά που τη μιλάω άπταιστα.

Η μητρότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια αυτού που είμαι τώρα. Είναι σαν να ξεπέρασα το όριο της γέννας των παιδιών και πλέον δεν υπάρχει γυρισμός – ούτε με τις αναμνήσεις μου.

Ωστόσο, υπάρχει μια πτυχή της εγκυμοσύνης που με βασάνιζε πριν από τα παιδιά και εξακολουθεί να με βασανίζει μέχρι σήμερα. Ποια είναι αυτή: το να μείνεις έγκυος είναι εξαιρετικά περίπλοκo και υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα για να σε προετοιμάσουν για αυτό.

Αυτό που ξέρω τώρα είναι ότι το να κάνεις ένα μωρό είναι ένα παιχνίδι που δεν έχει καθορισμένους κανόνες – αυτό που λειτουργεί για έναν, δεν θα λειτουργήσει για όλους. Κάθε βήμα είναι σαν να τρέχεις μέσα από ένα ναρκοπέδιο. Λαχταράτε βαθιά να προσγειωθείτε σε αυτό το τυχερό σημάδι – απλά δεν έχετε ιδέα πού είναι τα σημεία για να πατήσετε.

allergies-stin-egimosini-2.jpg

Η κόρη μου ήρθε μετά από δύο χαμένες εγκυμοσύνες και τη χρήση μιας εφαρμογής που μας πρότεινε να «δοκιμάζουμε» τόσες φορές που βαρεθήκαμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον.

Ο σύζυγός μου εξακολουθεί να δείχνει έκπληκτος με δυσπιστία όταν μιλά για τη διαδικασία της εγκυμοσύνης. Λέει επανειλημμένα ότι δεν είχε ιδέα πόσο επώδυνο και εξαντλητικό θα μπορούσε να είναι. Ως νέοι έφηβοι, διδαχθήκαμε για την εγκυμοσύνη με έναν τέτοιο τρόπο που βασίζεται στα γεγονότα – κάνετε σεξ, το σπέρμα ταξιδεύει στο ωάριο και τα μωρά γεννιούνται.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτό.

Έχω φίλες που έμειναν έγκυες με την πρώτη προσπάθεια και κάποιες που χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια για να κάνουν ένα μωρό. Ξέρω ζευγάρια που έχουν κάνει IUI, εξωσωματική γονιμοποίηση, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία αλλά και άλλα που τελικά σταμάτησαν να προσπαθούν. Γνωρίζω περιπτώσεις γυναικών που εξάντλησαν τις οικονομίες τους μέσω πολλαπλών θεραπειών υπογονιμότητας και στη συνέχεια κατέληξαν ως εκ θαύματος έγκυες με φυσικό τρόπο.

Βλέπετε, αυτό είναι το πρόβλημα. Όλοι μπαίνουμε στα τυφλά σε αυτή τη διαδικασία εγκυμοσύνης χωρίς να έχουμε ιδέα τι να κάνουμε ή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει καθορισμένος οδηγός που μπορείτε να αγοράσετε ή λίστα ελέγχου που μπορείτε να φτιάξετε που να εγγυάται οτιδήποτε.

Φυσικά οι γιατροί θα σας καθοδηγήσουν και θα σας πουν τι πρέπει να κάνετε και τι όχι. Αλλά δυστυχώς, ακόμη και οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν με 100% βεβαιότητα τι θα λειτουργήσει για εσάς ή για μένα.

EGIMO.jpg

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών γονιμότητας τα άκουσα όλα – να ασκούμαι περισσότερο, να κάνω βελονισμό, να σταματήσω να τρώω επεξεργασμένες τροφές, να κάνω λιγότερο σεξ για να αυξήσω τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, να κάνω σεξ περισσότερο για να αυξήσω τις πιθανότητες και το καλύτερο να «χαλαρώσεις και να σταματήσεις να προσπαθείς» ( που δεν βγάζει καν νόημα).

Όλοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά το αποτέλεσμα.

Μερικές φορές εύχομαι κάποιος να μου είχε πει για όλες αυτές τις προσπάθειες πριν ξεκινήσουμε. Ξέρω ότι δεν θα άλλαζε κάτι σε αυτά που πέρασε το σώμα μου για να γίνει μητέρα, αλλά κατά κάποιο τρόπο ένιωσα αδικημένη από τα λίγα που γνώριζα για την εύθραυστη φύση της γονιμότητας.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου, άρχισα να αιμορραγώ από την αρχή, όμως οι γιατροί, οι φίλοι και η οικογένειά μου εξακολουθούσαν να με καθησυχάζουν λέγοντάς του ότι είμαι καλά. Και όταν απέλαβα, ένιωσα μια παρόρμηση να τους φωνάξω και να τους ρωτήσω «γιατί.»

Ωστόσο, βαθιά μέσα μου ξέρω τον λόγο για τον οποίο κανείς δεν μίλησε για αυτό – απλά δεν ήξεραν. Η πιθανότητα να εξελισσόταν η εγκυμοσύνη ήταν εξίσου πιθανή με την αποβολή.

egimosini-kai-aipnies-1.jpg

Το να είσαι έγκυος υποτίθεται ότι αφορά τη ζωή και την ανανέωση. Είναι το νέο κεφάλαιο που θέλουν να ξεκινήσουν όλοι οι αισιόδοξοι γονείς.

Επομένως, κρατούν μακριά κάθε τι αρνητικό με την ελπίδα ότι θα όλα θα πάνε καλά.

Φαίνεται ότι όλα μπορούν να συμβούν όταν προσπαθείτε να κάνετε ένα μωρό, επειδή η εγκυμοσύνη είναι εξίσου θαύμα και μυστήριο.

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες στη ζωή και στο σώμα σας για να καταλάβετε πώς θα συμβεί. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ή τρόπος να προβλέψετε ποιο θα είναι το μελλοντικό σας ταξίδι.

Οπότε η καλύτερη συμβουλή μου σε όλες τις αισιόδοξες μαμάδες εκεί έξω είναι μην τα παρατάτε ποτέ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταφέρετε να αποκτήσετε παιδί και εσείς πρέπει να βρείτε τον δικό σας.

Πηγή: scarymommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved