Η πρώτη σου περίοδος - Γράμμα στην κόρη μου

Πρώτη περίοδος - Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας και τι να της πείτε

Μαργαρίτα Νικολάου
Η πρώτη σου περίοδος  - Γράμμα στην κόρη μου

Πριν λίγες ώρες η περίοδος χτύπησε την πόρτα της κόρης μου για πρώτη φορά. Όσο και αν την είχα προετοιμάσει, τα δάκρυα κύλησαν από τα μάγουλά της.

Βρισκόταν στο σχολείο και ευτυχώς ήξερε ακριβώς τι να κάνει, μιας και στην σχολική της τσάντα από την αρχή της χρονιάς υπήρχε ένα kit περιόδου με δύο εσώρουχα και 2 σερβιέτες. Φρόντισα να τα έχει στην τσάντα της ώστε να διαχειριστεί την πρώτη φορά με ψυχραιμία. Και τα κατάφερε.

Με αφορμή την πρώτη περίοδο της κόρης μου, θα ήθελα να γράψω ένα γράμμα στο παιδί μου. Γράμμα που θα βοηθήσει και άλλες μαμάδες να απενεχοποιήσουν την έμμηνο ρύση. Τα κορίτσια δεν πρέπει να ντρέπονται, ακόμη και αν λερώσουν το παντελόνι τους. Αφού δεν ντρέπονται όταν έχουν έναν λεκέ από σοκολάτα ή αναψυκτικό, έτσι δεν πρέπει να ντρέπονται και όταν υπάρχει ένας λεκές από αίμα.

Αγαπημένη μου κόρη,

Ήρθε αυτή η μέρα που το σώμα σου σε καλωσόρισε στην θηλυκή σου πλευρά, μιας και αδιαθέτησες χωρίς καμία προειδοποίηση. Είχαμε μιλήσει για αυτή τη μέρα και ήμασταν προετοιμασμένες. Ωστόσο, η δική σου πρώτη φορά δεν θυμίζει σε τίποτε την δική μου πρώτη φορά και σε τίποτε την πρώτη φορά των άλλων κοριτσιών που βλέπουν αίμα στο εσώρουχό τους.

Έκλαψες και αισθάνθηκες άτυχη που η έμμηνος ρύση ήρθε τώρα και δεν περίμενε λίγο να τελειώσεις το δημοτικό. Δεν θα έπρεπε όμως. Δεν σου έχω μάθει αυτό εγώ. Η περίοδος δεν είναι ντροπή. Δεν είναι πανούκλα. Είναι κάτι φυσιολογικό και όλα τα κορίτσια, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μιλούν για αυτό χωρίς ντροπή. Δεν χρειάζεται να ψιθυρίζουν πια για ένα τέτοιο θέμα στο σχολείο. Αλλά ξέχασα,στο προαύλιο μαζί με τα κορίτσια, καραδοκούν και αγόρια που δεν είναι ενημερωμένα σωστά για το θέμα της περιόδου. Υπάρχουν μαμάδες που δεν μιλούν για την περίοδο στους γιους τους. Όμως, θα έπρεπε.

Θέλω να είσαι γενναία και να είσαι ένα από τα κορίτσια που θα "σπάσουν" την αλυσίδα αυτή, ώστε η κόρη σου και η κόρη της κόρης σου και η κόρη της να μην αισθάνονται ντροπή ή θλίψη για κάτι που θεωρείται φυσικό για μια γυναίκα. Πρόκειται για μια λειτουργία που ουσιαστικά μας κάνει αυτό που είμαστε. Γυναίκες.

h proti periodos ti na peite 2

Όπως το φεγγάρι που αλλάζει μορφή. Όπως γεμίζει και αδειάζει τον κύκλο του, έτσι και εσύ θα δημιουργήσεις επίσης έναν δικό σου κύκλο. Θα αντιληφθείς με τον καιρό ότι αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αίμα που βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια σου μία φορά το μήνα, είναι ζωτικής σημασίας.

Μπορεί να προηγούνται έντονες κράμπες, πονοκέφαλοι, ανεπιθύμητα σπυράκια, αλλά θέλω να ξέρεις ότι δεν πρόκειται για κάποια κατάρα ή κακοτυχία. Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι για την περίοδο. Στην πραγματικότητα είναι το πιο αγνό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί και θα σε ενώνει για πάντα με τις γυναίκες, αλλά και με τους προγόνους σου, τη Μητέρα Φύση και το σύμπαν με τρόπους που δεν θα μπορούσες να φανταστείς.

Ξέρω ότι ίσως όλα αυτά να σου ακούγονται τρελά και να λες από μέσα σου ότι "το έχασε το μυαλό της η μαμά μου", όμως ένα θα σου πω: εάν αμφιβάλλεις για το μέγεθος αυτής της δύναμης που σου αναφέρω, θυμήσου ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος έχει την ικανότητα να συγχρονίζεται με τους κύκλους των γυναικών γύρω σου. Οπότε μην εκπλαγείς αν στο σπίτι σε λίγους μήνες και μόλις σταθεροποιηθεί ο δικός σου κύκλος, παρατηρήσεις ότι είμαστε αδιάθετες τις ίδιες μέρες... Μην εκπλαγείς αν έχεις περίοδο τις ίδιες μέρες με τις φίλες σου...

Είναι στην ουσία μια μορφή ζωής και αν οι γυναίκες πάψουν να αιμορραγούν, η ανθρωπότητα απλά θα πάψει να υπάρχει. Το αίμα μας γεννά ζωή. Αυτό να λες στα ανώριμα αγόρια που θα συναντήσεις στην πορεία και που θα δεις να αισθάνονται αηδιασμένοι όταν ακούνε τη λέξη "περίοδος". Πες το στα αγόρια που αναπόφευκτα κάποια στιγμή ίσως να κοιτάξουν με αηδία τον λεκέ που θα βρίσκεται στο παντελόνι σου ή στην καρέκλα του θρανίου. Συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια και σε όλες τις γυναίκες. Πρέπει να νιώθεις περηφάνια για την έμμηνο ρύση και όχι ντροπή.

Με ρώτησες αν μπορείς να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου και σου απάντησα "ναι". Με ρώτησες αν μπορείς να τρέχεις και σου απάντησα "ναι". Με ρώτησες αν μπορείς να χορεύεις και σου απάντησα "ναι". Ναι! Μπορείς να κάνεις όλα όσα έκανες και πριν και ακόμη καλύτερα. Η περίοδος δεν εμποδίζει καμία γυναίκα από το να κάνει πολλά πράγματα καθημερινά.

Λοιπόν, αγαπημένη μου κορούλα, η πρώτη φορά ήρθε και δεν χρειάζεται να φοβάσαι, αντ' αυτού, θέλω να χαίρεσαι.

Καλωσόρισε και αγκάλιασε τις αλλαγές που έρχονται με τη ροή της πρώτης σου περιόδου. Εγώ είμαι εδώ για να σου μάθω όλα όσα χρειάζεσαι και να σε βοηθήσω να ξεπεράσεις τα όποια ξεσπάσματα εξαιτίας των γυναικείων ορμονών σου. Θα σε βοηθήσω να φροντίσεις το σώμα σου και να το ανακουφίσεις αν έρθεις αντιμέτωπη με κάποιες από αυτές τις δυνατές κράμπες. Αυτές θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις και ένα μικρό μέρος της δύναμης που κρύβεις μέσα σου.

Είμαι εδώ για εσένα, για ό,τι χρειαστείς.

Με αγάπη,
Η μαμά σου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved