Γράμμα στην κόρη μου με αφορμή την Ημέρα Κοριτσιού

Μωρό μου δεν χρειάζεται να γίνεις η τέλεια γυναίκα που περιμένει η κοινωνία να γίνεις. #InternationalGirlChildDay

Μαργαρίτα Νικολάου
Γράμμα στην κόρη μου με αφορμή την Ημέρα Κοριτσιού

Κορίτσι μου γλυκό,

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού και αυτή η μέρα πάντα με κάνει να νιώθω περίεργα συναισθήματα από την ημέρα που σε έφερα στον κόσμο και μετά.

Καθώς μεγαλώνεις, θα καταλάβεις τη σημασία αυτής της ημέρας.

Προσπαθώ καθημερινά για να σε μεγαλώσω και να σε αναθρέψω ως ένα καλό, ευαίσθητο και δυνατό κορίτσι. Δύσκολη δουλειά αυτή για μια μαμά, όταν μεγαλώνει την κόρη της σε αυτή την κοινωνία. Ενώ από τη μία πλευρά θα προσπαθώ πάντα να σε ενθαρρύνω να είσαι ο εαυτός σου και να υπερασπίζεσαι τις αξίες σου, θα υπάρξει κάποια στιγμή στη ζωή σου όπου η κοινωνία θα προσπαθήσει να συντρίψει το φλογερό πνεύμα σου. Αυτό το πάθος που έχεις για τη ζωή. Μερικές φορές, μπορεί και να δυσκολευτείς να πάρεις σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον σου. Μπορεί να σε κρίνουν, να νιώσεις άσχημα, να σε κάνουν να νιώσεις τύψεις χωρίς να φταις...

Σε τέτοιες στιγμές, εμπιστεύσου με και άνοιξέ μου την ψυχή σου. Υπόσχομαι να μην σε κρίνω ποτέ για τον τρόπο που νιώθεις ή σκέφτεσαι. Μίλησέ μου για όλα όσα νιώθεις. Για όλα όσα σε προβληματίζουν. Πίστεψέ με όταν σου λέω ότι κανείς άλλος δεν θα σε καταλάβει όπως εγώ.

https://www.instagram.com/p/CSJ773DItu_

Έχω περάσει αρκετά χρόνια της ζωής μου προσποιούμενη. Κρύβοντας συναισθήματα. Νιώθοντας ενοχές χωρίς να φταίω. Πνίγοντας τα δάκρυά μου για να μην στεναχωρήσω άλλους ανθρώπους. Πέρασα αρκετά χρόνια λέγοντας "όχι" στον εαυτό μου απλά και μόνο για να πω "ναι" στους άλλους. Και σκέψου, ότι σαν κορίτσι ποτέ δεν μίλαγα στους γονείς μου για όλα αυτά. Γιατί έτσι νόμιζα ότι είναι το σωστό.

Στα χρόνια που θα έρθουν, θα συναντήσεις πολλά είδη ανθρώπων. Καλοθελητές, κακόψυχους, συμφεροντολόγους. Κάποιοι θα γίνουν φίλοι σου και κάποιοι θα γίνουν "μαθήματα" για εσένα. Κάποιοι θα σε χρησιμοποιούν απλά και μόνο για να γεμίσουν το κενό που έχουν, κάποιοι θα σε αδειάσουν γιατί δεν θα τους ικανοποιείς πια. Αλλά, μην επιτρέπεις ποτέ σε κανέναν να σε κάνει στόχο της αυθάδειάς του, ανεξάρτητα από την αξία που θα έχει στη ζωή σου.

Μην αφήσεις ποτέ κανέναν άλλο να καθίσει στη θέση του οδηγού στο ταξίδι της ζωής σου. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σου λέει τι να κάνεις και τι όχι. Τι πρέπει να είσαι και τι όχι. Αυτό το ταξίδι είναι δικό σου και μόνο δικό σου. Όχι δικό μου. Όχι του μπαμπά σου. Όχι των φίλων σου. Δικό σου.

Αγκάλιασε τον εαυτό σου. Πίστεψε σε αυτόν. Αγάπησε τις δυνάμεις σου και τις ατέλειές σου. Δεν υπάρχει το "τέλειο κορίτσι" ή η "τέλεια γυναίκα" χαρά μου. Αυτά είναι φαντασιώσεις. Ψέματα που πολλά κορίτσια πιστεύουν και αφιερώνουν χρόνο στο να ψάχνουν πώς θα γίνουν τέλεια. Όμως είπαμε. Η τελειότητα δεν υπάρχει.

https://www.instagram.com/p/CFAMV9BlC-x

Καθώς μεγαλώνεις θα υπάρξουν άνθρωποι στον δρόμο σου που θα σε βάλουν σε βάθρο, θα υπάρξουν όμως και εκείνοι που θα προσπαθήσουν να σε κρατήσουν κάτω από αυτό. Μην επηρεάζεσαι ούτε από τα "ψηλά", ούτε από τα "χαμηλά". Πάντα να κοιτάς μέσα σου. Η δύναμή σου, τα πιστεύω σου και ο χαρακτήρας σου είναι αυτά που σε καθορίζουν και εκείνα που θα σε καθορίσουν μεγαλώνοντας. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις αυτό που είσαι για να ευχαριστήσεις κανέναν, ούτε καν εμένα.

Ζήσε, γέλα, αγάπα, μάθε. Πάρε αποφάσεις, ανέλαβε την ευθύνη, κάνε λάθη. Θα μάθεις από αυτά. Αυτά θα σε εξελίξουν και θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Αν πέσεις, θα σηκωθείς και θα εξελιχθείς.

Πάντα να σέβεσαι τους άλλους. Και πάντα να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου. Μεγαλώνοντας θα μάθεις περισσότερα γι' αυτή. Είναι εκείνη που σου επιτρέπει να κοιμάσαι με ηρεμία το βράδυ. Είναι εκείνη που παίρνει μακριά τις πεταλούδες και τους κόμπους από το στομάχι.

Αναρτώ αυτό το γράμμα εδώ για να το αναζητώ κάθε φορά που ίσως προσπαθήσω να σε αλλάξω. Για να μου υπενθυμίζει ότι πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Ένα μικρό λουλούδι που σιγά-σιγά θα ανθίσει μόνο του και θα αγαπηθεί για τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Ένα κορίτσι που θα αφήσει κάτι καλό και όμορφο σε αυτόν τον κόσμο.

Σε αγαπώ πολύ Νικόλ μου!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved