Ημέρα της γυναίκας: Όλα όσα πρέπει να διδάξουμε στις κόρες μας

Φέτος γιορτάζουμε διαφορετικά.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ημέρα της γυναίκας: Όλα όσα πρέπει να διδάξουμε στις κόρες μας

Η πανδημία εδώ και ένα χρόνο μας έχει χτυπήσει την πόρτα και όλα έχουν αλλάξει τις ζωές μας.

Όλος αυτός ο χρόνος μέσα στο σπίτι μου δίδαξε κάτι. Πώς πρέπει να βλέπω τον εαυτό μου και ποιο είναι το παράδειγμα που πρέπει να δώσω στην ίδια μου την κόρη. Γιατί για εκείνη εγώ είμαι το παράδειγμα και το πρότυπό της.

Τι εστί γυναίκα λοιπόν; Τι θέλω να ξέρει η κόρη μου; Τι παράδειγμα θέλω να της δώσω;

Η πανδημία με γνώρισε καλύτερα με τον εαυτό μου. Τον αγάπησα περισσότερο, αγάπησα τις ατέλειές μου, λάτρεψα τους ρόλους που έχω (γυναίκα, μητέρα, σύζυγος) και άρχισα να κοιτώ τη ζωή διαφορετικά. Αναγνώρισα τα λάθη μου, αναθεώρησα πολλά πράγματα, ωρίμασα και άρχισα να αναλογίζομαι σοβαρά πια, τα μηνύματα που περνούσα σε εκείνη.

Άρχισα να της δείχνω ότι είμαι μοναδική και ότι και εκείνη είναι μοναδική. Της εξήγησα ότι δεν μπορεί να γίνει σαν και εμένα αλλά μπορεί να γίνει καλύτερη από εμένα.

Της δίδαξα ότι πρέπει να ασχολείται με τον εαυτό της, να τον αγαπάει, να κάνει αυτό που σκέφτεται, να εκφράζει όλα όσα σκέφτεται χωρίς να φοβάται, να έχει αυτοπεποίθηση και ότι δεν πρέπει να βάζει τις ανάγκες των άλλων, πάνω από τις δικές της.

Όπως έμαθα εγώ να σέβομαι τον εαυτό μου (η αλήθεια είναι ότι άργησα λίγο) έτσι θέλω και εκείνη να μάθει να σέβεται τον εαυτό της, τις απόψεις της, να κάνει επιλογές συνειδητά και με ωριμότητα, χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της αν αυτές οι επιλογές ευχαριστούν ή ικανοποιούν τους άλλους. Ακόμη και αν αυτοί οι άλλοι είμαστε εγώ και ο μπαμπάς της.

Θα πρέπει με σθένος, με επιχειρήματα και θράσος να λέει όσα πιστεύει χωρίς να φοβάται την επίπληξη και χωρίς να ζητά συγγνώμη αν έχει πραγματικό δίκιο. Θα είμαι η πρώτη που θα την επιβραβεύσω.

Θέλω η κόρη μου να μάθει ότι ό,τι ονειρεύεται μπορεί να το καταφέρει.

Θέλω να μάθει ότι πρέπει να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια.

Θέλω να ξέρει ότι είναι ικανή για πολλά πράγματα.

Θέλω να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της.

Θέλω να γίνει μια δυναμική γυναίκα που θα σέβεται τον εαυτό της και τους άλλους γύρω της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved