Δίαιτα Atkins: Πώς θα χάσετε έως και 18 κιλά

Τι πρέπει να γνωρίζετε γι'αυτή την τόσο δημοφιλή δίαιτα. 

 

Δίαιτα Atkins: Πώς θα χάσετε έως και 18 κιλά

Η δίαιτα Atkins είναι από τις πιο γνωστές δίαιτες στον κόσμο που υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους.

Είναι πλούσια σε πρωτεϊνη και λίπος αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες. Βασίζεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός μην έχοντας διαθέσιμα ως «καύσιμα» τους υδατάνθρακες, στρέφεται στην κινητοποίηση λίπους και μυών.

Τι μπορείτε να φάτε και τι όχι

Υπάρχουν τέσσερις φάσεις στη διατροφή της δίαιτας Atkins.Επικεντρώνεται σε πρωτεΐνες και λίπη όπως:

  • Κρέας
  • Πουλερικά
  • Θαλασσινά
  • Αυγά
  • Βούτυρο
  • Έλαια
  • Τυρί

Θα πρέπει να μείνετε μακριά από αμυλούχους και ζαχαρούχους υδατάνθρακες, όπως:

  • Ψωμί
  • Ζυμαρικά
  • Πατάτες
  • Μπισκότα
  • Αλεύρι

Στην αρχή θα τρώτε υδατάνθρακες και στη συνέχεια θα προσθέτετε και άλλα τρόφιμα, όπως φασόλια, όσπρια, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

diaITA Atkins

Φάση 1η

Σε αυτή τη φάση ο οργανισμός σας στρέφεται στην καύση λίπους. H συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται κέτωση και θα παρατηρήσετε γρήγορη απώλεια βάρους. Θα τρώτε πρωτεΐνες, λίπη (ελαιόλαδο, όλα τα φυτικά έλαια και φυτικά αλείμματα και το βούτυρο) και μόνο 20 γραμμάρια υδατανθράκων σε μορφή λαχανικών καθημερινά

Φάση 2η

Εντάσσετε στη διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και μερικά φρούτα.

Φάση 3η

Στην ουσία είναι το στάδιο της προ- συντήρησης αφού προηγουμένως έχετε χάσει περίπου 10 κιλά.Θα μάθετε πώς να διατηρείτε την απώλεια βάρους και να χάσετε τα τελευταία κιλά.

Φάση 4η

Είναι το στάδιο της συντήρησης που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερό το τωρινό σας βάρος.Μια νεότερη έκδοση του Atkins, που ονομάζεται Atkins 40, έχει πιο χαλαρούς κανόνες και σας επιτρέπει να ξεκινήσετε με 40 γραμμάρια υδατανθράκων ημερηρίως. Δεν αποκλείει καμία ομάδα τροφίμων στην αρχή, όπως το Atkins 20.

Γενικά, ακολουθώντας τη δίαιτα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορείτε να χάσετε 18 κιλά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ενήμερος ο γιατρός σας ή να συμβουλευτείτε διαιτολόγο.

diaita atkins 1

Υπάρχουν όρια στην ποσότητα βουτύρου ή λιπών που πρέπει να τρώτε, αλλά δεν υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για το κρέας ή άλλες πρωτεΐνες.

Περιορισμοί

Θα πρέπει πρώτα να κόψετε το άσπρο αλεύρι, τη ζάχαρη και άλλους κοινούς υδατάνθρακες και να τρώτε υδατάνθρακες μόνο σε φυτική μορφή.

Τρόφιμα

  • Με την δίαιτα Atkins, είναι καλύτερο να μαγειρεύετε τα γεύματά σας.
  • Μην αγοράζετε τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης ή υδατανθράκων.

Άσκηση

Δεν χρειάζεται να ασκείστε συστηματικά για να χάσετε βάρος όμως προσπαθήστε να περπατάτε για 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα.

Πλεονεκτήματα

«Για άτομα που έχουν πρόβλημα βάρους, κάθε γεύμα είναι μια μάχη, ένα τεράστιο ψυχολογικό βάρος. Μια δίαιτα περιορισμένη σε υδατάνθρακες εξαλείφει αυτή μάχη », λέει ο Richard D. Feinman, PhD , καθηγητής βιοχημείας στο State University of New York Downstate Medical Center στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Επίσης, η διατροφή δεν βασίζεται στον έλεγχο των θερμίδων, κι αυτό βοηθάει πολύ κόσμο να την ακολουθήσει. «Σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, εάν εξακολουθείτε να είστε πεινασμένοι, μπορείτε να φάτε μια άλλη μικρή μερίδα κάτι που δεν ισχύει σε άλλες δίαιτες», επισημαίνει ο Richard D. Feinman.

Μειονεκτήματα

Ο αποκλεισμός τροφών όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και ορισμένα λαχανικά εκτός από άλλες διατροφικές ελλείψεις μειώνουν την πρόσληψη φυτικών ινών σε 5-10 γραμμάρια/ημέρα σε σχέση με τα συνιστώμενα 20-25 γραμμάρια/ημέρα. Έτσι οι γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

«Μια δίαιτα που εξαλείφει ολόκληρη ομάδα τροφίμων, στερεί απο τον οργαμισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά », λέει η Barbara Schmidt, διατροφολόγος στο New Canaan του Κοννέκτικατ.

Επίσης, η δίαιτα Atkins μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση , η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζαλάδα ή απώλεια ενέργειας. Οι υδατάνθρακες διατηρούν το νερό στο σώμα σας, οπότε όταν δεν τρώτε υδατάνθρακες, χάνετε υγρά. Αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει το επίπεδο του ουρικού οξέος και να προκαλέσει προσβολή ουρικής αρθρίτιδας , αύξηση της απώλειας ασβεστίου μέσω των ούρων και υπερβολική εργασία των νεφρών και του ήπατος.

Πηγές: everydayhealth.com, webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved