Μπορώ να χάσω βάρος αν τρώω ψωμί;

Τι ισχύει τελικά με την κατανάλωση ψωμιού και την απώλεια βάρους;

Μπορώ να χάσω βάρος αν τρώω ψωμί;
Bigstock

Θα έχετε ακούσει ότι ψωμί και δίαιτα δεν πάνε μαζί ή πώς το ψωμί παχαίνει καθώς προσθέτει στον οργανισμό κενές θερμίδες.

Φαίνεται, όμως, πως το ψωμί δεν ευθύνεται για την αύξηση βάρους, ειδικά όταν το καταναλώνετε με μέτρο και με τους σωστούς συνδυασμούς τροφών.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το medicinenet.com, δεν χρειάζεται να αποκλείσετε το ψωμί από τη διατροφή σας , αρκεί να αποτελεί το 25% του πιάτου σας και να το συνοδεύετε με λαχανικά για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση.

psomi-apwleia-varous-(2).jpg

Πότε το ψωμί παχαίνει;

Bigstock

Απώλεια βάρους και ψωμί

Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Ωστόσο, αρκετές ποικιλίες ψωμιού προσφέρουν υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών και απαραίτητων βιταμινών, όπως το ψωμί ολικής άλεσης ή βρόμης. Το ψωμί χωρίς γλουτένη μπορεί να ακούγεται ως μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά κατά την επεξεργασία, προστίθεται περισσότερη ζάχαρη για να έχει καλύτερη γεύση.

Οφέλη από την κατανάλωση ψωμιού

Η κατανάλωση ψωμιού με μέτρο, μειώνει τις λιγούρες, βελτιώνει τη διάθεση και προκαλεί τον κορεσμό.

Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, μέταλλα όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διαιτητικές ίνες που ενισχύουν την υγεία του εντέρου.

feta-psomi-apwleia-varous.jpg

Τρόποι να εντάξετε το ψωμί στη διατροφή σας χωρίς να πάρετε βάρος

Επιλέξτε ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μεταξύ τριών και πέντε γραμμαρίων ανά μερίδα και αποφύγετε το λευκό. Καλή επιλογή είναι το ψωμί που παρασκευάζεται με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Συνδυάστε το ψωμί σας με τροφές που περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες ή υγιή λίπη. Συγκεκριμένα, συνοδέψτε μια φέτα ψωμί με:

  • Κοτόπουλο
  • Τόνο
  • Αυγά
  • Αβοκάντο
  • Βούτυρο αμυγδάλου
  • Φυστικοβούτυρο
  • Χούμους
  • Ελαιόλαδο
  • Λάδι καρύδας

Μην τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες αν θέλετε και ψωμί. Για παράδειγμα, αποφύγετε τις πατάτες μαζί με το ψωμί.

Το μυστικό για να χάσετε βάρος, ανεξάρτητα από το αν μπορείτε να στερηθείτε ή όχι το ψωμί, είναι να μη παίρνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε στη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ενώ οι καύσεις που κάνει είναι σε συνάρτηση με την ηλικία, το βάρος και τη φυσική δραστηριότητα. Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος είναι εκείνος που θα σας κατευθύνει σωστά για το είδος της διατροφής που πρέπει να ακολουθήσετε όχι μόνο για να χάσετε κιλά αλλά για να είστε υγιείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved