Κολοκυθόσποροι και απώλεια βάρους: Τι δείχνουν οι έρευνες

Πώς επηρεάζει ο κολοκυθόσπορος την απώλεια βάρους; 

Κολοκυθόσποροι και απώλεια βάρους: Τι δείχνουν οι έρευνες
Bigstock

Οι κολοκυθόσποροι είναι νόστιμοι και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους προσφέρει μία σειρά από οφέλη για την υγεία όπως ότι ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία ή ακόμα ότι μειώνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Κολοκυθόσποροι και απώλεια βάρους

Οι κολοκυθόσποροι είναι καλή πηγή συστατικών που θεωρούνται ότι ενισχύουν την απώλεια βάρους όπως είναι οι φυτικές ίνες, η πρωτεΐνη και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Σε μελέτη που διήρκεσε 6 μήνες και συμμετείχαν 345 ενήλικες οι οποίοι ακολουθούσαν μία διατροφή με λίγες θερμίδες, έδειξε ότι η πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από τις θερμίδες ή οποιοδήποτε άλλο θρεπτικό συστατικό της τροφής. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αίσθηση της πληρότητας, αποτρέποντας έτσι την υπερκατανάλωση τροφής. Να σημειώσουμε ότι ½ φλιτζάνι κολοκυθόσπορων χωρίς τα κελύφη περιέχει 5 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ ½ φλιτζάνι κολοκυθόσποροι με το κέλυφος έχει 1,5 γραμμάρια.

Η πρωτεΐνη είναι ένα ακόμα συστατικό – κλειδί στην απώλεια βάρους. Παρατείνει την αίσθηση κορεσμού, μειώνοντας έτσι τα τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα.

Τηρήστε το μέτρο

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένας θρεπτικό σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της απώλεια βάρους. Από την άλλη έχει σχετικά υψηλή θερμιδική αξία και θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να θυμάστε ότι το κλειδί είναι το μέτρο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ½ φλιτζάνι κολοκυθόσποροι χωρίς κέλυφος έχει περίπου 415 θερμίδες και 356 γραμμάρια λίπους.

Πώς να εντάξετε τον κολοκυθόσπορο στη διατροφή σας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εντάξετε στη διατροφή σας τον κολοκυθόσπορο. Παρακάτω μερικές ιδέες :

  • Σκέτους ή σε mix με ξηρούς καρπούς
  • Σε σαλάτες
  • Σε ψωμί, κέικ ή muffins
  • Σε ένα μπολ με γιαούρτι, γάλα ή δημητριακά.
  • Σε smoothies
  • Στο αβοκάντο τοστ

Έχετε επίσης υπόψη ότι ο κολοκυθόσπορος περιέχει φυτικό οξύ το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Πηγή πληροφοριών: Healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved