Μύρτιλα: Η σούπερ τροφή που ωφελεί καρδιά και εγκέφαλο – Τι δείχνουν οι έρευνες

Τα μύρτιλα αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. Τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη από την κατανάλωσή τους.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Μύρτιλα: Η σούπερ τροφή που ωφελεί καρδιά και εγκέφαλο – Τι δείχνουν οι έρευνες
Bigstock

Τα μύρτιλα έχουν γλυκόξινη γεύση και μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα ή κατεψυγμένα κάθε εποχή. Συγκαταλέγονται στις σούπερ τροφές, αρχικά λόγω της διατροφικής τους αξίας.

Τα μύρτιλα περιέχουν τέσσερα εξαιρετικά ωφέλιμα συστατικά:

Φυτικές ίνες. Είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της χοληστερόλης, την καρδιαγγειακής υγείας και την κινητικότητα του εντέρου.

Βιταμίνη C. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο.

Βιταμίνη Κ. Δημιουργεί τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό των οστών. Τα μύρτιλα περιέχουν το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας από βιταμίνη Κ.

Μαγγάνιο. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και τη μετατροπή των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπαρών σε ενέργεια.

Επίσης, τα μύρτιλα έχουν λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι έχει μόλις 80 θερμίδες, είναι συνεπώς το ιδανικά και για περιόδους δίαιτας και πιο προσεγμένης διατροφής.

Παρακάτω τέσσερις ακόμα λόγοι για να εντάξετε τα μύρτιλα στη διατροφή σας σύμφωνα με το Healthnews.com:

Προλαμβάνει τη φλεγμονή

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνη, ένα αντιφλεγμονώδες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ανθοκυανίνη είναι επίσης η βιοδραστική χρωστική ουσία που δίνει στα μύρτιλα και αυτό το χαρακτηριστικό σκούρο μπλε χρώμα τους.

Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα μύρτιλα είναι καλή πηγή νατρίου και φυτικών ινών, συστατικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, τα μύρτιλα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Advanced Nutrition μειώνουν τις φλεγμονές που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Τα μύρτιλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και για τον εγκέφαλο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η υψηλότερη μακροχρόνια πρόσληψη φλαβανόλης ανθοκυανίνης στα μύρτιλα συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλης σχετικής νόσου.

Άλλη επίσης μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων έδειξε βελτιωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα, λειτουργική μνήμη και συνολική γνωστική απόδοση.

murtila-diatrofi.jpg

Ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Τα μύρτιλα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή βελτιώνουν την ευαισθησία σε ινσουλίνη και μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επίσης, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods έδειξε μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος όταν μια ομάδα παχύσαρκων ατόμων αντικατέστησε μια μερίδα φρούτων πλούσια σε υδατάνθρακες με μια μερίδα μύρτιλα για 12 εβδομάδες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved