Αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο ή βούτυρο καρυδιού; Ποιο είναι πιο υγιεινό

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα βούτυρα ξηρών καρπών.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο ή βούτυρο καρυδιού; Ποιο είναι πιο υγιεινό
Bigstock

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι νόστιμα, χορταστικά, θρεπτικά. Χρησιμοποιούνται σε συνταγές για γλυκά, smoothies και σνακ ή και απλώς ως αλείμματα σε ψωμί στο πρωινό γεύμα.

«Τα βούτυρα ξηρών καρπών περιέχουν ένα μείγμα από φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε» αναφέρει η διατροφολόγος Andrea Hasson στο Cedars Sinai.

Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης και διατηρούν την «κακή» σταθερή.

Ποιο βούτυρο ξηρών καρπών είναι πιο υγιεινό;

Τα περισσότερα βούτυρα ξηρών καρπών έχουν 80-100 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας και 7-10 γραμμάρια κυρίως μονοακόρεστων λιπαρών.

Περιέχουν επίσης πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού για περισσότερη ώρα. «Το σημαντικό είναι να προσέχετε τις μερίδες» αναφέρει η Andrea. Μία κουταλιά της σούπας βούτυρο ξηρού καρπού μπορεί να μην μοιάζει μεγάλη ποσότητα όταν την αλείφετε σε μία φέτα ψωμί.

Βούτυρο αμυγδάλου

Μία κουταλιά της σούπας έχει 101 θερμίδες, 40 γραμμάρια λιπαρά και σχεδόν 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι καλή πηγή μονακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης Ε, μαγνησίου και ασβεστίου.

Βούτυρο καρυδιού

«Από όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών, το βούτυρο καρυδιών έχει τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα» αναφέρει η dr Hasson. Ταυτόχρονα, όμως, έχει λιγότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε σχέση για παράδειγμα με το φιστικοβούτυρο ή το αμυγδαλοβούτυρο

Φιστικοβούτυρο

Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, Επίσης, είναι το πιο οικονομικό και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πληθώρα συνταγών για κέικ, μπισκότα, σπιτικές μπάλες, energy balls.

fistikovoutiro-xriseis4.jpg

Βούτυρο κάσιους

Έχει την πιο κρεμώδη υφή και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο γάλακτος ή κρέμας γάλακτος σε πολλές συνταγές. Επίσης έχει περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με άλλα βούτυρα ξηρών καρπών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved