Αχλάδι: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία του οργανισμού και την απώλεια βάρους

Γιατί τα αχλάδια αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Αχλάδι: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία του οργανισμού και την απώλεια βάρους
Bigstock

Τα αχλάδια είναι καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών συστατικών και η κατανάλωσή τους έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του εντέρου και συνολικά του οργανισμού. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθούν στην απώλεια βάρους και αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, αξίζουν συνεπώς και με το παραπάνω μία θέση στη διατροφή σας.

Η διατροφική αξία των αχλαδιών

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες αχλαδιών, όλες ωστόσο έχουν πάνω-κάτω την ίδια διατροφική αξία, σύμφωνα με το Healthifyme.

Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους έχει:

  • Θερμίδες: 101 kcal
  • Πρωτεΐνες: 1 gr
  • Υδατάνθρακες: 27 gr
  • Φυτικές ίνες: 6 gr
  • Βιταμίνη C: 12%της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
  • Βιταμίνη Κ: 6% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
  • Κάλιο: 4% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας
  • Χαλκός: 16% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας

Εκτός των παραπάνω, τα αχλάδια είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Α, φολικού οξέος και νιασίνης. Η βιταμίνη Α βοηθά στην πιο γρήγορη επούλωση πληγών και είναι απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας. Η νιασίνη και το φολικό οξύ από την άλλη είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κυττάρων και την παραγωγή ενέργειας.

Τα άγνωστα οφέλη των αχλαδιών

Ενισχύουν την υγεία των νεφρών. Τα αχλάδια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι πλούσια σε κιτρικό άλας. Έρευνα έδειξε επίσης ότι τα αχλάδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από τις πέτρες στα νεφρά λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε μηλικό οξύ.

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου. Τα αχλάδια είναι καλή πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την καλύτερη διαδικασία της πέψης. Ένα αχλάδι περιέχει το 22% των φυτικών ινών που σύμφωνα με τους ειδικούς χρειάζεστε καθημερινά. Επίσης, μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός φυτικών ινών, βιταμίνης C, φρουκτόζης και σορβιτόλης βελτιώνει την υγεία του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις. Οι φυτικές ενώσεις του αχλαδιού όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και ιδιαίτερα για την υγεία των ματιών

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα αχλάδια περιέχουν φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

Είναι σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Τα αχλάδια έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, συστατικά που παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού. Μελέτη διάρκειας 10 εβδομάδων έδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε τρία αχλάδια την ημέρα έχασαν κατά μέσο όρο 0,84 κιλά σε τρεις εβδομάδες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved