Λεμονόλαδο: Το πιο υγιεινό dressing λένε οι ειδικοί

Τα οφέλη του λεμονόλαδου και πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Λεμονόλαδο: Το πιο υγιεινό dressing λένε οι ειδικοί
Bigstock

Ο συνδυασμός λαδιού και λεμονιού είναι νόστιμος και πολύ θρεπτικός. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζει πολλά μεσογειακά πιάτα και ως γνωστόν η μεσογειακή διατροφή είναι από τις πιο ωφέλιμες.

Ελαιόλαδο: Ο πυρήνας της μεσογειακής διατροφής

Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά και «καλά» ακόρεστα λιπαρά οξέα και τα οφέλη για τον οργανισμό είναι πολλά. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ειδικό περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες. Έρευνες αναφέρουν επίσης ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α.

elaiolado-apwleia-varous.jpg

Λεμόνι: Πλούσιο σε βιταμίνες

Το λεμόνι ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών φρούτων, τα οποία χαρακτηρίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας. Επίσης, τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική υγεία του οργανισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition το 2021.

Ο τέλειος συνδυασμός

Το ελαιόλαδο και το λεμόνι είναι το perfect match, αναφέρει το Healthnews και ο λόγος δεν είναι μόνο η γεύση τους. Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης Α. Η βήτα-καροτίνη και η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτές ενώσεις, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται λιπαρά για να απορροφηθούν από το γαστρεντερικό σύστημα και να αξιοποιηθούν για τις διάφορες λειτουργίες του σώματος.

Επίσης το λεμόνι περιέχει και φαινολικές ενώσεις με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση οι οποίες επίσης θεωρούνται λιποδιαλυτές.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεμονόλαδο

Dressing για σαλάτα. Απλό, λιτό και πανεύκολο.

Στο μαρινάρισμα. Μπορείτε να μαρινάρετε στο λεμονόλαδο το κρέας, τα ψάρια ή ακόμα και τα λαχανικά πριν το μαγείρεμα. Εκτός από γεύση και άρωμα θα βοηθήσει το φαγητό να μαλακώσει.

Στα δημητριακά ολικής άλεσης. Αναμείξτε το λαδολέμονο με καστανό ρύζι, κινόα ή το πλιγούρι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved