Βοηθούν τελικά τα μικρά και συχνά γεύματα την απώλεια βάρους; Τι απαντούν οι ειδικοί

Πώς επηρεάζει το τσιμπολόγημα την απώλεια κιλών;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Βοηθούν τελικά τα μικρά και συχνά γεύματα την απώλεια βάρους; Τι απαντούν οι ειδικοί
Bigstock

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό το να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό, ενώ προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ωστόσο πολλοί διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι τα συχνά και μικρά γεύματα μέσα στη μέρα είναι το μυστικό για να χάσετε κιλά. Πώς γίνεται αυτό;

«Τα συχνά σνακ επιτρέπουν την ισορροπημένη κατανομή της ενέργειας που προσλαμβάνετε μέσα στη μέρα με αποτέλεσμα τη μειωμένη αίσθηση της πείνας η οποία οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού» αναφέρει η διατροφολόγος Lauern Harris στο Eating Well.

Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ισπανικό περιοδικό Nutricion Hospitalaria το 2019 έδειξε ότι ο αριθμός των γευμάτων δεν επηρεάζει την πραγματικότητα το σωματικό βάρος. Εφόσον, τα γεύματα είναι θρεπτικά και δεν το παρακάνετε με τις ποσότητες, μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι της υγιούς διαχείρισης βάρους.

Όσον αφορά την επιλογή των κατάλληλωνσνακ για απώλεια βάρους οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι είναι αυτά που θα σας χορτάσουν. Έρευνα του 2016 στο Advance in Nutrition έδειξε ότι τα σνακ που συνδυάζουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες προκαλούν τον κορεσμό και μειώνουν την αίσθηση πείνας για μεγαλύτερο διάστημα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

Τα φρούτα και τα λαχανικά κρατούν το σώμα χορτάτο

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μία ποικιλία βιταμινών και μετάλλων που σας βοηθά να παραμείνετε υγιείς και χορτάτοι.

«Μόνο 1 στους 10 Αμερικανού καταναλώνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών» αναφέρει η Harris.

«Η συμπερίληψή τους στα σνακ είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την κατανάλωσή τους συνολικά».

Η σημασία της ποσότητας

Ελέγχοντας τις ποσότητες των σνακ που καταναλώνετε θα μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα και το σωματικό σας βάρος. «Η προετοιμασία των σνακ εκ των προτέρων ή η επιλογή ατομικών συσκευασμένων επιλογών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μερίδας».

Τα υγιεινά σνακ για να χάσετε βάρος

Εστιάστε στα τρία θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες. Οι ειδικοί συγκεκριμένα, προτείνουν τα σνακ που επιλέγετε να έχουν τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια φυτικών ινών, διατηρώντας παράλληλα το εύρος των 200-250 θερμίδων. Αυτές οι ποσότητες θα περιορίσουν την πείνα μεταξύ των γευμάτων και παράλληλα θα σας παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να χάσετε βάρος.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για υγιεινά σνακ:

Γιαούρτι με φρεσκοκομμένα φρούτα

  • Βραστό αυγό και αμύγδαλα
  • Χούμους με λαχανικά
  • Pop corn (χωρίς βούτυρο)
  • Smoothie με κεφίρ ή γάλα αμυγδάλου
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved