Σταφίδες: Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και σίδηρο – Τα οφέλη για τον οργανισμό

Plus μία συνταγή για soft cookies βρόμης με σταφίδες. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Σταφίδες: Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και σίδηρο – Τα οφέλη για τον οργανισμό
Bigstock

Οι σταφίδες έχουν γλυκιά γεύση και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, γλυκά, δημητριακά ή καταναλώνονται σκέτες ως σνακ. Πόσο υγιεινές είναι, όμως;

Οι σταφίδες έχουν πολλά σάκχαρα, θερμίδες, παράλληλα όμως είναι καλή πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και σιδήρου, διαβάζουμε στο Healthline.

Σάκχαρα και θερμίδες

Μισό φλιτζάνι σταφίδες έχει περίπου 217 θερμίδες και 47 γραμμάρια σάκχαρα. Η υψηλές ποσότητες σακχάρων είναι κοινό χαρακτηριστικό των αποξηραμένων φρούτων και οι ειδικοί συνιστούν να τηρείται το μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Φυτικές ίνες

Μισό φλιτζάνι περιέχει και 3,3 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10-24% των ημερήσιων αναγκών, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού με αποτέλεσμα να νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα μετά από ένα γεύμα.

Σίδηρος

Η σταφίδες είναι καλή πηγή σιδήρου. Μισό φλιτζάνι περιέχει 1,3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, δηλαδή το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για μία ενήλικη γυναίκα.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος.

Αντιοξειδωτικά

Οι σταφίδες περιέχουν μεταξύ άλλων φαινόλες και πολυφαινόλες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών και προστατέβουν τα κύτταρα από βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Αντιμικροβιακές ενώσεις

Έρευνα του 2009 έδειξε ότι οι σταφίδες περιέχουν φυτοχημικά όπως ολοεανολικό και το λινολεϊκό οξύ τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια στο στόμα τα οποία δημιουργούν την τερηδόνα.

Οι σταφίδες αυξάνουν την ημερήσια κατανάλωση φρούτων

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να μην περιέχουν τις μεγάλες ποσότητες νερού που περιέχουν τα περισσότερα φρέσκα φρούτα, αλλά είναι εξίσου πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία καθιστούν τα φρούτα τόσο πολύτιμα στη διατροφή παιδιών και ενηλίκων.

Κάλιο

Οι σταφίδες είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας , το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που εμπλέκεται στη συστολή των μυών, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού και στην ισορροπία υγρών στο σώμα σας.

Συνταγή για μπισκότα βρόμης με σταφίδες

Ένα εύκολο σνακ για πρωινό και κάθε ώρα της ημέρας και ένας μόνος απο τους πολλούς τρόπους να εντάξετε τις σταφίδες στην καθημερινή σας διατροφή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved