Τέσσερις λόγοι για να βάζετε περισσότερο λεμόνι στο φαγητό

Γιατί τα λεμόνια αξίζουν μία θέση στη διατροφή μας; Μία διαιτολόγος απαντά.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τέσσερις λόγοι για να βάζετε περισσότερο λεμόνι στο φαγητό
Bigstock

Τα λεμόνια έχουν χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Παράλληλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό, στα οποία και χρωστούν την υψηλή διατροφική τους αξία.

Η διατροφική αξία των λεμονιών

Σύμφωνα με το Eating Well, ένα λεμόνι βάρους 65 περίπου γραμμαρίων έχει:

  • Θερμίδες: 19 kcal
  • Υδατάνθρακες: 6 gr
  • Φυτικές ίνες: 2 gr
  • Σάκχαρα: 2,5 gr
  • Πρωτεΐνη: 1 gr
  • Λιπαρά: 0 gr
  • Χοληστερόλη: 0 gr
  • Νάτριο: 2 mg
  • Βιταμίνη C: 34 mg
  • Ασβέστιο: 17 mg
  • Κάλιο: 90 mg
  • Μαγνήσιο: 5 mg
b22fb65b-lemonia.jpg

Τα οφέλη

#1 Τα λεμόνια κάνουν καλό στην επιδερμίδα

Τα λεμόνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Η διαιτολόγος Erin Palinski εξηγεί στο Eathing Well:

«Τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβη. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην παραγωγή του κολλαγόνο, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο».

#2 Μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωση χυμού λεμονιού έχει συσχετιστεί με τις μειωμένες πιθανότητες για τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά. «Το κιτρικό οξύ στα λεμόνια μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά αραιώνοντας τα ούρα και αυξάνοντας την περιεκτικότητά τους σε κιτρικό αλάτι», εξηγεί η Palinski.

#3 Βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, όπως αναφέρεται και παραπάνω. Ο σίδηρος:

  • είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο.
  • εντοπίζεται και στη μυοσφαιρίνη, μια σχετικά μικρή πρωτεΐνη που αποτελείται από μια πολυπεπτιδική αλυσίδα 153 αμινοξέων. Αποστολή της μυοσφαιρίνης είναι να συνδέεται με το οξυγόνο το οποίο μεταφέρει στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.
  • βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

#4 Τα λεμόνια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, φυσικά αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό και την συνολική υγεία του οργανισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition το 2021.

«Τα λεμόνια είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα από το σώμα».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved