Τροφές πλούσιες σε λιπαρά που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Θρεπτικές τροφές αξίζουν μία θέση στην καθημερινή σας διατροφή. Μία ειδικός συμβουλεύει.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τροφές πλούσιες σε λιπαρά που βοηθούν στην απώλεια βάρους
Bigstock

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρούνται απαγορευτικές για την απώλεια βάρους. Είναι όμως έτσι; Όχι απαραίτητα, αναφέρει η διαιτολόγος Catherine Gervacio στο Eat This. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών τροφές πλούσιες σε λιπαρά είναι εν δυνάμει «σύμμαχος» στην απώλεια βάρος, αρκεί να περιέχουν «καλά» και όχι κορεσμένα λιπαρά τα οποία ενισχύουν τη συσσώρευση λίπους και αυξάνουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

«Καλά» λιπαρά θεωρούνται τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και οι τροφές που τα περιέχουν προσφέρουν επιπλέον μία σειρά από οφέλη για τον οργανισμό. Ποιες είναι αυτές, σύμφωνα με την ειδικό;

Αβοκάντο

«Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία προκαλούν τον κορεσμό και σας κρατούν χορτάτους για ώρα μετά από ένα γεύμα» εξηγεί η Gervacio. «Έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο τύπος λιπαρών επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους».

avocado-ofeli.jpg

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, φυτικών ινών και «καλών» λιπαρών. Η Gervacio αναφέρει στο Eat This ότι μία χούφτα ξηροί καρποί είναι ένα εξαιρετικό σνακ που περιορίζει τις λιγούρες, δίνει ενέργεια και επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ελαιόλαδο

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες, το ελαιόλαδο θεωρείται σύμμαχος για την απώλεια βάρους και την υγεία του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αναφέρει η ειδικός. «Οι χρόνιες φλεγμονές έχουν συσχετιστεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες» εξηγεί.

elaiolado-apwleia-varous.jpg

Λιπαρά ψάρια

«Ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και την απώλεια κιλών» υποστηρίζει η Gervacio. «Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν δυνητικά να αναστείλουν την αποθήκευση λίπους επηρεάζοντας τα γονίδια και τα ένζυμα τα οποία εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους» εξηγεί.

Μαύρη σοκολάτα

Κι όμως, η σοκολάτα έχει θέση στη διατροφή σας ακόμα και αν θέλετε να χάσετε βάρος. Σημασία, φυσικά, έχει το είδος της σοκολάτας. Ιδανική θεωρείται η σοκολάτα με πάνω από 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα λιπαρά.

«Ο τύπος αυτός σοκολάτας ικανοποιεί τις λιγούρες για γλυκό και επιπλέον περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δύο ουσίες που θεωρούνται ότι έχουν διεγερτική επίδραση στον μεταβολισμό».

ugieina-snak-me-sokolata.jpg

Τυρί

Τα τυριά είναι πηγή πρωτεϊνών, λιπαρών, ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η με μέτρο κατανάλωσή τους, ωστόσο, είναι το κλειδί.

«Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη η οποία συμβάλλει στο αίσθημα πληρότητας γιατί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό. Η πρωτεΐνη παρέχει επίσης στον οργανισμό αμινοξέα για την ενίσχυση των πιο αδύναμων μυών. Επιπλέον, η περιεκτικότητα του τυριού σε θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και φώσφορο υποστηρίζει την απώλεια βάρους με υγιή τρόπο» αναφέρει η ειδικός.

Σπόροι

Οι σπόροι όπως ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia ή οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, λιπαρά και θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να τους εντάξετε με ποικίλους τρόπους στη διατροφή σας και παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού, μειώνοντας τις λιγούρες και την αίσθηση πείνας μεταξύ γευμάτων.

chia-sti-diatrofi-ton-paidion-6.jpg

Αυγά

«Τα αυγά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Ο συνδυασμός αυτό συμβάλλει στον έλεγχο της όρεξης και τροφοδοτεί τον οργανισμό με επαρκή αμινοξέα.» λέει η Gervacio στο Eat This.

Επίσης τα αυγά έχουν λίγες θερμίδες και μπορείτε να τα μαγειρέψετε με πολλούς τρόπους στο πρωινό, το σνακ ή και το κυρίως γεύμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved