Τοστ για πρωινό; Πώς να το κάνετε πιο υγιεινό

Πέντε tips για να γίνει το τοστ μία σούπερ υγιεινή επιλογή για το πρωινό γεύμα.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τοστ για πρωινό; Πώς να το κάνετε πιο υγιεινό
Bigstock

Το πρωινό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ο χρόνος, ωστόσο, που έχουμε για να αφιερώσουμε σε αυτό είναι συχνά περιορισμένος. Το τοστ είναι η εύκολη λύση και αυτό που πολλοί τελικά επιλέγουν για το πρωινό τους γεύμα. Το πόσο υγιεινό είναι εξαρτάται από το ψωμί και τα υλικά της γέμισης και μπορεί να γίνει ένα σνακ χορταστικός, υψηλής διατροφικής αξίας, ακολουθώντας πέντε απλά tips.

Το ψωμί

Προτιμήστε ένα ψωμί ολικής άλεσης, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Δύο φέτες ψωμί ολικής έχουν 6 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ η ίδια μερίδα λευκού ψωμιού έχει μόλις 1,3 γραμμάρια, σύμφωνα με το USDA. Οι φυτικές ίνες θα παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού, και επίσης έχουν συσχετιστεί με την απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών και θερμίδων, σύμφωνα με μελέτη.

Επιλέξτε άπαχο κρέας

Αντί για πάριζα, ζαμπόν ή άλλο αντίστοιχο αλλαντικό, προτιμήστε φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλο. Έχουν λιγότερες θερμίδες και λίπος και είναι πιο υγιεινά. Επίσης, αποφύγετε τα καπνιστά αλλαντικά και προτιμήστε τα βραστά όπως τις βραστές φέτες κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

Προσθέστε λαχανικά

«Το πρωινό είναι συχνά ένα γεύμα στο οποίο τα λαχανικά παραλείπονται εντελώς. Ωστόσο, το τοστ είναι μία εξαιρετική επιλογή φαγητού για να τα προσθέσετε.» αναφέρει στο Everyday Health η Trista Best. Μπορείτε να βάλετε πιπεριά, ντομάτα, , αγγούρι, σπανάκι, μανιτάρια ή λαχανικά που έχετε σοτάρει αποβραδίς όπως κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη είναι το αβοκάντο. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που ωφελούν την καρδιά και μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη, ενώ παράλληλα θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρα.

Επιλέξτε το κατάλληλο τυρί

Το τυρί δίνει στο τοστ γεύση υφή και είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Μην το παρακάνετε όμως με την ποσότητα. Μία φέτα αρκεί. Εκτός από τα τυποποιημένα τυριά του τοστ, μπορείτε να βάλετε γραβιέρα, χαλούμι και όποιο άλλο τυρί έχετε στο ψυγείο σας. Το οποίο ενδεχομένως να είναι καλύτερο από άποψη συστατικών σε σχέση με πολλά από τα τυποποιημένα τυριά του τοστ που υπάρχουν στο εμπόριο.

Προσθέστε ένα αυγό

Κάθε αυγό προσθέτει 6,2 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό σας γεύμα, σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA .

«Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινός σας γεύμα θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα», εξηγεί η Best. Επίσης, τα αυγά περιέχουν χολίνη, μία ουσία που σύμφωνα με μελέτες ωφελεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved