Η διατροφή της μαμάς: Το διαιτητικό πρωινό που μπορείτε να ετοιμάσετε σε 3 λεπτά

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά και φυτικές ίνες. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Η διατροφή της μαμάς: Το διαιτητικό πρωινό που μπορείτε να ετοιμάσετε σε 3 λεπτά
Bigstock

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος έχει συσχετιστεί μετά από έρευνες με λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και την αύξηση του σωματικού βάρους. Αντίθετα, η κατανάλωση ενός χορταστικού και υγιεινού γεύματος το πρωί βοηθά στην απώλεια κιλών και δίνει στον οργανισμό την ενέργεια και τα συστατικά που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας.

Για τις μαμάδες που βιάζονται και κάθε πρωί τρέχουν και δεν φτάνουν, υπάρχουν εναλλακτικές που δεν απαιτούν χρόνο ή κόπο. Μία από αυτές -η πιο διαιτητική σύμφωνα με διαιτολόγους, όπως διαβάζουμε στο Eat This- είναι το παρφέ γιαουρτιού. Με τρία μόνο υλικά, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, και χωρίς καν να χρειαστεί να βάλετε κατσαρόλες και επιπλέον σκεύη στη μέση, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πρωινό που θα σας κρατήσει χορτάτες για ώρα σε μόλις τρία λεπτά. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά και αυτή η εναλλακτική για το πρωινό σας τα περιλαμβάνει και τα τρία.

Τα οφέλη

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι χωρίς λιπαρά έχει περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine αναφέρει το γιαούρτι ως μία από τις top 5 τροφές που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες οι οποίες παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού και σας βοηθούν να μειώσετε τα τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώσετε τουλάχιστον 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από το σύνολο των γευμάτων.

Περιέχει «καλά» λιπαρά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν οι ξηροί καρποί έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό, από το ότι ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, μέχρι το ότι μειώνουν και προλαμβάνουν τις φλεγμονές.

Είναι πηγή θρεπτικών μικροσυστατικών. Το γιαούρτι, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί περιέχουν πληθώρα βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε το μπολ με το παρφέ γιαούρτι όπως εσείς επιθυμείτε, ανάλογα με τα γούστα σας ή τα υλικά που έχετε σπίτι. Τώρα, το φθινόπωρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φθινοπωρινά φρούτα όπως μήλα, αχλάδια και mix ξηρών καρπών. Μπορείτε ακόμα προσθέσετε λίγη κανέλα για γεύση, άρωμα και έξτρα οφέλη μίας και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Προσοχή! Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες, ειδικά των ξηρών καρπών. Μετρήστε δέκα αμύγδαλα ή δέκα φουντούκια το πολύ. Οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και εάν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει η κατανάλωσή τους να είναι ελεγχόμενη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved