Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν τρώτε μέρα παρά μέρα πατάτες

Η πατάτα είναι ένα λαχανικό θρεπτικό που δεν αξίζει την κακή του φήμη.

Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν τρώτε μέρα παρά μέρα πατάτες

Οι πατάτες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία αρκεί να μαγειρεύονται με τον κατάλληλο τρόπο. 

Bigstock

Οι πατάτες είναι παντός καιρού και εποχής και παρά την κακή φήμη τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, είναι το λαχανικό με την μεγαλύτερη κατανάλωση στης Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σύμφωνα με Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η διατροφική αξία της πατάτας

Μία ψημένη πατάτα μεσαίου μεγέθους με τη φλούδα περιέχει:

  • Θερμίδες: 118 kcal
  • Υδατάνθρακες: 27 g
  • Φυτικές ίνες: 2 g
  • Σάκχαρα: 1 g
  • Πρωτεΐνες: 3 g
  • Συνολικά λιπαρά: 0 g
  • Νάτριο: 5 mg
  • Κάλιο: 515 mg
  • Βιταμίνη C: 18 mg
patates-apwleia-varous.jpg

Τα οφέλη της πατάτας

Oι πατάτες είναι η εύκολη λύση για συνοδευτικό, για την ομελέτα ή για μία γρήγορη καλοκαιρινή πατατοσαλάτα. Με την τακτική κατανάλωσή τους επωφελείστε με τους εξής τρόπους.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Η πατάτα περιέχει φυτικές ίνες, ένα παραπάνω όταν καταναλώνεται με τη φλούδα. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την κινητικότητα του εντέρου και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Παρατείνει την αίσθηση κορεσμού

Λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες και άμυλο οι πατάτες είναι χορταστικές με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να παρατείνει την αίσθηση του κορεσμού, βοηθώντας σας να μειώσετε τα τσιμπολογήματα μέσα στη μέρα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο μαγειρέματος, ένα παραπάνω για τις βραστές πατάτες.

Ισορροπέι την αρτηριακή πίεση

Οι πατάτες περιέχουν κάλιο σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αμερικής το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μυών, των νεφρών και της καρδιάς. Το κάλιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τι να προσέξετε

Πολύ σημαντικό, βέβαια, είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος. Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά και προτιμήστε τις βραστές ή τις ψητές.

Επίσης, οι άγουρες πατάτες υποδηλώνουν το σχηματισμό σολανίνης, μιας πικρής χημικής ουσίας που μπορεί να είναι τοξική εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, λέει το USDA. Όταν βλέπετε πράσινο να εμφανίζεται σε μια πατάτα, είναι καλύτερο να την πετάξετε.

Για να αποτρέψετε τη δημιουργία σολανίνης, αποθηκεύστε τις πατάτες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved