Μαμά και διατροφή: Τέσσερις λόγοι για να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα

Τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση αβοκάντο.

Μαμά και διατροφή: Τέσσερις λόγοι για να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα

Το αβοκάντο είναι ένα super food και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Bigstock

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται super food και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αυξάνει τη θερμιδική του αξία και μία ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: Κάνει να τρως αβοκάντο κάθε μέρα;

Η απάντηση είναι ναι και ιδού τέσσερις λόγοι που θα σας πείσουν.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Το αβοκάντο είναι καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες ενισχύουν την υγεία του εντέρου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, αυξημένη παραγωγή λιπαρών οξέων και χαμηλότερες συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα.

avocado-toast-14-3-22-ver.jpg

Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Προσθέτοντας το αβοκάντο στη διατροφή σου, πετυχαίνεις και την καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Αν και η υψηλή περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά οξέα έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη θερμιδική αξία του φρούτου, έρευνα του 2022 έδειξε ότι εκείνοι που έτρωγαν ένα αβοκάντο κάθε μέρα για έξι μήνες κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το βάρος του σώματός τους.

Επιπλέον, η κατανάλωση αβοκάντο δεν οδήγησε σε αύξηση κιλών. Για την ακρίβεια, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Έρευνα του 2019 στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι το αβοκάντο αποτρέπει την αύξηση βάρους ή οδηγεί σε μείωσή του.

Ο λόγος που τα αβοκάντο είναι δημοφιλές για τη διαχείριση βάρους είναι η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά. Οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ειδικά το ελαϊκό οξύ) μπορούν να μειώσουν την αποθήκευση λίπους όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με συγκεντρωτική μελέτη του 2021 στο Nutrients.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Για την υγεία και εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, θεωρείται σημαντική μία διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Όλα αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε ένα ώριμο αβοκάντο και τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή του μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 16-22%.

avocado-flooudes.jpg

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία

Σύμφωνα με μελέτη του 2020 στο International Journal of Psychology, τα αβοκάντο περιέχουν την ένωση λουτεΐνη, η οποία διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Η λουτεΐνη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου.

Επίσης, μελέτη του 2021 στο Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι τα ηλικιωμένα άτομα που τρώνε αβοκάντο ή γουακαμόλε σημείωσαν σημαντικά υψηλότερα γνωστικά σκορ σε όλα τα γνωστικά τεστ. Από τα γνωστικά τεστ που αξιολογήθηκαν, η κατανάλωση αβοκάντο βελτίωσε σημαντικά την απόδοση της μνήμης.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved