Μαμά και διατροφή: «Υγιεινές» τροφές που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

Τροφές που ίσως θεωρείς υγιεινές αλλά δεν είναι όσο νομίζεις.

Μαμά και διατροφή: «Υγιεινές» τροφές που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

Υπάρχουν τροφές που ίσως νομίζεις ότι είναι υγιεινές αλλά σαμποτάρουν την απώλεια βάρους.

Bigstock

Θέλεις να χάσεις κιλά; Η διατροφή που ακολουθείς παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο εύκολα ή δύσκολα θα μειώσεις το σωματικό σου βάρος. Στόχος; Οι θερμίδες που καις να είναι περισσότερες από αυτές που καταναλώνεις. Αναπόφευκτα καταφεύγεις σε τρόφιμα με στέβια, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χωρίς γλουτένη, σε σαλάτες κτλ. Η πραγματικότητα, όμως, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Υπάρχουν τρόφιμα που αν και θεωρούνται «υγιεινά» δεν είναι όσο φαίνονται και μπορεί να «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους.

Σαλάτες

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες. Έχουν λίγες θερμίδες, πολλά οφέλη για τον οργανισμό και αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας.

Η διατροφική και θερμιδική αξία μίας σαλάτας, ωστόσο, καθορίζεται από τα υλικά που περιέχει. Για παράδειγμα, μία σαλάτα με κρουτόν, μπέικον και σως από μαγιονέζα, έχει σίγουρα πολύ περισσότερες θερμίδες από ότι μία σαλάτα με μαρούλι, τόνο και λαδολέμονο. Τα περισσότερα dressings ιδίως σε έτοιμες σαλάτες είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και άλλα συντηριτικά. Μπορεί λοιπόν να είναι νόστιμα, δεν είναι όμως θρεπτικά ούτε διαιτητικά.

Smoothies

Τα smoothies είναι δροσερά, χορταστικά, θρεπτικά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Εάν τα φτιάχνεις στο σπίτι, χρησιμοποιείς φρούτα, λαχανικά, φυτικά γάλα και ένα θέλεις να προσθέσεις κάποιο γλυκαντικό, οι περισσότερες συνταγές σου προτείνουν το μέλι. Στα έτοιμα smoothies ή αυτά που παραγγέλνεις έξω, δεν μπορείς να είσαι το ίδιο σίγουρη. Τα συσκευασμένα smoothies περιέχουν συνήθως ζάχαρη και συντηριτικά. Από την άλλη αυτά που σερβίρουν στα καφέ είναι πολύ πιθανό να περιέχουν φυτικά γάλατα που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα υλικά για να τα κάνουν πιο νόστιμα.

Μαμά και διατροφή: Smoothies με πράσινο μήλο για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα ελληνικό προϊόν και αξίζει μία θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και η κατανάλωσή του ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Στο εμπόριο, ωστόσο, υπάρχουν γιαούρτια με γεύσεις τα οποία περιέχουν ζάχαρη και άλλα συντηρητικά. Ένας τρόπος για να τα ξεχωρίσεις; Η συσκευασία τους δεν αναγράφει «γιαούρτι» αλλά «επιδόρπιο γιαουρτιού».

giaourti.jpg
Bigstock

Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους δεδομένου ότι παρατείνουν την αίσθηση του κορεσμού και μειώνουν την αίσθηση της πείνας.

Τα παραπάνω ισχύουν για τη βρόμη και γενικά για τα δημητριακά που δεν έχουν ζάχαρη και συντηρητικά, δηλαδή την μειοψηφία των δημητριακών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Καλό είναι πριν αγοράσεις τα δημητριακά που θέλεις από το σούπερ μάρκετ να διαβάσεις τα υλικά που αναγράφονται στη συσκευασία ώστε να έχει επίγνωση των συστατικών και των θερμίδων που καταναλώνεις.

Με πληροφορίες από weightnomore.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved